Cikkek innen: Románia

Erdélyi csoda: a tordai sóbányától mindenkinek leesik az álla

Erdélyi csoda: a tordai sóbányától mindenkinek leesik az álla

Van egy település Erdélyben. A településnek volt egy lepukkant sóbányája. Egyszer csak gondoltak egyet és elhatározták, hogy olyan turistalátványosságot csinálnak belőle , aminek mindenki a csodájára ját. És ez így is lett. A tordai sóbánya az a hely, amiről a fotók láttán azt hittük, hogy egy hollywoodi szuperprodukció forgatásán készültek.
Erdély, az én hazám

Erdély, az én hazám

"Ez az én szülőföldem és nekem kicsit olyan, mint Meseország, minél ritkábban látom, annál inkább szomjazik rá a lelkem és az egész lényem" - írja Mihálydeák Rita, akit habár az élet messze sodort el hazájától, Székelyföld marad szívében mindig az a hely, ami az otthont jelenti.
A Bánságban születtek - VII. rész: Bartók Béla, zeneszerző

A Bánságban születtek - VII. rész: Bartók Béla, zeneszerző

1881-ben született és szinte napra pontosan száz év múlva majdnem egy rangos filmes díjat kapott, a Ragyogás című film zenéjéért. A világ egyik legismertebb zeneszerzője, nemzeti büszkeségünk, képmása sokáig az 1000 forintos bankjegyen szerepelt - de nem Magyarországon látta meg a napvilágot. Ismerjük meg jobban Laslavic Tímea írásából Bartók Bélát, aki a Bánságban született.
A töltött káposzta és a románok

A töltött káposzta és a románok

A töltött káposzta román étel. De nem is, mert magyar. Vagyis inkább török. Esetleg svéd? De mindenképpen karácsonyi. Ja, nem, inkább szilveszteri. Vagy esküvőre inkább? Végül is tökmindegy, a lényeg az, hogy finom legyen. És mivel Romániában minden jeles alkalomra ezt fogyasztják, a (szerinte) legjobb receptet is ebben az országban kereste és találta meg Laslavic Tímea.