Savaborsa! - Hebroni kókuszos-ragacsos, rózsavizes sziruppal

Savaborsa! - Hebroni kókuszos-ragacsos, rózsavizes sziruppal
2 perc

Sem Hebron, sem Palesztína nem számít jellegzetes turisztikai desztinációnak, pedig egy magára valamit is adó utazó bakancslistáján mindenképpen szerepelnie kell.

Kétféle megközelítés létezik errefelé, mely szerint nincs itt semmi, csak kő és törmelékhalom, vagy a mindenünk ez a kő és törmelékhalom. Reggelente itt is felkel a nap, a pékek sütnek, a cipész javítja a cipőket, a borbélyok borotválnak. Napjuk szerves részeként, az asszonyok együtt főznek, a jenini kereskedők pedig a portékájukat árulják rendületlenül. Majd a rekkenő hőség enyhülését követően, a megrendítően szép naplemente után a férfiak külön összegyűlnek, teáznak, gyümölcsleveket fogyasztanak, pipáznak, esetleg dabkeh táncmozdulatokkal múlatják az időt. Elfelejtik egy kicsit a gondokat, megpróbálják az adott pillanatot boldogan megélni.

Édességet minden kifőzdében kapni, melyek jellemzően datolyával, mandulával, pisztáciával, dióval, esetleg édes sajtokkal töltött tészták. Az ország éghajlatának adottságai miatt egyik leggyakoribb tartósítási módszerük a cukorszirupok használata, narancsesszenciák és rózsavizek ízesítésével.

Közkedvelt édességük a hebroni kókuszos-ragacsos, amely mellé sárgabarack vagy tamarind juice dukál. 

(Fotó: Borsos Betti)

A nevével ellentétben a sütemény inkább édesen szaftos, kellemesen virágos, frissítően narancsos ízű, és hihetetlenül egyszerűen, gyorsan elkészíthető.


Hozzávalók a tésztához:

  • 135 gramm liszt
  • 1 csapott ek. szódabikarbóna
  • 200 gramm cukor
  • 180 gramm kókuszreszelék + 10-20 gramm a szóráshoz
  • 3 egész tojás (enyhén felverve)
  • 250 ml napraforgó olaj
  • 190 ml zsíros tej
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 tk. citromlé

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 250 ml víz
  • 200 gramm cukor
  • 1 vaníliarúd belseje
  • 1 ek. rózsavíz
  • 1 narancs héja

A tészta száraz hozzávalóit mind egy tálba öntjük, megkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves összetevőket is és egyesítjük. Egy kivajazott tepsibe öntjük, majd 170°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 40 perc alatt. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan végezzünk tűpróbát.

Míg a süteményünk sül, készítsük el a szirupot. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd dobjuk bele a vaníliarudat. Hagyjuk lobogni pár percig, ezután húzzuk le a tűzről. Vegyük ki a vaníliát, adjuk hozzá a rózsavizet és a reszelt narancshéjat. A megsült édességünket még melegében szurkáljuk meg villával, ezután öntsük nyakon a sziruppal. A legvégén szórjuk meg a maradék kókuszreszelékkel, darabolt pisztáciával és pár menta levélkével díszítsük.


Jó étvágyat! شهية طيبة!

(Fotó: Borsos Betti)


A sorozat további részei: