10 dolog, amit meg kell tenned, ha Antiguában jársz

10 dolog, amit meg kell tenned, ha Antiguában jársz
6 perc

Guatemala a hajdani Maja Birodalom központja volt, később pedig spanyol gyarmat lett. Ekkortájt Antigua volt az ország fővárosa, mely szerepének egy pusztító földrengés vetett véget 1773-ban. A város azonban kedvelt célpontja lett az országba látogatóknak. Elmondom, miért. 


Több, mint egy éve már, hogy eljöttem Antiguából. Gondoltam, ideje lenne mesélni róla egy kicsit.

Antigua Guatemala déli részén fekszik nagyjából egy órára Guatemala várostól. Egy nyugodt és aranyos kisváros, viszont elég sok külföldi él ott és a turista is sok.


Ez nekem nagyon furcsa volt, mivel állandóan Mexikóhoz hasonlitottam, ahol viszont egy szinte külföldi-mentes mexikói városkában éltem 6 hónapot Guatemalat megelőzőleg. Mivel egy kalandtúrákat szervező hostelben dolgoztam, ezért el sem tudtam menekülni más külföldiekkel való interakcióktól. Viszont sok érdekes emberrel találkoztam a világ minden pontjáról és vicces törtenetekkel gazdagodtam.

 

(Fotó: Gál Kati)

De térjunk vissza Antiguára. Mit lehet itt csinálni? Kis mérete ellenére elég sok mindent :)

1.  Arco Santa Catalina – Szent Katalin Boltív

Ezt már csak a nevem miatt is muszáj volt meglátogatnom. No meg azért, mert ez Antigua kikerülhetetlen névjegye és minden képeslapon rajta van. Én nagyobbnak gondoltam a fotók alapján és majdnem elsétáltam alatta először anélkül, hogy észrevettem volna. Viszont valóban szép és az egyik oldalról nézve az egyik vulkánt is láthatjuk alatta.

Arco Santa Catalina, avagy a Szent Katalin Boltív (Fotó: Gál Kati)

2.  Cerro de la Cruz – A Keresztes Hegy

Annak ellenére, hogy vulkánokkal van körülvéve, Antigua nagyjából elég lapos, kivéve ezt a kis hegyet. Egy rövid sétával feljuthatunk a tetejére egy gyönyörű kilátás kedvéért. Nem csak a város látható felülről, de a 3 vulkán, Pacaya, Acatenango és Fuego is.

A Cerro de la Cruzról (Fotó: Gál Kati)

3. Mássz vulkánt!

Guatemalában 22 működő vulkán van, ebből 3 Antigua körül. Meg is lehet őket mászni. Fuego a legaktívabb, de ide nagyon kevés túra megy, mivel állítólag veszélyes, sok a lopás és támadás mászás közben. A másik kettő biztonságos – viszont csakis túravezetővel lehet nekivágni. Pacaya a népszerűbb, mivel egy egyszerűbb mászásról van szó. A busz valameddig felvisz, onnan már csak egy pár órás séta a csúcsig. A még izzó lávában pillecukrot is lehet sütni. Acatenango már nehezebb, egy jó tempóban 5-6 óra, de akár sokkal hosszabb is lehet az út és állítólag elég meredek mászásról van szó. Azért elég sokan megmásszák naponta. Állítólag jobb, ha fent alszunk éjjel, mert így a kitörő Fuegot is lehet látni elég jól. Bár szívesen megmásztam volna én is, sajnos pár héttel előtte törtem el a kislábujjam, így örültem, hogy Pacayat be tudtam vállalni. Majd legközelebb. Pacayat meg szeretettel javaslom, csodaszép kilátás!

Pacaya (Fotó: Gál Kati)

4. Menj piacra!

Imádok piacra menni különböző országokban, a nyüzsgés és az érdekes gyümölcsök, zöldségek valahogy boldoggá tesznek. A piac mellett van egy kézműves piac is, ahol tradicionális ruhák, kerámiák, klassz karkötők, táskák, festmények és egy kézműves dolgok vannak. Természetesen vásárolni is lehet vásárfiát.

Ciudad Vieja piac (Fotó: Gál Kati)

5. Sétálj sokat!

Antiguára is jellemző a tipikus közép-amerikai színáradat. A házak sokféle színben pompáznak a sárgától a liláig, a kéktől a pirosig, minden van. Ha érdekel az építészet vagy lenyűgöznek a szivárványos színek, Antiguában sem fogsz csalódni. Antiguában szintén rengeteg a templom, a La Merced és a San Francisco templom a leghíresebbek.

(Fotó: Gál Kati)

6.  Utazz csirkebuszon!

A csirkebusz azaz ‘chicken bus’ a helyi buszjárat. Átalakított és grafitis színekre festett régi amerikai iskolabuszokról van szó. Ha még nem ültél ‘school bus’-on, itt is megteheted!

(Fotó: Gál Kati)

7. Élvezd a Nyugalmad!

A sok külföldi ellenére, Antigua egy elég csendes kisváros és mindenképp fogsz találni sarkokat, ahol élvezheted a magányt és nyugalmat. De ne aggódj, ha társaságra vágysz rengeteg a kávézó, étterem, bár és egyéb szórakozóhely, de van egy konditerem és kismillió nyelviskola.

(Fotó: Gál Kati)

8. Menj el a Parque de Central-ba, azaz a Central Parkba!

Nos a Central Park nem egy park, csak egy tér a város közepén. Elég mozgalmas, itt lehet embereket nézni. Itt sok a bankautomata és a turista iroda is itt található, ami hasznos lehet. Plusz egy kisebb kézműves piac is rejtőzködik az egyik épületen belül.

(Fotó: Gál Kati)

9.  Mozdulj ki!

Érdemes felszállni a buszra és elmenni pár környező faluba. Ciudad de Vieja a legközelebbi, ahova turistákat is visznek, de például ott van San Antonio, Santa Maria de Jesus és Santiaga Sacatepaquez is. Egy barátnőmmel mi elmentünk San Antonioba és onnan egy pár órás sétába kezdtünk a semmi közepén az erdőn, farmokon, és falunak is alig nevezhető falun át. Jól meg is néztek minket, vajon miért sétálunk mi arra.

(Fotó: Gál Kati)

10. Mozdulj ki igazán és menj el az Atitlan-tóhoz!

Az Atitlan-tó igazából egy saját cikket érdekel. Azért nem a sarkon van, hanem majdnem 3 órára Antiguatól. Minibusszal kicsit kevesebb, ‘chicken bus’-szal több és sok váltással. Egy nap alatt is meg lehet járni, de akkor mindenképp minibusszal menjetek és korán induljatok. Motorcsónakkal könnyen átvisznek a Lake Atitlan körülvevő kisvárosokba, például San Marcosra, ami igen csendes és spirituális hely, nem véletlenül jógatáborok otthona, illetve San Pedróra, ami mind a helyiektől és turistáktól hangos. A tó lélegzetelállítóan gyönyörű, egy hétre mindenképp, de ha lehet inkább napokra vagy hetekre érdemes ellátogatni oda. 

Atitlan-tó (Fotó: Gál Kati)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Címkék: Kirándulás , Utazás