Látnivalók Málagában – Első Rész

Látnivalók Málagában – Első Rész
5 perc
Nem titkolt szándékom ezzel a bejegyzéssel az, hogy szeretnék elindítani egy 5-ös sorozatot Málagáról, amivel remélem, hogy kedvet hozok azoknak, akik még sose jártak itt, de azoknak is, akik már voltak, de idejük nem volt felfedezni a város igazi arcát.
Kis sorozatom első része a Málagai látnivalókról fog szólni.

Amit fontos tisztázni még az elején az az, hogy nem útikönyvnyi ismertető anyagot fogok megosztani, inkább csak egy kis aperitif akar lenni ez az írás, egy kis pohár pezsgő a háromfogásos vacsora előtt :).

Az biztos, hogy – és most egy idézet következik egy 1982-es Spanyolország útikönyvből:"Málaga nem bővelkedik műemléki látnivalókban, a természetnek köszönhetően viszont éghajlata enyhe, kellemes, napfényes, ami a legnagyobb vonzerő a turisták számára". Azonban, – és ezt már szerény személyem mondja –, mégis van 5 olyan alapvető látványosság, amelyet kötelező megnézni, ha már utunk ide vezetett.

1. tengerpart: ha mázlitok van, a repülő a tenger felől landol Málaga repterén, így már a nyaralás kezdetén találkozhattok Málaga igazi vonzerejével. Bár a tengerpart nem az a fehér finomszemcsés homokos, mégis nagyon lehet élvezni, ahogy az ember lánya berohan a tenger habjai közé. A legnépszerűbb fürdésre alkalmas partszakasz a belvárosból, a csodaszépen kialakított sétányon keresztül elérhető La Malagueta. Egy-egy forróbb napon viszont annyira sokan vannak, mint a heringek a dobozban, ezért érdemes időt szánni arra, hogy a belvárostól távolabb eső San Andrés vagy Guadalmar partjára elsétáljunk.

Málaga igazi vonzereje: a tengerpart (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

A belvárostól távolabb nyugodtabban strandolhatunk (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

2. Castillo de Gibralfaro – Plaza de Toros – Alcazaba – római kori színház és templom maradványok – Katedrális: egy napot érdemes szánni ezekre a történelmi épületekre főleg azért is, mert ha már feljutunk a Gibralfaroig, akkor olyan pazar kilátásban lesz részünk, hogy elfelejtjük azt a szenvedést, hisztirohamot, amivel járt a feljutás. A Gibralfaro után érdemes elsétálni az arénához, majd a csodaszép parkon át visszamenni az Alcazabába, majd megpihenni a római kori színház előtt. A nap vége felé pedig egyszerűen muszáj bemenni a katedrálisba, ami nem csak hűvösségével vonzza az embereket, de gyönyörű belterével is.

Castillo de Gibralfaro (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

Az arénában bikaviadalokat tartanak (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

A kikötő (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

Alzacaba, a mór erődítmény. Bejárata előtt egy római amfiteátrum maradványai találhatók (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

(Fotó: Vajda Zsuzsanna)

3. Plaza de la Constitución: ide azért érdemes elsétálni, mert az idáig vezető Calle Marqués de Larios a vásárló utcája Málagának. Rengeteg üzlet, rengeteg ember és rengeteg kicsi kávézó, étterem váltja egymást. Itt érdemes egy hosszabb séta után enni egy kis szendvicset (tipikus málagai pitufot – erről majd egy másik bejegyzésben beszélek részletesebben), és inni egy jól behűtött málagai Victoria sört vagy egy Alhambra especial-t.

4. Museo Automovilístico Málaga: szerintem titokban mindenki imádja a régi autókat, főleg akkor, ha láthatja és hallhatja, amikor beindítják őket. Ez a múzeum szerintem az egyik legjobb és leginteraktívabb autós múzeum. A szervezők a férfiakon kívül a nőkre is gondoltak, ugyanis minden egyes autó mellett egy, az adott korra jellemző, híres divattervező ruhája is ki van állítva. A hangulatot pedig halk zene adja meg  szerintem tuti hely, kötelező látnivaló mindenkinek.

Interaktív autós múzeum (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

Az autók mellett a korabeli ruhákat is megcsodálhatjuk (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

5. La Concepción – Jardín Botánicó-Histórico de Málaga (botanikus kert): egyszerűen imádnivaló hely ez a botanikus kert! Én személy szerint már többször voltam, de minden egyes alkalommal találok újabbnál újabb szegleteket, ahol még nem jártam. Óriási területen fekszik ez a botanikus kert, melyben külön nehézségű útszakaszokon fedezhetik fel az érdeklődők a különféle, változatos növényvilágot. Mivel nyáron iszonyatosan meleg van, ez a hely a természetes hűsölés paradicsoma! Bambuszerdőtől kezdve hibiszkusz-sétány, citromültetvény, régi iskolaépület, kiállítás, rengeteg látnivaló az év minden hónapjában vonzza a látogatókat. Sőt, nyáron még éjjeli sétára is be lehet fizetni :).

Jöjjön néhány kép: 

(Fotó: Vajda Zsuzsanna)

(Fotó: Vajda Zsuzsanna)

(Fotó: Vajda Zsuzsanna)

+ ez itt a pluszok helye: Pimpi bár, ahol tipikus andalúz ételeket lehet kóstolni, Plaza de la Merced, Picasso Múzeum, és még sok-sok múzeum, épület és étterem :).

Természetesen ez a lista nagyon zanzásított, hiszen rengeteg látnivaló van még Málagában. De úgy tapasztaltam, hogy ezek a legfontosabb látványosságok, melyeket muszáj két napozás között megnézni, ha már Málagában töltjük az éves, jól megérdemelt szabadságot!

Irány Andalúzia!

Címkék: , Andalúzia , Málaga