100 egyedülálló fotó – Pillanatképek a nagyvilágból

100 egyedülálló fotó – Pillanatképek a nagyvilágból
33 perc

Mindig nagy öröm bekukucskálni egy nemzet mindennapjaiba, megnézni, hogy a lakói hogyan is élnek. Sok ilyen életkép él a fejünkben, amiket képeslapokról vagy útikönyvek hasábjain már láthattunk: Párizsban sétálunk az utcán, elsuhan mellettünk egy bicaj rajta egy nővel, a kosarában egy tacskó meg egy bagett. Velencében siklik a gondola. Münchenben csapolják a sört. Ismert pillanatképek egy-egy városból, de várjunk csak!

Mi van ha mi tudunk még jobbat? Menjünk és lessünk meg pár intimebb, kevésbé képeslapos pillanatot néhány városból....mintha mi is épp ott lennénk, a kamera innenső végén.

(Szerencsés Hella)


Szabó Vivien – Svédország


1. Egy kisfiú biztos távolból figyel meg egy fürdőző családot Stockholm közelében, Vaxholm szigetén (2015.nyár, levegő hőmérséklete 25 fok, a tenger vízé pedig nem túl sok :-) )
2. Kirándulók szívják magukba az első tavaszi napsugarakat a Kék Macska Kávézó teraszán egy idilli Stockholm környéki kisvárosban. (Mariefred, 2016. március)
3. Magányos hölgy Stockholm belvárosában. (2015. nyár)
4. Friss házasok. A stockholmi"meleg hét" hétvégéje alatt rengeteg azonos nemű pár kötött házasságot a városháza teraszán. Svédország híres az egyenlőséget hirdető politikájáról, szinte minden nagyobb városnak van saját melegfelvonulása. (2015. nyár)
5. Svéd nyugdíjas pár szemléli a Finnországba tartó több emeletes úszó komplexumot egy kirándulóhajó fedélzetéről. (2015. nyár)
6. Hangulatos török grill vs laza svéd piknik a Karlskrona belvárosában található mini-szigeten. (2015.tavasz)

7. Fiatal pár és idős pár az Öland sziget déli csücskénél található világító toronynál.

8. Ébredő város. Malmö leghíresebb tere, a"Lilla torget" 2015 szeptemberében, szombaton délelőtt.

1. Egy árus a bazár soron közvetlenül a Sacre Coeur alatt...a Montmartre-nak van egy keleties, szemetesebb és zsúfoltabb arca is...
2. Az elkapott pillanat: a mester a mű megfestése közben. Avagy Párizs egyik esszenciája a művészvilág alkotó munkája.
3. Egy nagy polgári lakásban a felső tízezer egyik csemetéje.
4. Nekem borzasztó élmény volt de sokan megőrülnek érte, hogy techno zenébe fussanak reggel 9-kor és utána színes porfelhőben fulladozzanak. The Color Run. Brrr
5. Itt a nyár, és a gyerekek élvezik a jó időt a parkban....hajókat úsztatnak vagy csak begurult a labdájuk, ki tudja.
6. Az én szemebe könnyet csalt ez a fantasztikus koncert, Ohio-i egyetem fúvósai olyan improvizált show-t nyomtak, hogy fesztivál hangulat lett a Champs de Mars-on az Eiffel torony előtt. 
7. Nagyon híres uszoda, a különleges lokalizáció miatt: a Joséphine Baker úszóházas uszoda ami a Szajnán lebeg. Ha valaki úszni szeretne, tisztaságra vágyik és nem szeretne egy órát sorban állni, hogy bejusson, akkor ezt az uszodát inkább kerülje. Mint sok párizsi helynél az elgondolás fantasztikus a megvalósítás kiábrándító. 
8. Beköszöntött a nyár, és mindenki a Szajna parton élvezi a jó időt. Tengerparti hangulat a köbön!

Hegyes Dóra  –  USA, Chicago

1. Chicago mindig az aktuális évszaknak megfelelően borul virágba és díszbe. Ez a kép tavaly Halloweenkor készült.
2. Ha Chicago, akkor Bulls. Akár itt élsz, akar látogatóban jársz erre, egy Chicago Bulls meccs kötelező és felejthetetlen élmény.
3. Chicago jobbnál jobb bárokkal, klubbokkal és éttermekkel van tele. Nagy kedvencünk az egyik belvárosban lévő tikibár.
4. A chicagói tél hosszú és nagyon hideg. Nem ritka hogy március végén, április elején havazik majd a rövid tavaszt meleg nyár követi. 
5. Chicago elmaradhatatlan kelléke a Michigan-tó. Számomra megunhatatlan a varos sziluettje a tó partjáról. 
6. A belváros utcáit kreatívan kialakított mini kertek övezik. Nem ritka, hogy sárkányokba botlunk.
1. Télen a parton csak a madár jár.
2. Rossz időben, hidegben egy menta tea segít jobb színben látni a világot
3. Egy jó kávé elengedhetetlen. Egy jó kávé az amszterdami háztetők felett: feledhetetlen!
4. Amszterdam csodája: részben egy nyüzsgő nagyváros, de a főutcáról letérve kiváló helyet kínál pihenésre és romantikára!

5. Nyáron a strand megtelik élettel! 

6.  Munkába igyekvő emberek az amszterdami pályaudvaron.

1. Utca kifőzde, fogalmam sincs miket árulnak.

2. Ételfutár szolgálat. Foodpanda a hálózat neve, úgy népszerűsíti magát, hogy ezek a panda jelmezes emberek meglepetésszerűen felbukkanak a város különböző pontjain.

3. Életkép a konditeremben kínai újév idején. Mindig kedves és barátságos munkatársak.

4. Ez a pénzügyi központ épülete. 108 emelet magas, a 4. emeleten van egy nyitott terasz tele bárokkal, és szuper kilátással a kikötőre. Épp egy magyar találkozó volt, a negyediken ülve fest így az épület, ha felnézek.

5. Apukám és a szarvasmarha. A Nagy Buddha szobornál voltunk kirándulni. A buddhisták vegetáriánusok, akik tisztelik és szeretik (na meg etetik) az állatokat, így oda szoktak a környékre, nagyon barátságosak.

6. Száz évvel ezelőtt az emberek többsége ilyen lakóhajókon élt. Ma már csak egy kisebb csoport van, aki még mindig a halászfaluknál egy kis hajón lakik, de jókedvűen nevetgéltek és olyan volt, mintha megállt volna az idő.

7. Az október 23-i megemlékezés tiszteletére eljött egy néptánccsoport, akik csárdást jártak. A csoportban mindenki kínai, de ismerik az összes hagyományos magyar táncot, fellépésekre járnak vele Ázsia szerte.

8. Egy aranyos kislány a buszon. Egész úton engem nézett és mosolygott.

1. A törökök szinte mindenhez esznek kenyeret. Vidéken még mindig szokás, hogy a család kenyerét a háziasszony süti. Konyharuhába csomagolva, vékonyra nyújtva akár hetekig is eláll.
2. A 2013-as kormány ellenes tüntetésekkor Törökország szerte hatalmas megmozdulások voltak. Isztambulban, az Istiklal Caddesin az áldozatok családjával szolidaritást vállalók csendes, ülő tüntetést tartottak.
3. Törökországban még mindig nagy divat a piacokon való vásárlás. Tematikus napok vannak, hétfőn pl. műszaki cikket, kedden ruhát, hétvégén friss zöldséget árulnak. Nagyon hangulatosak ezek a piacok, nagyon klassz program turistaként is.
4. Törökország iszlám vallású, amely előírja a napi ötszöri imát. Péntekenként van a közös ima, amikor azok is elmennek a mecsetbe, akik hét közben csak otthon imádkoznak. 
5. A törökök mindig, mindenhol képesek piknikezni évszaktól függetlenül. Hatalmas piknik parkok vannak kialakítva, ahova a családoknak csak az alapanyagot kell vinni, a hely tökéletesen ki van építve.
6. A törökök őrzik a hagyományaikat, a szakmákat illetően is. Így még mindig divat, hogy az utcai cipőtisztítónál pucoltatják a cipőiket. Turistákat kicsit lehúzzák, de ha ott él az ember egész jó áron lehet tiszta a cipőnk.  
1. Napkeltével a monkok adománygyűjtő körútra indulnak.
2. Thaiföldön mindenki motorral jár – akár kutyát"sétáltatni" is.
3.  A vacsorázó-piacon minden vendéglátó örömmel kínálja a saját főztjét.
4. Ha a motorra már nem fér fel minden és mindenki tákolnak hozzá egy oldalkocsit.
5. A majmok néhol egészen közel élnek a lakóházakhoz – ilyenkor aztán minden ajtóra és ablakra kötelező a rács.
6. A híres thai lábmasszázs nem csak szalonokban elérhető: esténként megtelnek az éjszakai piacokon a masszázsstandok.
7. Vacsorázó családok Hua Hin legismertebb esti ételpiacon – a király születésnapján a legtöbben sárgába öltözve.
8. Sütögetés a parton – már harminc éve: Az éhes turistáknak így nem kell elhagynia a partot.
1. A belga tengerpart. A víz nem kék, nem átlátszó, és nem is nagyon meleg. De azért tenger és néha nyáron még élvezhető is.
2. Ezek a szobrok Osztendében állnak. Először télen láttam őket, azt hittem le vannak valamivel takarva, mire rájöttem, hogy nem. A mű címe ,,Rock Strangers" és Arne Quinze alkotta őket. Ízlések és pofonok különbözőek :D
3. A tengerparton kapható friss tengeri herkentyűk. Némelyikük egészen finom.
4. A tábla pontos fordítása elég nevetséges....varangyok transzfer akció......
Biciklis kirándulásaink során több helyen láttam ilyen a táblát a vizes kanálisok mentén. Gondolom a békák védelmére vannak kihelyezve.
5. A belgák is nagyon szeretnek biciklizni. Mindig és mindenhol biciklik tömkelege látható.
6. Futkározni is nagyon szeretnek. Teszik ezt magányosan, csoportosan vagy egyéb alkalmakkor. A képen a kislányom látható, aki tavaly lefutotta a Dwars door Brugge nevű rendezvényen az egy km-t, az idén pedig az 5-öt. Május 8-án 8000 városlakó futotta le a 3 választható távot, és teszi ezt valószínűleg minden évben. Van 6 éves és van 80 éves is. Igazán becsülendő és követendő példa.
7. A belga csokoládé legyen az bármilyen formájú és nagyságú, tényleg nagyon finom.
8. A belga sör is nagyon finom, némelyik kocsmában több száz fajta kóstolható.
9. Utoljára pedig kihagyván a belga sült krumplit és waffelt, egy igazán említésre való képet találtam a fotóim között. Ezek a táblák Brugge egyik színházában találhatók és olvashatók a mi Bartók Bélánkról.

Szabó Roland India, Mangalore

1. A dzsain zászló Moodrabidriben, az Ezer Oszlop Templomának városában. A dzsainizmus az egyik legősibb vallás Indiában. A zászló színei jelképezik a vallás öt alaptételét, melyek az erőszakmentes, tiszta életet testesítik meg. 

2. Karnataka állam legnagyobb kikötőjét egy kerítés választja el Mangalore legnépszerűbb strandjától, a Panambur Beachtől, mely kerítés nem jelent akadályt a tengert, a hullámokat és a mólót korlátok nélkül élvezni kívánó helyiek számára. A kép elkészülte után néhány perccel gépfegyveres rendőrök kísértek vissza a strandra. 

3. Az esküvői ceremóniát követően az ijfú pár (jelen esetben a vőlegény) barátai a színpadon szelfiznek Kochiban. A szelfi a kortárs indiai kultúra elmaradhatatlan kelléke – nincs szelfi, nincs parti.

4. Az egyik legnagyobb hindu fesztivált, a Mahashivaratrit („A nagy Síva Úr Éjszakája”) ünneplő tömeg a Kudrolli templomban, Mangalore-ban. A hinduk előszeretettel ünnepelnek színes kijelzők, LED és iszonyatos, már-már elviselhetetlen mennyiségű/minőségű zaj társaságában, miközben például a szekér-tolás hagyománya is él.

5. A tökéletes naplementéhez vezető út Hampiban. Hampi egy ősi romváros Dél-Indiában, mely egyszerre hindu és hippi zarándokhely, régészeti paradicsom (a Vidzsanajagar Birodalom fővárosa volt közel két évszázadon át).

6. A Mumbai Nemzetközi Repülőtéren utasok várakoznak békésen, álomba szenderülve.

7. Shuratkal egyetemi város tengerpartján halászok a vadászat után szemlélik a zsákmányt.

8.  Autentikusnak tűnő, törzsi ruhába öltözött kuruzslók kéregetnek Hampiban, akik igazából szimpla koldusok, akik a díszes, meglepő ruháikkal próbálják meggyőzni a turistákat az adakozás hasznosságáról, szépségéről és kötelező voltáról (nagyon erőszakosak, érdemes elkerülni őket!). 

9. Életkép Konaje-ban a vallások közti barátság nevében. Egy esős délután kimentünk csoporttársaimmal az egyetemtől párszáz méternyire található vízeséshez, ahol egy már-már biblikus jelenetnek lehettem szemtanúja. 

Könyves Viki – Dánia, Kolding

1. Hétvégi bolhapiac a Nicolai kulturális központ udvarán. Az ilyen adok-veszek cserebere nagyon népszerű Koldingban – ezért nem véletlen, hogy minden héten szerveznek legalább egyet valahol környéken. 

2.  A sétáló utcán gyülekezik a nép a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő félmaratonra. Vannak, akik egyénileg neveznek be a versenyre, és akadnak olyanok is, akik iskolájukat, munkahelyüket vagy más intézményt képviselve vesznek részt az eseményen. 

3. Délutáni kikapcsolódás a Koldinghus nevű vár mellett elhelyezkedő tó partján. Apuka és a gyerekek ismerkednek a kiváncsi kacsákkal. 

4. Péntek késő délután a Syddansk Universitet-en – majdnem kiürült a campus. Igazából függetlenül attól, hogy az ember reggel, délben vagy este, hétköznap vagy hétvégén megy-e az egyetemre, mindig lehet néhány diákot találni az épületben. 

5. Egy átlagos vasárnap délelőtt szinte egy lélek sincs az utcán. Ilyenkor az egész város maga a megtestesült nyugalom és nesztelenség.

6. Délutáni falatozás,kávézgatás, lazulás a folyóparton – a hajón pedig egy helyi zenekar muzsikál. Kolding belvárosa igazán hangulatos is tud lenni, ha a szeszélyes időjárás engedi. 

7. Szombati piac az Akseltorv téren – ilyenkor lehet a legfrissebb gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat beszerezni a városban. Egyébként a tér fontos szerepet tölt be a helyiek életében, mivel különböző rendezvények és fesztiválok sorozatának ad helyet rendszeresen

8. Reggeli meglepetés december elsején. Dániára jellemző a kiszámíthatatlan az időjárás – viszont az is előfordul, hogy egy évszak napra pontosan érkezik. Jó példa erre 2013 legelső téli napja, amikor a jó öreg biciklimet váratlanul bekebelezte a hó, én pedig loholhattam a munkába reményvesztve.

9. A legtöbb dán, akit ismerek, rettentő édesszájú. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi kép, amelyen több tucat ember áll sorban órákon keresztül, azért, hogy különféle édességeket és sütiket kóstolgathassanak a ’Sütemény napja’ alkalmából.

 

1.  Nyugdíjasok – Mivel jellemzően nem gond a napi betevő falat és általában a megélhetés, Ausztriában a nyugdíjasok nem a házban kuksolnak a televízió előtt, hanem rendszeresen kiülnek a teraszokra, sétálnak a parkokban, eljárnak koncertekre és élvezik a nyugdíjas éveiket. (fagyizó, Schwechat) 

2. Multikulti – Bécs erősen multikulti és európai nagyváros lévén a nemzetiségen túl is tényleg mindenféle ember megtalálható itt. Teljesen más az utcakép, mint otthon. Egymást után mennek el melletted: egy skinhead; egy burkát viselő arab nő; egy szinte a múlt századból idetévedt, kalapos, elegáns férfi; egy ébenfekete bőrű néger; egy ízig-vérig hippie lány stb. stb. Bécs néha olyan, akár egy kirakat. (bevásárlóutca, Bécs) 

3. Filmforgatás – Forgatás Bécs történelmi központjában. Nincs lezárva az utca, lehet bámészkodni, lezserül kezelik a helyzetet. Itt éppen forgatási szünet volt, csak a rendőr állt rendületlenül a tőle elvárt pózban. (történelmi központ, Bécs) 

4. Újság – A parkokban, de főleg a kávézókban sűrűn látni még olyanokat, akik nyomtatott újságot olvasnak. És ha valakinek valamilyen mozgáskorlátozottsága van: Bécs erősen akadálymentesített, a közlekedés tehát nem jelent különösebb gondot. (park, Bécs) 

5. Fiatalok – kutya – Az osztrákok nagy kutyabarátok; annak ellenére, hogy elég drága szórakozás itt háziállatot tartani. És a kutyák lépten-nyomon ott vannak a gazdik mellett: elkísérik őket nemcsak sétálni, hanem az üzletekbe, sőt egyes éttermekbe, kávézókba is, ez itt mindennapos és megszokott látvány. (sétálóutca, Bécs) 

6. Lovon – Minden Bécs környéki erdőben, parkban, de a falvakban is, az utcákon találkozni délutánonként, hétvégénként lovagló osztrákokkal. A sízés, túrázás, biciklizés és kutyasétáltatás mellett az ittenieknek ez az a másik kedvenc (és költséges) hobbijuk.  (Dunapart és erdő, Fischamend) 

7. Sörözés – Ausztriában szabad alkoholt fogyasztani az utcán. Ezért sűrűn látni olyan fiatalokat, akik elfogadható áron veszik meg a sörüket egy közeli szupermarketben, majd elfogyasztják azt a város valamelyik kellemes piacterén, ahol egy padon vagy simán csak a földön foglalnak helyet. (piactér, Bécs) 

8. Vadaspark – Hétvégénként és egyéb szabadnapokon az állatkerteket, vadasparkokat és játszótereket ellepik a gyermekes családok. Nagy kultusza van a szabad levegőn mozgásnak és akinek nincs otthon nagy udvara, kertje, az előszeretettel használja ki a Bécs városa által kínált lehetőségeket.

1. A reptérre vezető út, a háttérben a Nyiragongo vulkán (Goma, Kongói DK) 
2. Madarak nézik a naplementét a Kivu-tó fölött (Goma, Kongói DK) (Kép: Eun Jin Jeon)
3. Építik a színpadot a házunk előtt (Goma, Kongói DK)
4. Festik a választóvonalat (Goma, Kongó DK))
5. Ha nincs tshukudu, motorral megyünk. És viszünk mindent. (Mpofi, Kongói DK) (Kép: Andreas Karpati)
6. Helyi karácsonyfa (Goma, Kongói DK)
7. Teaültetvény Ruandában (Ruanda) (Kép: Miriam Sanchez)
8. Utcakép (Musanze, Ruanda) (Kép: Miriam Sanchez)
9. Kilátás a szomszéd konyhájából. Balról jobbra a Nyiragongo, a Mikeno és a Karisimbi látható (Goma, Kongói DK) (Kép: Miriam Sanchez)
10. Errefelé ez is az élet része. Észak-Kivu, Kongói DK. (Kép: Andreas Karpati)
11. Bezöldült a tó az algáktól (Goma, Kongói DK) (Kép: Andreas Karpati)
12. Vasárnap délután a tónál

1. A fővárosban található sok zöld terület remek kikapcsolódást nyújt a piknikezők számára.

2. Részlet a luxemburgi fúvószenekar előadásából.

3. A kazamaták tövében mindig van idő egy kis mókázásra, szaladgálásra a gyerekeknek.

4. A városban közlekedő hibrid busz és az elmaradhatatlan építkezés. Olyan szinten pörög az ingatlanpiac, hogy nem tudnak elég lakást és irodát építeni a beköltöző embereknek és cégeknek.

5. Ébred a város egy decemberi hajnalon, karácsony környékén.

6. Röplabdázó magyar csapat egy luxemburgi céges pikniken.

7. A színes bazárban mindenki talál magának egy kis szuvenírt a városról, a nevezetességekről vagy a hercegi családról.

8. A leginkább történelmi okokból felépült kastélyok és erődök jó része ma is áll Luxemburgban, egyedi hangulatot adva a parányi országnak.

9. Henrik luxemburgi nagyherceg és felesége a herceg születésnapján.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!