Minden Magyarországról jön

Minden Magyarországról jön
2 perc
"Alles kommt aus Ungarn"

Ezzel a kijelentéssel borzolom az idegeket itthon, és napi szinten szállítom a magyar vonatkozású újabbnál-újabb sztorikat.

Ugye nem kell mondanom, hogy az echte (igazi) német (frank) kollégám, a"Ki mit szeret enni?" téma taglalása közben érdeklődve hallgatta, hogy én a több mint 10 éves itt élés dacára, még mindig nem váltam a frank konyha kedvelőjévé. Amint ezt kimondtam, rögtön éreztem milyen udvariatlanság volt ez tőlem, én is utálom, ha külföldiek fitymálják a magyar konyhát, így próbáltam ellenpontozni. Gyorsan hozzátettem, hogy én az ilyen konyhatémában nem igazán vagyok mértékadó, sőt, biztosan másként is vagyok bekötve, mivel nekem az sem ízlik, ami sok-sok magyarnak. Nem lépek a lángosért, a lecsót meg utálom. A lecsót utálod? Kérdezte a kollégám. Ő pedig szereti, emlékszik milyen jókat készített a nagymamája. A nagymamád?! Aha, valami magyar származás van a dologban, ő is valahonnan Magyarországról érkezett – felelte, de láttam nem igazán érdekelte a téma, többet nem is árult el, ráadásul éppen keresték telefonon. Én meg nem firtattam, mert ennyi is elég volt. Röhögtem magamban nagyokat és dörzsöltem a markomat,  otthon milyen képet fog ehhez vágni a családom.
Helyes volt az is, amikor a szintén frank kolléganőm beszédbe elegyedve velem, egyszercsak megkérdezte, hogy tudom-e hol van Németkér, mert onnan származik az ő családja is, a dédapa (talán a dédmama is, de ebben már nem vagyok biztos) magyar volt .
Arányaiban nem rossz igaz? Nürnbergi iroda 8 fős csapatából 1 magyar (szerény személyem) 2 frank pedig magyar felmenőkkel büszkélkedhet. Mondom én, hogy az “alles kommt aus Ungarn” tézis biztos alapokon nyugszik!

A legröhejesebb helyzetek persze akkor adódnak, amikor valaki olyanról derül ki a magyar származása, akiről aztán már tényleg képtelenség, amikor az valóban nem illik a képbe. Ahogy például Paul Hörbigerről se mertem volna elképzelni, hogy valamilyen módon köze van Magyarországhoz. Istenem, Paul Hörbiger, a bécsiek halhatatlan nagy színésze, felejthetetlen szerepekkel és gyönyörű bécsi dialektussal. Tessék kérem megnézni:

"Bécs és Budapest – a Duna gyöngyszemei"

Nem hittem a fülemnek! Két nagy bécsi színészről, Hörbigerről és Peter Alexanderről kiderül, hogy előző Magyarországon született, utóbbi anyukája böhm volt, azaz cseh. Ez a hír a még sokat próbált páromat is kilendítette az egyensúlyából, rögvest utána kellett, hogy eredjek az okoknak.
Íme a magyarázat: Hanns Hörbigernek hívták a papát, aki feleségül vette Leopoldine Janákot, a böhm származású varrónőt. (ezért beszél a felvételen Hörbiger a magyaron kivül csehül is). Bécsből átköltöznek Budapestre, ahol 1891-től a Lang Gépgyár dolgozója volt. 1896-ban szép kis pénzt hozott a papának egy találmánya, a róla elnevezett „Hörbiger-Ventil“, azaz “Hörbiger-szelep”.  Fiúk, Paul Hörbiger Budapesten született 1896-ban. 8 éves volt, amikor a családjával visszaköltözött Bécsbe. Uram Isten, most gondoljátok el, ez az ember csak élete első 8 évében hallotta, és beszélte a magyar nyelvet, idős korára mégis még mindig ilyen jól ment neki, megtartotta ezt a nyelvet, vigyázott rá, hihetetlen. Többször lehallgattam azt a mondatot, amit Hörbiger magyarul mond. Nem hallom ki az idegen akcentust. Félelmetes.

(Megjegyezném, hogy a Hörbiger család egy színészdinasztia. Paul testvére Attila Hörbiger,  bátyjához hasonlóan, nagy kaliberű osztrák színész volt. Mindhárom gyermeke színész lett, közülök Christiane Hörbiger a kedvencem, szerintem az egyik legnagyobb szinésznő a földön. Tuti, hogy már láttátok. Gyönyörű fényképek a szinésznőről itt.

Jaj, nagyon élveztem a szitut, kéjes élvezettel kóstolgattam a szavakat, egy bécsi színész Budapestről…  Kimondottan élvezem az ilyeneket. Nézem a párom arcát, a döbbenetet, amit persze két nanószekundum alatt átvesz az önfeledt nevetés, de akkor is: "Alles kommt aus Ungarn!" Lassan én is elhiszem.

Som Andrea
Nürnberg, Németország


Kapcsolódó cikk:

Címkék: Bécs , Budapest