Menő málagai lakások

Menő málagai lakások
6 perc

Költözésen gondolkodtok, és már el is határoztátok magatokat? Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azzal kapcsolatban, hogy hol célszerű lakást keresni Málagában. Lassan már fél éve lakunk itt, és mondhatom, lakáskeresésben van már egy kis tapasztalatunk. 


Ami biztos, hogy aki először jön ide, segítség nélkül nagyon nehezen tud jó lakást találni. Ezt nem azért mondom, hogy elvegyem bárki kedvét, hanem azért, mert – őszintén bevallva – nekünk se ment volna, ha nincs a férjem cége révén egy segítő. 


Nekünk szerencsénk volt, mivel két hónapig a cég által biztosított lakásban lakhattunk, ami ráadásul még a várakozásainkat is felülmúlta. Két szoba, egy nappali, konyha, terasz – tiszta királyság. A lakás a város óvárosában, a belvárosi részben volt, amit az elején mi nagyon trendinek tartottunk, hiszen mindig óriási volt a nyüzsgés – de tényleg, reggeltől estig, estétől reggelig megállás nélkül. Viszont, amikor egy hét múlva, szintén kora reggeltől, másnap reggelig óriási volt a zsivaj, a petárdázás, a hangoskodás, akkor már annyira nem volt ez vicces. Sőt, a lakás minden igényt felülmúló luxusa sem kárpótolt.

Konklúzió: ha szeretitek a nyüzsgést, a ricsajt, a folytonos bulizást, akkor nektek való a belváros. Előnye, hogy minden közel van, nem kell sokat gyalogolni a tengerpartig, mindig van egy-két bár, ami nyitva van már kora délutántól. A hátránya viszont az, hogy itt az embernek picit jobban a zsebébe kell nyúlnia a bérleti díjak esetében. Na jó, nem kell százezreket, vagyis euróban ezreket havonta kifizetni, de itt is elkérik azért a lakások árát.

Pár kép a belvárosi lakásból, ahol az elején laktunk (kissé kórház hangulata van :)):

Első lakásunk – vendégszoba (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

Első lakásunk – hálószoba (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

Első lakásunk – konyha (Fotó: Vajda Zsuzsanna)

Mivel sok volt a zajból, és a két hónap is lassan kezdett lejárni, így elkezdtünk keresgélni olyan lakásokat, házakat, ami viszonylag messze van a belvárostól, hogy tudjunk bringázni, ahol nyugalom van, és a legfontosabb, hogy van beépített sütő.

A legbarátibb környék, és egyben a legbiztonságosabb is (legalábbis szerintem), az Málaga Teatinos városrésze. Ez egy viszonylag fiatal körzet, új lakásokkal és legtöbbször medencével. Általában itt sincsenek kicsi lakások, a minimum az 2 hálószoba, de a lakások mindegyikéhez tartozik terasz, ami nyaranta egész jól ki lehet használni. 600-700 euróért itt már egész szuper lakásokat lehet bérelni, garázzsal az épület parkolójában.

A mi lakásunk így néz ki:
Természetesen lehet sokkal olcsóbban, és persze drágábban is lakásokat találni, attól függően, hogy mik a prioritások. Ha a tengerpart közelségét szeretnétek élvezni, akkor is mélyen a zsebbe kell nyúlni, vagy pedig vállalni kell a kissé gettós környezetet. Lehet Málagától messzebb, kis faluban is bérelni lakást, sőt, egész házat, viszont akkor szükség van autóra vagy robogóra, mivel nagyon sok munkahely másként nem közelíthető meg.

Konkrét javaslatok, tanácsok:

  • Használjuk a netet: az egyes lakáskereső oldalak nagyon nagy segítséget nyújtanak, de sokszor a hirdetők vagy tulajdonosok nem tartják karban a hirdetéseiket, és többször lehet belefutni olyan szituba, amikor a lakás már nem kiadó, vagy éppen már sokkal többet kérnek érte. Ha már valamit kinéztetek, akkor ne hezitáljatok! Szuper oldal: www.idealista.es  
  • Első lépés: lakáskeresés esetében az, hogy kitaláljuk, merre is szeretnénk lakni, közel a centrumhoz, vagy a parthoz, vagy inkább a nyugodt környéket preferálunk. Ami jó az itteni lakásokban, hogy itt szinte nincs olyan, hogy egy szoba-konyha, ők nem nagyon ismerik, vagy én még ilyen lakással nem találkoztam. A minimális szobaszám: 2 hálószoba, 1 nappali, és az elmaradhatatlan terasz.
  • Lakásfelszereltség: amire nagyon oda kell figyelni minden lakásnál, hogy a konyhának nem alapfelszereltsége a sütő. Hogy miért, ne kérdezzétek, számomra ez a mai napig rejtély, de van egy-két tippem (erről majd egy másik cikkben írok a spanyol kulináriával kapcsolatban). Tehát, ha nektek/neked fontos a jó kis otthoni sült csirke, akkor nagyon észnél kell lenni, mert sok esetben a sütő nekik a mikrót jelenti – mily furcsa ez is... :) Ha a lakásnak van terasza, akkor sokakat meglepetésként érhet, hogy a mosógép a teraszon kap helyet, akármilyen nagy is a lakás :). Sok esetben a szekrények be vannak építve, amelyek általában akasztósak. Az ágyak azonban kicsik, egy két személyes ágy otthoni mértékkel egy nagyobb férfiembernek biztosít kényelmes alvást. A malagai lakásokban fűtés nincsen, az újépítésűekben azonban már van légkondi is, ami télen fűtőtestként is működhet. Ez azért fontos, mert az idei tél nagyon rendhagyó volt, ugyanis voltak olyan reggelek, amikor 1 fokra ébredtünk, és a lakásban hidegebb volt mint kint :). Ennek az oka az, hogy a lakások padlózata márvánnyal, vagy márványszerű járólappal vannak bevonva a nyári melegek ellen. Ez nyáron nagyon jó, de télen rettenetes, annyira hideg, hogy muszáj elektromos radiátort beüzemelni annak, aki nagyon fázós. Egyébként a kiadó lakások/házak nagyon jó bútorzattal vannak felszerelve (általában IKEÁ-s bútorok), nem úgy, mint sok esetben otthon.
  • Szerződéskötés: jó, ha az embernek van kinti ismerőse, aki a szerződéskötéskor tud segíteni, legalább a szöveg fordításában. Ez azért fontos, mert a spanyolok olyan feltételeket képesek megfogalmazni, hogy azt még egy spanyol sem vállalná be. Ami viszont jó, hogy az egy éves szerződés ideje alatt a lakást úgy alakítja át a bérlő, ahogy akarja (természetesen csak annyira, mintha a sajátja lenne), és a tulajnak nem nagyon van beleszólása. A szerződések minimum egy évre szólnak, és sok esetben kérnek jövedelemigazolást (tőlünk kértek), ami azért fontos nekik, hogy tudják, biztosított a havi díj kifizetése. 
Általánosságban elmondhatom, hogy nem nagy ördöngősség albérletet találni Málagában, a lényeg az, hogy legyünk bátrak, merjünk nézelődni, telefonálni és kérdezni.

Remélem, hogy tudtam egy kis segítséget adni azoknak, akik itt szeretnének letelepedni hosszabb távon. Ha további kérdéseitek lennétek, keressetek bátran!

Irány Andalúzia! Még akkor is, ha van itt 5 dolog, amit nem tudok megszokni...