Transzneműek Amerikája

- 3. rész: Tanácsok és támogatás

Transzneműek Amerikája - - 3. rész: Tanácsok és támogatás
Transzneműek Amerikája - - 3. rész: Tanácsok és támogatás

Sarah történetét az első részben olvashatjátok. A második részben a transzneműek, valamint melegek helyzetéről, jogairól és nehézségeiről beszélgettünk el. Most, az interjú végén, a harmadik részben tanácsokkal látja el a transzneműeket, családjukat és barátaikat. Az üzenete az, hogy minden lehetséges, akár egyszerre is: lehetsz önmagad és boldog is.

Sarah, ezen a képen nagyon jól érezte magát a bőrébenSarah, ezen a képen nagyon jól érezte magát a bőrében(Fotó: Gál Kati)

– Beszéljünk egy kicsit a transzneműek személyes tapasztalatairól is. Mit tanácsolsz azoknak az olvasóknak, akik még bujkálnak és félnek felvállalni magukat? És azoknak, akik jelenleg esnek túl a nemváltáson, mint te is?

– Az első lépés az, hogy találjon valakit, akivel komfortosan érzi magát és bízik benne. Nagyon sok online fórum van transzneműek részére. Ha tud, keressen fel egy olyan pszichológust, akinek van tapasztalata transzneműekkel. Egy alaposan átgondolt terv nélkülözhetetlen a felvállalás és a nemváltás terén, úgyhogy fontos, hogy tudja az illető, milyen lehetőségei vannak a környezetében. Egy támogató közösség szintén elengedhetetlen. Azoknak, akik már felvállalták magukat, fontos, hogy pozitívak maradjanak. Lesznek elkerülhetetlen negatívumok, diszkrimináció, verbális, de akár fizikális erőszak is előfordulhat. De nagyon sok pozitív és támogató szót és üzeneted is fog kapni, így fontos, hogy értékeljük a támogató szavakat és embereket és a negatívat lehetőleg be se engedjük.

– Mivel barátok vagyunk, személyes tapasztalatom van arról, hogy bármilyen szerető, elfogadó és támogató valaki, azért akadnak nehézségek, például a megfelelő névmás használata (az angol különbséget tesz a nő és férfi közt harmadik személyben: he-hímnem, she-nőnem) vagy a neved. Mi a javaslatod családtagok és barátok számára? Hogyan tudnak egy transznemű illetőt leginkább támogatni?

– Semmiképp se terheljük őket a nehézségeinkkel. Természetes, hogy ez nem lesz könnyű a család és a barátok számára sem, és könnyen lehet emiatt bűntudatuk is. Ne hazudjunk, de ne is vádoljuk őket. Nem kell aggódni a véletlen elszólások miatt, például a névmásokkal kapcsolatban. Könnyű megkülönböztetni egy véletlent egy szándékos esettől. Egy idő után bele fog jönni mindenki, addig meg csak kérjünk bocsánatot, és ne csináljunk nagy ügyet belőle.

– Végül, mivel olvasóink jelentős része olyan magyar, aki külföldön él, külföldre vágyik, utazik vagy utazni szeretne, kíváncsi lennék, mit javasolsz a transznemű (esetleg meleg) olvasóknak a tervezett útjaikkal kapcsolatban?

– Mindenképp nézz utána a helyi törvényeknek, szokásoknak és kultúrának. Az is lehet, hogy titkolnod kell a kiléted a biztonságod érdekében bizonyos országokban. A transznőknek fontos tudniuk, hogy a reptéren a röntgenes ajtó egy ’felismerhetetlen tárgyat’ fog jelezni a nemi szervek környékén, ha még nem estek át a műtéten és emiatt elkerülhetetlen lesz, hogy felvállalják magukat egy ilyen szituációban.

Sarah Halloweenkor (2014)Sarah Halloweenkor (2014)(Fotó: Gál Kati)


A sorozat további részei: 

Transzneműek Amerikája - Összes

Tetszett? Oszd meg!