Dolgozz te is biofarmon!

Dolgozz te is biofarmon!
Dolgozz te is biofarmon!

(Naplóbejegyzés: 2012 nyara)

A nyaram egy részét paradicsomok becézgetésével töltöttem, rövid időre ugyanis "mezőgazdásszá" váltam, az internetet pedig méhecskék döngicsélése váltotta fel.

Fotó: Gál KatiFotó: Gál Kati

Amióta először hallottam a WWOOF-ról (World Wide Opportunities on Organic Farms), azóta érdekelt a lehetőség. Sokakkal találkoztam, akik már kipróbálták, sőt rendszeresen járnak biofarmokra önkénteskedni ingyen szállás, koszt, na és persze a tapasztalat és kaland reményében. Már régóta ki akartam én is próbálni. Végül mégsem a WWOOF révén kerültem arra a biofarmra, ahol júliusomat töltöttem.

Fotó: Gál KatiFotó: Gál Kati

Hamburg szélén egy pici biofarmon dolgoztam majdnem egy hónapot. A farm Hamburg központjától 13 percre volt a városi gyorsvasútnál (S-bahn), szóval volt lehetőségem bejárni és egy kicsit megismerni a várost. Hamburgról nagyon röviden annyit, hogy meglepő gyorsasággal beleszerettem a színes, érdekes, multikulturális légkörébe – de erről majd egy későbbi bejegyzésben.

Bár elvileg még Hamburg része, a farm a semmi közepén, több más farm társaságában található, melyek közül a legtöbb nem biofarm. A városnak már nyoma sincs erre. A környék egyszerűen csodálatos. Egy nemzeti rezervátum volt a szomszédunkban, csörgedező kis patakkal a farm mellett. Tökéletes hely futni, úszni, kajakozni, sétálni. Vagy csak ülni, merengeni, meditálni, írni, mosolyogni.

Fotó: Gál KatiFotó: Gál Kati

Persze nem csak móka, kacagás és pihenés volt itt az élet. Messze nem. Igazi kemény munka! Pesti neveltetésű, városokban éldegélő lányként, nekem minden új volt. A kapálás, a gyomlálás, az öntözés, a fűnyírás, az ültetés… Rengeteget tanultam, az biztos! Azóta felismerek gyomnövényeket (az első napokban nem húztam ki a gaz felét sem, mondván, milyen szép, biztos jó valamire!) és gyógynövényeket is. Mivel a farm nagy részében paradicsomokat termesztettek, egész nyugodtan forduljatok hozzám paradicsomültetés és nevelés kérdéseitekkel, erről már tényleg sokat tudok! Hogy mennyi gondot és becézgetést igényelnek! - eleinte csak nevettem. Szerencsére a paradicsomokon kívül például paprikával, padlizsánnal, káposztával, salátával és egyéb finomságokkal is megbarátkozhattam. Sőt, a méhészetről is rengeteget tanultam, még egy kaptárat is segítettem megépíteni.

Fotó: Gál KatiFotó: Gál Kati

A munka egész kaotikus volt, azaz egyáltalán nem a német precízségben telt. Napi legalább 4-5, de általában inkább 6-7-8 órát dolgoztunk. Fáztunk és áztunk sokat, mivel sajnos a hamburgi nyár csak a nevében nyár. De még az elveszett kánikulás júliusom ellenére is örülök, hogy lehetőségem adódott betekintést nyerni egy biofarm életébe, tanulni, fizikai munkát végezni, valóban értékelni azt, ami a tányéromba kerül. És persze a lehetőséget, hogy csodás helyeken futhattam és megismerhettem Hamburgot. Bár mezőgazdász nem leszek, biofarmon még biztos örömmel önkénteskedek!

Fotó: Gál KatiFotó: Gál Kati

Ha titeket is érdekelne hasonló munka, a WWOOF továbbra is a legjobb honlap erre a célra, de például a HelpX és a Workaway weboldalakon is találhattok hasonló lehetőségeket. Ha pedig rászánjátok az időt, akkor Google keresőben különböző blogokon levő javaslatok, tanácsok alapján, egyéb biofarm lehetőségeket is találhattok majd, és így a 20 dolláros WWOOF tagságit is megspórolhatjátok. 

Fotó: Gál KatiFotó: Gál Kati

Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+ 

Külföldön élsz, vagy szeretsz utazni, és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!