Halottak Napja Mexikóban

Halottak Napja Mexikóban
Halottak Napja Mexikóban

Nem voltunk az a temetőbejárós család, így az életemből a halottak napja nagyjából ki is maradt, míg Mexikóba nem költöztem. Ám ebben az országban a Halottak Napja (Dia de Muertos) az nem egy feketébe öltözős, sírós, virágot viszek a temetőbe típusú ünnep, hanem egy színes, vidám buli. 

Igazából egy három napos nemzeti ünnepről van szó, amely október 31-től november 2-ig tart. Az ünnep középpontja a család - ezen belül is a tág család, a barátokat is beleértve-, hogy együtt segítsék a spirituális útjukat.

Tepotzlan, MexikóTepotzlan, Mexikó(Fotó: Gál Kati)

A mexikói Hallottak Napját egészen az aztékokig vezetjük vissza, Mictecacihuatl istennőhöz. Az aztékok idejében az ünnep az azték naptár kilencedik hónapjára esett, ami nagyjából a mi augusztusunkban volt. Az akkori ünneplések La Calavera Catrina (Catrina hölgy) körül zajlottak. A Catrina ma is fontos részét képezi az ünnepnek.

A Mexikó-szerte ünnepelt Halottak Napja jó ideig regionális ünnep volt. Északon a XX. századig nem is ünnepelték, ott inkább a Mindenszentekre és katolikus tradíciókra helyezték a hangsúlyt.

A három napos ünneplésnek is oka van. Az első napon a gyermek szellemeket  (angelitos) idézik meg, a második napon a felnőtt halottak szellemeit, a harmadik napon pedig a temetőbe mennek a sírokat feldíszíteni. 

Jardin Borda, Mexikó: Catrinák és egyéb csontvázakJardin Borda, Mexikó: Catrinák és egyéb csontvázak(Fotó: Gál Kati)

Hogy néz ki ez a valóságban?

Csodálatos, főleg sárga és narancssárga virágokból készült dekorációkkal van teli minden. Valamint nagyon sok a catrinás és egyéb csontvázas dekoráció. Kenyeret, kukoricát áldoznak. Cukorból és csokoládéból készült koponyákat árulnak mindenhol. Az ünnep alkalmával speciális cukros, édes kenyeret (Pan de Muertos) esznek. Ezzel párhuzamosan papírmaséból készült és beöltözött élő Catrinák rohangálnak mindenütt. Cuernavacában – ahol éltem – a Jardin Borda (Borda Kert) teljes díszbe borult, valamint óriási kirakodó vásár, evészet, ivászat, zene és buli volt három napon keresztül, sőt, még Catrina-felvonulás is volt.

A gyerekek – de akár a felnőttek is – beöltöztek, mintha farsang lenne, de leginkább Catrináknak vagy csontvázaknak. Bár nagyon büszkék rá, hogy ez nem az amerikai Halloween, hanem teljesen más, az amerikai 'trick or treat' ('csokit vagy csalunk!' - amikor a gyerekek édességet gyűjtenek a környéken) Dia de Muertos verziója egyre népszerűbb. 

Jardin Borda, Cuernavaca, Mexikó: dekoráció virágokból és kukoricábólJardin Borda, Cuernavaca, Mexikó: dekoráció virágokból és kukoricából(Fotó: Gál Kati)

Ocotepec egy kis falu Cuernavácától északra, ahol az ünnepet nagyon komolyan veszik. Bárki bemehet a temetőbe, ahol az elmúlt évben elhunyt halottakat reprezentáló papírmasé csontvázak mutatják be az eltávozottak életét. Ilyenkor halott állatok is reprezentálják magukat. Bár érdekes volt, mégis fura. Morbidnak gondoltam belegondolni, hogy az akkor nem rég elhunyt nagymamám papímaséban viríthatna ott. Ocotepecben azok a házak ahol az elmúlt évben valaki elhunyt megnyitják kapuikat mindenki számára. Egy kis gyertya (veladoras) ellenében – de valójában anélkül is –, bárki bemehet, tiszteletét fejezheti ki a halottnak (ismeretlenül is), megcsodálhatja a dekorációkat és még egy ebédre (vagy napszaknak megfelelő étkezésre) is meginvitálják, tradicionálisan tamaléra (kukorica csuhé megtömve).

Ocotepec, Mexikó: gyermek halott papirmaséból a macijával és egyéb játékokkalOcotepec, Mexikó: gyermek halott papirmaséból a macijával és egyéb játékokkal(Fotó: Gál Kati)

Bár talán a nagymamámat nem szívesen látnám papírmasé figuraként, mégis egy nagyon szép hagyománynak tartom ezt, ahol boldogan emlékeznek meg a halottakról, ünnepelve, virágokkal, színekkel, így talán egy vidámabb kapcsolatot tartva a halotti világgal vagy emlékekkel. Nem utolsó sorban a dekorációk gyönyörűek és az egész összességében egy jó buli.

Jardin Borda, Cuernavaca, Mexikó: cukor koponya és egyéb csecsebecsékJardin Borda, Cuernavaca, Mexikó: cukor koponya és egyéb csecsebecsék(Fotó: Gál Kati)

Tetszett? Oszd meg!