Kék Lagúna

Kék Lagúna
Kék Lagúna

Tudom, hogy sok írásomban jelentem ki valamiről, hogy ez maga a földi paradicsom, az egyik legszebb hely, ahol jártam, meg a világon a legcsodálatosabb. Lehet, hogy túl sok szép helyen járok, vagy éppen nem járok a legszebbeken és csak azt hiszem, hogy ez a tökéletesség, vagy csak túl könnyen varázsolódom el egy vízpart, hegyoldal, vulkán vagy erdő által... Bármi is legyen az oka, egy újabb hely került a ’csodaszép listámra’, hiszen nem lehet vitatéma, hogy Ölüdeniz, vagyis a Kék Lagúna maga a megtestesült csoda. Olyan megzavarhatatlan nyugalmat áraszt, hogy nem találok szavakat.

(Fotó: Gál Kati)

Ölüdeniz Délnyugat-Törökországban található a Földközi-tenger partján. Maga a városka igencsak turistás, shopping hátán shopping, étterem hátán étterem, főszezonban el sem akarom képzelni, nem lenne nekem való. Szerencsére októberben már nincsenek sokan, igazán nyugis a sok turistás himbilimbi ellenére. 

De ha nem szeretjük a Ölüdeniz feliratú mágnesek hadát, nem pólóért jöttünk, de nem is koktélozni angol turisták társaságában, minek is jönnénk ide? 

(Fotó: Gál Kati)

Sokan elsősorban a siklóernyőzés miatt látogatnak ide. Paragliderek hada indul Babadag hegyről és landol a tengerparton. Bár én (még) nem ugrottam, igazán tökéletes helynek tűnik erre a célra. 

(Fotó: Gál Kati)

Siklóernyőzés ide vagy oda, magasból letekintve, benne pancsolva, vagy a partján sütkérezve, szerintem mégis a fő ok, amiért egyszerűen el KELL ide látogatni, az a Kék Lagúna , mely a Világörökség része (bár szerintem manapság minden az). Nemhiába Kék Lagúna a neve, hiszen a vize tökéletesen kék. Az a furcsa, hogy mikor a vízparton nézed, akkor inkább zöldes vagy zöldeskék, de amint belemászol, a legszebb sötétkéknek tűnik. A víz tükörsima, teljesen áttetsző, tökéletes az úszásra, a partja pedig a merengésre. Annak ellenére, hogy nem kihalt, lehet nyugágyat bérelni, még októberben is akadnak sütkérező turisták, árulnak fagyit, sört és miegymást, szóval nem mondhatom, hogy annyira eldugott, hogy senki se tud róla, mégis olyan nyugalmat áraszt, hogy egészen úgy érzed, nincs is ott más csak te és a gyönyörű kékség, béke és boldogság. Mellesleg nem csak a Lagúna mellett lehet strandolni, hanem az Égei-tengerben is (illetve inkább egy kis öböl az), ahol a víz mindjárt máshogy kék, világoskék, ’tengerszínű’, de szintén feledhetetlenül szép.

(Fotó: Gál Kati)

Figyelni ahogy a felhők elvonulnak, megvárni a naplementét (kéz a kézben). Kell ennél több? 

(Fotó: Gál Kati)


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk

Tetszett? Oszd meg!