Malindi – Egy csipetnyi Olaszország Afrikában

Malindi – Egy csipetnyi Olaszország Afrikában
Malindi – Egy csipetnyi Olaszország Afrikában

(Naplóbejegyzés 2010 őszén)


Pihenőre vágytam és tengerpartra. Igazság szerint a szívem Lamu szigetére húzott: 2010 tavasza óta vágyok vissza a tökéletes tengerpartjára és kacskaringós utcáira. De sajnos csak egy rövidke, nem egész két napos hétvége állt mini-vakációm rendelkezésére, ami nagyjából arra adott volna esélyt, hogy felbuszozzak, áthajózzak és kikössek Lamu partján, majd azonnal forduljak is vissza. Így aztán felfrissülésem célpontja Kenya Olaszországa, azaz Malindi lett.

(Fotó: Gál Kati)

Malindi egy kis kikötőváros Mombasától északra, egy röpke kétórás matatu útra található. Igazi keverék ez a hely, egy főleg muzulmán szuahéli település, indiai és portugál történelmi nyomokkal, és igen erős korabeli olaszos beütéssel.

Nyolc évszázada szuahéli városka, így aztán van benne minden, amit Kenyában megszokhattunk, lehet ugálit enni, az emberek meleg tejjel felöntött teát szürcsölnek a nap minden órájában, valamint zsiráfos faragványokat és afrikai festményeket is tudunk vásárolni. 

(Fotó: Gál Kati)

Ahogy az Kenya partvidékére jellemző, főként muzulmán településről van szó, ami nemcsak az emberek (leginkább nők) öltözködését, hanem természetesen az építészetet is jellemzi. Juma mecset az egyik legfőbb turista látványosság (kívülről). De érdemes a óváros utcáin a házikókat nézegetve sétálgatni.

Az 1400-as és 1500-as években Malindi kikötővárosként igen fontos szerepet játszott, főleg miután Vasco da Gama arra tévedt és kereskedelmi egyezményt írt alá a várossal, és Indiával való kereskedelmének fontos állomásának jelölte ki. Vasco da Gama emlékére korall oszlopot állítottak. Ezen a nem túl izgi oszlopon túl, a portugálok látogatására egy portugál templom, az indiai kereskedelemre pedig a fűszerek használata maradt emlékeztetőül.  

(Fotó: Gál Kati)

Ma persze nem a kereskedelem, hanem a turizmus Malindi legfőbb iparága és mint minden ismertebb óceánparti település, a strandjairól híres. Van ingyenes szabad strand (ahol azért fogyasztani kötelező) és drága szállodák hada, ahova 2 euró fejében be lehet menni strandolni (és akar a medencét is használni). Búvárkodásra is van lehetőség, bár azt itt nem tettem. 

(Fotó: Gál Kati)

Malindi strandjai leginkább az olasz turisták körében felkapottak. Malindi sokkal inkább hemzseg az olaszoktól, mint Mombasa a németektől (és bármely hely, ahova lépek, a hollandoktól). Sőt, szinte kizárólag olaszok járnak ide, ami – szerencsémre – az éttermek kínálatán is meglátszott. Reggelire igazi erős olasz eszpresszót ittam egy közepes kinézetű, de annál finomabb igazi nyálcsorgató Nutellával megkent croissant társaságában. Olasz éttermek sokasága közül lehet válogatni. Mi a Lonely Planet által különösen ajánlott, igencsak ’fantáziadús’ nevet viselő ’I Love Pizza!’ éttermet választottuk. Ugyan a Lonely Planet sokszor téved, de most biztos nem hazudott: Olaszországon kívül életem legjobb olasz pizzáját ettem ott. És nemcsak azért, mert már hetek óta ugyanazon a finomnak nem mondható falusi koszton éltem!  Ez tényleg olyan volt, amilyennek annak lennie kell – olasz pizzákban elég válogatós vagyok. (Mondtam már, hogy Olaszország mániában szenvedek?) Persze egy kis olasz bor is lecsusszant mellé. 

(Fotó: Gál Kati)

Malindi tengerpartja és építészete ugyan csak másodikként szerepel Lamu-sziget után. Viszont a pizza és az eszpresszó miatt mindenképpen visszalátogatnék bármikor. 

(Fotó: Gál Kati)


Még több Afrika:

Afrikai szafari olcsón

Tetszett? Oszd meg!