Sauti Sol – Afrika parti hangulat

Sauti Sol – Afrika parti hangulat
Sauti Sol – Afrika parti hangulat

Sokszor hiányzik Kenya. Ilyenkor van, hogy gondolatban utazom, van, hogy régi képeket nézegetek, és van, hogy zenét, pontosabban Sauti Sol-t hallgatok.


Sauti Sol-ról viszont nemcsak Kenya, hanem a Valentin nap is eszembe jut. Bevallom őszintén, nem a kedvenc ünnepem, de azért furcsa volt, amikor 2010-ben Nélküle töltöttem február 14-ét, nem akart senki vacsira erőltetni, a gyertya sem azért égett a szobámban, mert az romantikus, hanem, mert kiment az áram, és amikor felhívott, a telefonvonal sem volt a legjobb. Ennek ellenére egészen jó ’távol a kedvestől’ Valentinom volt egy szabadtéri koncerten a Nairobi Nemzeti Múzeum parkjában...Sauti Sol-lal a főszerepben!


Sauti Sol nagyjából valami olyasmit jelent, hogy a Nap hangja, legalábbis Sauti szuahéliül hang és Sol pedig spanyolul nap. A kenyai együttes négy tagja, Bien-Aime Baraza, Willis Chimano, Delvin Mudigi és Polycarp Otieno még gimnáziumban találkozott és azóta játszanak együtt. Gimnáziumi éveik után, 2005-ben határoztak a hivatásos zenélés mellett, és ez a döntésük igencsak jónak bizonyult. 2006-ban megnyerték az Allience Français (kulturális center Nairobiban) által megrendezett Spotlight on Kenyan Music versenyt és aláírtak egy szerződést a Penya-val (http://www.penya-africa.com/). Első albumuk, Mwanzo (szuahéliül: kezdet) 2008-ban, második, Sol Filosofia, pedig 2011-ben jelent meg. Kenyában az egyik legnépszerűbbek, sőt igazából egész Kelet-Afrikában azok. Ezt több díj is bizonyítja, például a Best African Fusion Group és a Best Video díj a 2011-es Kisima Music Awards-on.

Nem meglepő, hiszen a színpadon rettentő energikusak, sokszor érdekes jelmezekben lépnek fel, (kenyai szinten) szókimondó szövegeik (melyek angol, szuahéli és törzsi nyelvek keverékén íródtak) a mai afrikai fiatalság életéről, döntéseiről, lehetőségeiről és nehézségeiről szólnak, zenéjükkel pedig a remény, az oktatás és a változás (hope, education, change) fontosságát hirdetik. Afrikán kívül is egyre ismertebbek, legalábbis ügyesen építgetik a nemzetközi karrierjüket: 2010-ban Európában turnéztak, többek közt az amszterdami Melkweg-ban is felléptek. 2011-ben Austinban (Texas, USA) a South By Southwest Music Festivalon vehettek részt. Stílusuk Afro-fusion. De mivel nem vagyok nagy zenei elemző-szakértő, inkább hallgassátok meg őket :)

(A klipek egyébként elég tipikusak Kenyára, legyen az videóklip, tévésorozat, film, vagy színdarab, kb. ilyen a díszlet és az összhatás.)


Ha valaki pedig mégis odalenne a Valentin napért vagy csak szívesen romantikázna szuahéliül, annak üzenem, hogy szuahéliül ‘Nakupenda’ jelenti azt, hogy ‘Szeretlek’, ha véletlenül egy ‘I love you’ szívecske alá ‘oroszlánkirályul’ is odafirkantanátok a kedvesnek szánt képeslapra. És ha mégse, akkor legalább egy szuahéli szót tuti felismertek a dalszövegekben...


A cikksorozat előző részei - Kenya arcai:

A nélkülözhetetlen életfelfogás, amit Kenyában tanultam: Hakuna Matata

Emlékek a kenyai nyomornegyedekből

Nyolc kis falu Kenyában

A mosolyon túl: valóság Kenyában

Afrikai szafari olcsón

Kapcsolódj ki csigalépésben Lamu szigetén

Érj haza, mielőtt jön a sötét

Malindi – Egy csipetnyi Olaszország Afrikában

Tetszett? Oszd meg!