3 tévhit az utazásról

3 tévhit az utazásról
3 tévhit az utazásról

15 éve élek külföldön. 6 éve élek nomádiasan. Tanultam, dolgoztam, önkénteskedtem és utaztam sok helyen. Utaztam egészségesen és nagyon betegen. Egyedül, párommal, kollégákkal, barátokkal és idegenekkel. Van, aki munka miatt vagy vakációk által több helyen járt, mint én. Sokan mások csodálnak és irigylik a sok szépet, amit láttam. Az utazás olyan fontos számomra, mint a lélegzés, a futás és a macskák. Nem tudom elképzelni nélküle az életem.


Mikor utazós blogokat olvasok, persze inspirálódok és bólogatok. Mégis vannak dolgok, amiket tévesnek, néha akár hazugságnak is tartok. Mikor az utazásról beszélek másokkal, főleg utazni vágyókkal és új utazókkal, sok tévhitet veszek észre. Sokan hiszik, az utazás megold mindent, mikor sokszor csak a neheze kezdődik vele. A sok széppel sok nehézség is jár, ami nincs fent a facebookon.

Most 3 hatalmas tévhitről szeretnék beszélni.


1. Ha utazol, megtalálod a szabadságot

Az utazás nem hozza el automatikusan a szabadságot. Ez nézőpont és felfogás kérdése.

Van, akinek az a szabadság, hogy egy hátizsákkal, munka nélkül, stoppolva és fésületlenül járja a világot. Van, akinek meg pont az jelenti a szabadságot, hogy van egy állandó munkája, egy otthona, amit ismer, barátokkal közelben, míg a szabadidejében és vakációi alatt azt csinál, amit akar: szabadon.

Persze utazni csudajó. Egy csodás hegytetőn például csodásan szabadon érezheted magad, és ha nemcsak évi egyszer a nyaralás alatt teszed, hanem rutinosan, az szuper. Szabadon járni a világot, a szívedet követve menni és szempillantás alatt irányt váltani, valóban nagyon jó dolog sokaknak. Nekem is ez a szabadság.


De szabadság az, mikor azt nézed milyen vízum kell, hova, mennyi időre szól és mikor kell menned? Szabadság az, mikor a bőrszíned, akcentusod, nyelvtudásod hiánya, szokásaid vagy mozgásod azonnal elárulják, hogy külföldi vagy? Amikor megbámulnak és nem tudsz elbújni, ha akarsz sem? Szabadság, mikor önkénteskedsz vagy stoppolsz például, hogy spórolj és másoktól függesz? Erre csak te tudod a választ.

Az utazás elhozhatja a szabadságot. De ez tőled függ. Attól függ, neked mit jelent a szabadság, hogy mennyire vagy nyitott, hogy mennyire tartanak a lelki fájdalmak vissza, hogy mennyire hunysz szemet a szabályokon és hogy mennyire fogadod be a szabadság érzését.

A szabadság egy belső munka következménye, egy személyes életfelfogás és egy belső érzés. Nem az utazással jár, de az utazás hozzásegíthet, ha te is úgy szeretnéd.


2. Ha utazol, megtalálod a boldogságot

A tipikus ’majd ha..., akkor boldog leszek’ mentalitás igaz az utazásra is. Ha lefogyok 10 kilót, boldog leszek. Ha elvesz a szőke herceg, boldog leszek. Ha meglesz a diplomám, boldog leszek. És na most, majd, ha utazni kezdek, boldog leszek. Úgy igazán.

Nem akarom összetörni a szíved, de az utazás nem feltétlen hozza el a boldogságot. Persze, sok-sok örömpillanattal jár. Szép helyekkel. Klassz emberekkel. Rengeteg klassz facebook bejegyzéssel, ami alapján te kihúztad az ötöst a lottón és most aztán baromira boldog vagy.

Lehet, hogy egy ideig így is érzed majd, de ha a boldogságod a felszínről fakad, a sok szép óceánpart, mosolygó afrikai gyerkőc, cuki majom, magasra mászott hegycsúcs, egzotikus kaja és zöld pálmafa hatására és nem belülről, akkor ez a felületes"boldogság" meg fog szűnni nagyon hamar. Hajthatod az újat és fenntarthatod a látszatát, magadat is meggyőzve a boldogságról. De egy idő után már nem fogsz tudni hazudni magadnak.

Ha lelki sérelmek, traumák és gondok, ha egy belső pesszimizmus, ha rossz szokások, hiedelmek, vagy bármi más az utadba áll és csak leplezni próbálod, nehéz lesz. Illetve leplezni utazás nélkül is lehet. Találkoztam boldog és boldogtalan emberekkel útjaim során, boldog utazókkal, boldogtalan utazókkal, boldog nem-utazókkal és boldogtalan nem-utazókkal.

A boldogság az egy belső munka. Van, akinek könnyebben megy, egy részben ez genetika is, részben élettapasztalatok, de részben szokás. Ha hajlandó vagy mélyre ásni, feldolgozni, elengedni, megváltozni, kisimulni, akkor boldog leszel. De ehhez nem kell utazás, hanem te kellesz.

Az utazás segítheti a folyamatot, hiszen tesztelgetheted határaid, új környezetben újakat tanulhatsz, és talán elengedni is könnyebb. De az utazás maga nem csinál csodát.

A boldogság belőled fakad és csakis tőled függ, nem attól, hogy hol vagy és merre mész.


3. Ha utazol, megtalálod önmagad

Sokan kelnek útra, mert el vannak veszve. Sokan megváltoznak. Sokan nem. Sokan meg jobban elvesznek. Sokan megtalálják önmagukat. Sokan egyszerre találják meg magukat és vesznek el még jobban.

Olyanok vagyunk, mint egy articsóka. Szirmonként szedjük le magunkról a rétegeket, mindig újat felfedezve, hogy talán egyszer eljussunk a belső, finom és gyönyörű gyümölcshöz. Talán. Egyszer.

Ha utazol, teszteled a határaidat, önállóbb lehetsz, új helyeket látsz, új barátokat szerzel, új kultúrákat ismersz meg, újakat tanulsz és új dolgokat csinálsz. Minden egyes nap fejlődsz. Másabb leszel. Remélhetőleg csak jobb és jobb. Talán megtalálod önmagadat is. Megvan rá a lehetőséged.


Ennek ellenére mennyi az utazó, aki a reggeli sört találta meg. Sokuk hirdeti a hatalmas változást, de igazából arról van csak szó, hogy nem kell dolgozni, vagy anyu és a főnök nem szól bele, de olcsó a pia és hány jó csajjal/hapsival voltam együtt. Ezzel nincs baj, csak az életet élvezik, kihasználják a gondtalanságot és így választottak.


Önmagad megismerése és megtalálása viszont belső munka. Ehhez nem kell utazás. Ehhez akár ki sem kell mozdulnod otthonról. Meditálj, naplózz, fordulj befelé, majd fordulj kifelé, teszteld a határaid, beszélj egy coach-csal vagy más szakemberrel (akár online, én is online dolgozom), változtass az életmódodon, változtass a szokásaidon, figyeld magad, és a többi, csak legyél nyitott az újra és legyél nyitott a belső munkára.

Az utazás segíthet, de nem szükséges. Önmagadat magadban kell keresned, nem máshol.

Miért mondom én ezt mind? Mert csúnya negatív vagyok, aki lehúz, meg demotivál és nem akarja, hogy utazz?

Dehogyis.

Pont ellenkezőleg. Mert az utazás szerelmese vagyok. Imádok utazni. És ha te is szeretsz vagy szeretnél utazni: utazz. Jaj, de utazz, amennyit és ahova a szíved diktálja. (És ha nem diktálja, az is jó.)

Csak ne legyenek irreális elvárásaid. Ne várj csodád. Az utazás nem egy automatikus jegy a nirvánába: a szabadsághoz, a boldogsághoz és önmagadhoz. Segíthet. Sokat is. De nem automatikus és nem feltétel.

A szabadság, boldogság és önmagad megtalálása nem attól függ, hol laksz vagy hol nem, hova és mennyit utazol, vagy hova és mennyit nem. A szabadság és boldogság az belülről fakad, belső munka eredménye, egy mentalitás és egy életérzés, amit ha megtalálsz, önmagad is megtalálod.

És kívánom, hogy találd meg, bárhol is jársz.

(Fotó: Gál Kati)

Tetszett? Oszd meg!