Mitől leszel (jó) utazó?

Mitől leszel (jó) utazó?
Mitől leszel (jó) utazó?

"Utazó vagyok, nem turista." Sok utazónak ez az egyik kedvenc idézete, vagyis inkább pólószlogene.

De mit is jelent utazónak lenni? Mitől lesz valaki jó utazó? Érdekes és nehéz kérdés ez. Nehéz rá válaszolni. Viszont mégis állandó téma utazók közt. Rengeteg motiváló cikk van a neten erről: 10 jel, hogy utazó vagy, és társai. Hostelekben állandó téma az állandó hasonlítgatás, hogy ki hol járt már, mióta van úton, úton van-e vagy csak hétvégi kiruccanás ez, mennyit költ és mennyi cucca van... Ki a jobb utazó, és ki nem utazó egyáltalán? Olyan ez, mint az iskolai osztályzás. Kettes utazó vagy, vagy csillagos ötös? Csináltál-e szorgalmit vagy csak éppen átmentél a vizsgán? Nézzük csak meg sorban...


  • Mióta vagy úton és meddig leszel? Egy elég jól megtervezett egy éves föld körüli utazáson szeled keresztül a Földet, vagy tervezetlen, ki tudja meddig csak mész, míg a szíved diktálja stílusban nyomod? Magyarországon élsz, így csak hétvégére, vagy pár hétre ruccantál ki, viszont ezt olyan gyakran teszed, amennyire csak lehet, vagy esetleg külföldön élsz és mellette utazgatsz? Régen felpakoltad a sátorfádat és mentél, de most már megálltál és inkább csak ide-oda járkálva napokra, hetekre utazgatsz?
  • Hol jártál már? Oh, hogy te csak Európában jártál? Esetleg Amerikában élsz, és ugyan azt beutaztad, de még Kanadába se jutottál el? Dél-Kelet Ázsiában hátizsákozol, mert az most a menő, esetleg éppen egy klassz camperrel szeled végig Új-Zélandot, netán Afrikában önkénteskedsz? Sose jártál még külföldön, de kis hazádban annyit utazol, hogy minden zugát ismered már?
  • Hány országban voltál? 10, 30, 50, 70? Mennyi az elég, mi számít soknak és kevésnek? Pecséteket gyűjtesz csak vagy tényleg megízlelsz minden pillanatot? Nagy rohamban haladsz, mindenhol pár napot, csak, hogy minél többet láss (azaz kipipálj) vagy inkább kevesebb helyre mész, de ott megpihensz, akár hónapokra vagy évekre is, hogy megismerd?
  • Hova jársz? Inkább városba, inkább falvakba, esetleg egyenesen a dzsungelbe? Például mit csinálnál inkább Peruban: megnéznéd a Machu Pichut, vagy az túl turistás és inkább mást másznál meg, esetleg bevonulnál 6 hónapra Ayahuascát inni és más nem is látnál Peruból, de a dzsungel közepén élnél, ősi növényeken gyógyulnál? Csak turistás helyekre jársz, annak közelébe se, vagy vegyíted a kettőt?
  • Hol élsz? Van otthonod, esetleg több is? Mennyit jársz haza - vagy talán otthon élsz? Eladtál mindent vagy nem is volt mit eladnod?
  • Honnan van erre pénzed (ha van)? Dolgozol, munka miatt utazol, vagy a normál nyolc órás munkád mellett, amikor csak teheted utazol? Talán már rég felmondtál? Gazdag vagy, örököltél, netán pénz nélkül élsz? Önkénteskedsz, vagy tanulsz? Külföldön melózol akármit, akármiért, vagy van szakmád, és jó pénzért?  Esetleg digitális nomád vagy?
  • Hol szállsz meg? Sátorban? A szabad ég alatt? Couchsurfölsz? Barátoknál? Hostelben? Hotelben?
  • Mennyi cuccod van? Van lakásod, és kiadtad vagy eladtad? Minden cuccod eladtad, vagy anyuéknál van, vagy raktárban áll minden, vagy semmid nincs, csak a hátizsákod? Apropó, hány literes az a hátizsák: 70, 40, 20, vagy még annyi se, csak egy extra alsónemű és fogkefe, más nem?
  • Miért utazol? Mert menekülsz, mert az utazással majd megtalálod önmagad, mert pihenésre vágytál, mert más kultúrák érdekelnek, mert szeretsz a természetbe járni, mert érdekel a történelem, vagy az építészet és önfejlesztő jógára jársz? Vagy csak azért, mert megteheted?


Mitől leszel jó utazó?

Gyerekkoromban sokat jártunk nyaralni. Kempingeztünk Ausztriában, Olaszországban és Görögországban főleg. Jókat unatkoztam a híres múzeumokban, és az Akropolisz már 4 évesen is bejött. Sok gelatót ettem, és helyi kaját sose kóstoltunk, mert vittük a konzerv babgulyást, májkrémet és macimézet.

17 évesen, 15 évvel ezelőtt költöztem külföldre. Az USA-ba pontosabban. Majdnem 9 év alatt megismertem Amerikát: utazgattam Greyhounddal, autóval, nyaralni barátokkal, és futóversenyek céljából az egyetem alatt. Ellátogattam Kanadába és Mexikóba, néha nyaranként még Európán belül is kalandoztam.

"Többre vágytam."

Hat éve összeszedtem a sátorfámat, Amszterdamba költöztem mesterképzésre, akkor még nem tudva, hogy mi lesz velem. Végül ez lett. Pillanatokon belül nomád lettem, igazából picit már a"nagy költözés" előtt is az voltam, bár igazán világos ez csak pár év múlva lett, hogy ez nem átmeneti.

Több, mint hat éve vagyok folyamatosan úton. Tanultam Hollandiában, dolgoztam szociális kutatóként Kenyában az eredeti szakmámban, tanítottam angolt Spanyolországban és Mexikóban, eltemettem a nagymamámat Magyarországon, önkénteskedtem olivabogyó farmon Törökországban, hostelben Albániában és kalandtúra cégnél Guatemalában. Vigyáztam házra Horvátországban, Vipassana elvonuláson is voltam, és még sok más helyen. Három hónapnál tovább sehol se maradtam, kivéve Mexikót. Volt ahova visszajártam, visszajárok, sok helyen majd csak egyszer újra. Van úgy, hogy angolt tanítok, valamikor pedig semmit se csinálok. Online dolgozom holistic health and life coachként. Írok - magamnak, nektek, másoknak, ingyen és fizetésért. Futok - mindenhol.

Nem adtam el a lakásomat, mert sose volt, így nem volt mit eladni. Minden cuccom régi, lyukas és kifakult. Nem baj. A Snoppy-m és a macim jön velem. A könyveim letöltősek vagy csereberéltek. Nem örököltem. Nem támogat a családom. Sose kerestem jól. Minimálbért maximum. Van, hogy semmit. Budget módra mégis nyomom. A hátizsákom 65 literes, és van egy kisebb is laptopnak és egyéb"carry-on’"-nak. Ez túl sok backpackinghez, nagyon kevés egy normál élethez. A futócipő a legfontosabb kellékem.

Gyerekként nem másztam fára. Most is vannak félelmeim, de túllépem őket minden nap. Én szeretem a turistás helyeket, de szeretem azokat is, ahol a madár sem jár. Szeretem a városokat, de imádom a természetet. Minden macskát megsimogatok. Legnagyobb élményem volt Kenyában a két kis iker bébizsiráf és a kis elefántok. Jaj, és a delfinekkel való úszás. Imádom a klassz épületeket. A helyi kaják nem kötnek le, nem vagyok egy "foodie".

Utaztam egyedül, párommal, idegenekkel, barátokkal és állatokkal. Utaztam krónikus fájdalmakkal, betegen és egészségesen. Utaztam télen, nyáron, ősszel, tavasszal, hőségben és fagyban. Utaztam repülőn, hajón, vonaton, buszon, autóval, biciklin, tuktukban, motoron, mopeden, szekéren és a saját lábamon.

Volt, hogy pár hónapig szinte naponta várost váltottam, de olyan is volt, hogy akár hónapokig egy helyen voltam, néhány kisebb kiruccanással. Vannak országok, városok és falvak, amiket alaposan megismertem, még több, amibe éppen belekóstoltam, és nagyon sok, ahova csak vágyom.

Nyelvekben nem vagyok erős, de kézzel lábbal folyékonyan beszélek. Az anyanyelvi szintű angol nyelvtudásom meg csak bónusz, ami van ahol sokat, van, ahol semmit se ér.

32 országban jártam. Én keveslem. Van, aki nagyon kevesli. Sokan sokallják. Nem versenyzek. De a listám hosszú.

Nomád vagyok régóta. Nincs otthonom. Nincs egy "home-base" se, ahol egy ölelés, ismerős kávéfőző, kutyus vagy "Isten hozott" lábtörlő várna. Sok jó oldala van. Sok nehézséggel jár. Van, hogy nagyon rossz. De mikor jó, akkor nagyon. És az a sok szép naplemente...

Most már tudom, hogy a boldogság az belülről fakad, nem országtól, az utazások számától, pénztől és külsőségektől függ. Nem menekülök. Folyamatosan fejlődök. A mának, a pillanatnak próbálok élni - van, hogy sikerül, van, hogy kevésbé. Mindig megállok és megcsodálom: mert a világ olyan szép tud lenni.

Lehet, hogy megállok. Lehet, hogy nem. Lehet, hogy hamar. Lehet, hogy évek múlva. Lehet, hogy soha. Lehet, hogy megállok, kicsit vagy sokat, majd újra tovább, gyökeret nem verek. Vannak vágyaim, céljaim, de nincsenek fix terveim. Úgysem tudhatod sose, még azt sem, hogy holnap felkelsz-e.

Az utazás mindig életem része lesz. Kell. Nem tudok nélküle élni. Sokat ad. El sem tudom mondani, mit. Neked biztos mást ad. Másnak meg megint mást, mert személyes. Nem lehet ezt hasonlítgatni vagy osztályozni.

Elég jó utazó vagyok? Utazó vagyok egyáltalán? Mitől leszek utazó? Mitől leszel utazó?

Attól, amit és ahogy érzel! Ahogy gondolod. Ha az utazás boldoggá tesz, ha pillangók vannak a gyomrodban, mikor útra készülsz, ha mosolyogsz már az utazás gondolatától is, teljesen minden, hogy mióta, mennyit, hova, hányszor, miből, hogyan, miért, kivel és minek utazol – utazó vagy. Ha úgy érzed utazó vagy, akkor utazó vagy.

Én utazó vagyok! És te?!

Hátizsákom...mindenem... + Brown Bear, az állandó útitársamHátizsákom...mindenem... + Brown Bear, az állandó útitársam(Fotó: Gál Kati)

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek