Split – egy nagy szerelem

Split – egy nagy szerelem
Split – egy nagy szerelem

Nem kértem, nem kerestem, de Ő jött és más volt, mint a többi. Elolvadtam, megnyugodtam, kisimultam, kipirultam, boldog voltam...és tudtam, hogy szerelmes vagyok: Split-be.

Split más volt, mint a többi. Split nem könnyűvérű nőcskeként ugrott elém, nem egy örömlány módjára tukmálta rám szépségeit, hogy jaj, még méregdrágán nézzem meg a Colosseumot is és a Vatikánt, meg jaj, még van egy csomó múzeum. Split nem volt olcsó utcanő sem, aki engedte, hogy kihasználjam és turista szezonon kívül, belépőjegyet nem fizetve, néha a kerítésen átmászva, néha belesve, néha munka miatt és néha barátok által ingyen nézegessem a csodaszép romjait, parkjait és vízeséseit. Split nem egy régi szerető volt, aki lakásának minden pontját ismerem, de tudom, hogy az ágyán levő párnára már más hajtja le a fejét és engem maximum puszi-puszi baráti alapon üdvözöl. Split nem kecsegtetett hosszú távú kapcsolattal és az otthon lehetőségével, de a végén váratlanul elzavart és lecserélt. Split nem kényszerítette rám az akaratát, nem tukmálta rám a kultúráját és tömte le a torkomon az ehetetlen, furcsa kosztját. Split nem használt ki, nem dolgoztatott napi 12 órát szünnap nélkül önkéntesség alapon. Split nem csinált semmit: csak hagyta magát szeretni és viszont szeretett.

(Fotó: Gál Kati)

Furcsa ez. Nem beszélek horvátul egy szót sem, sem a nyelv, sem a kultúra gyönyöreiről nem tudok beszámolni. Nincsenek igazán horvát barátaim, sőt ott sok külföldi sem volt: utazásom során az egyetlen állomás volt, ahol tényleg főleg magam voltam, illetve a barátommal, munka, önkéntesség, pénz és kapcsolatok nélkül, csak ’house-sitting’. Nem volt pénzünk, nem láttunk sokat, nem jártunk el igazából, nem ismerem a helyi szórakozóhelyeket és múzeumokat. Az ingyen sétákat, piacot, a tenger szépségét és a macskákat annál inkább. Azt se mondhatom, hogy jól voltam: a sokak által irigyelt és idealizált nomádias életemhez hozzátartozik az, hogy ebből 4.5 év mindennapos, elviselhetetlen, krónikus fizikai fájdalmak kíséretében telt (ps. Igen, betegen is lehet utazni, no excuses). Ezek a panaszok a Splitben töltött időszak alatt csúcsosodtak ki. Ezt a részt senkinek sem javaslom. Bár azóta rengeteg munkával kigyógyítottam magam, amit csak magamnak köszönhetek, és a felszabadult, fájdalommentes, boldog, ’minden lehetséges’ és nyugodt létet, amit ezzel létrehoztam magamnak viszont mindenkinek ajánlok. De ez Splittől független mellékvágány. A lényeg, hogy igazából nem tudom megmondani, miért is, mert az általános válaszok – szuper munka, jó pénz, klassz lehetőség, szuper társaság, család, biztonság, buli, otthon, egészség, sikerek, neves suli, sörözés, nyelvtanulás stb. stb. stb. – mind nem igazak az én splitbeli tapasztalataimra.

Minden szeglete elvarázsolMinden szeglete elvarázsol(Fotó: Gál Kati)

Mégis beleszerettem és tudom, ez az igaz szerelem. A hegyek látványa az egyik oldalról, a megnyugtató tenger kék vize és hullámai, a Marjan domb és futni körülötte, a csodás palota, a nyüzsgő piac, a rengeteg macska, a csodálatos séták, a régi és az új, a természet és a város: valahogy minden együtt, valahogy minden, ami kell. Az érzés, hogy odatartozom. Igen, leginkább az az érzés, hogy én oda tartozom, valahogy belepasszolok a hatalmas puzzle-ba, mint egy picur, de kellő darab.

Nem kerestem én ezt. De mégis megtaláltam. Ott volt. És nem tagadhattam. Split bepofátlankodott az életembe és nem tudtam nem a szemébe nézni és nem átölelni. Suttogta, hogy szeress, és nagyon. Erre csak igent tudtam mondani.

Magával ragadó kilátásMagával ragadó kilátás(Fotó: Gál Kati)

Két éve már, hogy eljöttem. Azóta távkapcsolatban tartom vele a szerelmet, ami nem múlik. Nézem a képeket, beszélek róla és vele álmodom. Az igaz szerelemhez a türelem, kitartás és bizalom is hozzá tartozik. Nem tudom, mikor, mennyi időre és hányszor, de tudom, hogy viszont fogom látni. Egyszer újra ott fogok élni. Talán többször is. Egész biztos, hogy sokszor, gyakran, egész életem során vissza fogok térni. És mindig ugyanúgy fogom szeretni. Vagy talán sokkal jobban. Mert odatartozom.

Mert szeretem...mert Split az nekem egy szerelem.

Cicáztunk isCicáztunk is(Fotó: Gál Kati)Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!