Az alkohol ABC-je, avagy ezt és így isznak a világ körül

L-Z

Az alkohol ABC-je, avagy ezt és így isznak a világ körül - L-Z
Az alkohol ABC-je, avagy ezt és így isznak a világ körül - L-Z

Egészen biztosan ez az egyik legfontosabb írás oldalunkon, hiszen mi lehet annál szükségszerűbb, mint hogy pontosan tudjuk: hol, mit és hogyan érdemes inni? Meg persze néha az sem árt, ha tudjuk, hogy mikor lehet inni. A két részes Alkohol ABC-je első felében K, mint Kanadáig jutottunk el, most innen folytatjuk.

Luxemburg: ahol a pálinkát az élet vizének hívják

Luxemburgban az első dolgok egyike volt, amit megtanultam az akkori főnökömtől, hogy a luxemburgi emberek sokat esznek és sok alkoholt isznak. A Mosel-vidék lankái kedveznek a szőlőtermesztésnek, így a borászatnak is. Ősszel gyakran vannak borfesztiválok különböző településeken, és még borkirálynőt is választanak, akinek szép ruhában koronával kell pózolnia a rendezvényeken. A legismertebb szőlőfajta itt az Elbling. 

Ha a másik nagy kedvencet nézzük, az a sör természetesen. Parányi méretéhez képest Luxemburg elég derék sörkínálattal rendelkezik. Világos, a magyar sörökhöz hasonló kedvencek a Bofferding, a Battin, a Diekirch, a Simon és a Mosel, illetve a kicsit különlegesebb Wëllen Ourdaller és a Diekirch Gran Cru. Ja és sláger a helyi portugál sör is, a Super Bock.

Luxemburgi sörökLuxemburgi sörök(Fotó: Bencsik Rita)

Rövidital kínálatból a förtelmes ízű Buffot említeném meg, ami olyan mintha a Jägert tonikkal keverték volna össze. Emellett elég népszerűek a gyümölcsből készült pálinkák is, melyeket itt úgy hívnak, hogy eau de vie, azaz az élet vize. Egyik helyi kedvenc a mirabelle (sárga szilva), melynek fő termőterülete a Luxemburggal szomszédos franciaországi Lorraine tartomány. 

Pálinkák egy luxemburgi kirakatbanPálinkák egy luxemburgi kirakatban(Fotó: Bencsik Rita)

Pezsgőnek pedig itt csak azt az italt nevezik, ami a szintén francia Champagne vidékről származik. Minden más gyöngyöző bor (cremant) néven fut. A sok helyi kocsma közül a Grundon található Scott's-ot emelném ki, ahol remek sörtoronyból magunknak csapolhatjuk kedvenceinket, illetve ha valaki erre jár, a mellette lévő Liquid bárt is nyugodtan vegye fel a listájára.

Bencsik Rita

Pezsgőzés a luxemburgi naplementébenPezsgőzés a luxemburgi naplementében(Fotó: Bencsik Rita)

Mexikó: ahol csak a turisták isszák citrommal és sóval a tequilát

Ha Mexikó, akkor mondani sem kell, mindenkinek egyből a tequila jut eszébe. Azt viszont kevesen tudják, hogy a híres nedű csak öt mexikói államban készülhet, és hogy a mexikóiak több Coca-Colát isznak, mint tequilát.

Mi itt Playa del Carmenben elég messze vagyunk a tequilakészítés fellegvárától, épp ezért a tequila-kultúra a helyiek körében kevésbé jellemző, mint Mexikó más részein. Ez persze nem gátolja meg a turistákat, hogy Mexikót a tequilával azonosítsák és mindenki, aki ide jön nyaralni a Karib-tenger partjára, természetesen tequilát szeretne inni, szagolni, érezni, hazavinni. Sokan a híres kukacos tequiláért jönnek, ami igazából nem is létezik. Azaz nem a kukac az italban nem létezik, sőt, az olyannyira van, hogy néhány helyen egyenesen skorpiót vagy kígyót tesznek turistapukkasztás gyanánt az italba. A kukacos tequila titka abban áll, hogy az az ital bizony nem tequila, hanem annak a "nagypapája", a füstös ízű mezcal, amit a mexikóiak is igencsak kedvelnek, mert olcsó és házilag is sokszor elkészíthető, hisz ez nem szabályozott annyira, mint a tequila.

Na de kanyarodjunk vissza a tequila fogyasztási szokásokhoz. Míg a mexikóiak inkább reposado, azaz a hordóban kicsit már érlelt tequilát részesítik előnyben, addig a rengeteg (főleg amcsi) turistát bármilyen formában érdekli a dolog. Rengetegen jönnek ide bulizni, ahol a legény-lánybúcsúkon természetesen megy a feles tequila, a jó öreg citrommal és sóval (amit persze igazi mexikói sose inna így, csakis tisztán). Sokak kedvencei a koktélok (Margarita), de egyre inkább kezdenek divatba jönni az igényesebb tequila kóstolások is, amik a borkóstoláshoz hasonlatos társasági események, ahol sokat lehet tanulni a tequiláról, végigkóstolni a különböző fajtákat, és ahol segítenek a turistáknak kiválasztani, hogy milyen fajta tequilát is kedvelnek és vinnének haza a családnak a mexikói vakációról. Míg Magyarországon maximum 2-3 féle tequila van, addig itt százszámra állnak a boltok polcain, ezért néha elkél a segítség.

Mivel ahol élek, Playa, alapvetően turistaparadicsom, ezért rengeteg bár, kocsma és étterem van. A mi nagy kedvencünk egy tetőteraszos bár, aminek kellemes medencéje van az épület tetején, csodás kilátás a tengerre és nagyszerű, barátságos argentin személyzet. Ha lazítani vágyunk, ide szoktunk felmenni egyet csobbanni egy jó koktél, tequila vagy házi mezcal társaságában.

Andi Fodor

Rákerestem a Google-ban az „alkoholizmus Olaszországban” hívószavakra. Azt hiszem sokat elmond, hogy automatikusan javította „Oroszország”-ra, és semmilyen találatot nem adott. Szép ajándék ez a Google-től így karácsony előtt. Pedig az olaszok is isznak. 

A nyarak legnagyobb slágere az Aperol és a Campari. Egy jeges Aperol spritz vagy egy behűtött, kisüveges Campari-szóda az olasz strandokhoz pont úgy hozzátartozik, mint a nyugágy és a napernyő.

De az én kedvenceim mégis a likőrök: ki ne ismerné az Amarettót, a méltán népszerű mandula likőrt? De megtalálható az eper-, a mandarin-, és a gránátalma-likőr is. De aztán ki tudja, mennyi mindenből csinálnak még itt likőrt... Mégis az aduász a limoncello.

Oroszország: Vodka. Mi más?

Ha Oroszország, akkor nyilván vodka - ezen gondolom, senki nem lepődik meg. Rengeteg szokás és babona kapcsolódik hozzá. Például ha valaki szert tesz egy új és nagy értékű dologra (pl. autó), akkor egy korty vodkát löttyintenek rá. Persze minden fontos eseményt is (és tényleg BÁRMI annak számíthat) vodkával ünnepelnek meg, ugyanis alaptézis, hogy amit nem ünnepelsz meg, abból nem lesz másik. Ezen kívül a temetéskor a sír felett is isznak egy kupicával az elhunyt emlékére.

Vodkák a polcon egy orosz áruházbanVodkák a polcon egy orosz áruházban(Fotó: Flickr/giagir)

Hogyan igyál úgy, mint egy orosz, de különösen hogyan idd a vodkát? Mondj tósztot! A sima "egészségedre!" nagyon gyenge ebben a mezőnyben (és ebben a helyzetben nem is nagyon használják), mondj inkább személyesebb dolgokat, vagy valami fennköltet, de akár egy komplett köszöntést is mondhatsz. És minden kupica előtt találj ki egy újabbat. Mindenképpen egyél hozzá például kovászos uborkát, sós szárított halat vagy pácolt gombát, és ha igazán autentikus akarsz lenni, miután lehúztad, szagolj meg egy szelet fekete kenyeret.

Lazább iszogatásokon elterjedt a vodka-szóda citrommal, illetve a sör és bor is népszerű, de kulturális szempontból a vodka azért mindent visz. Ha valamikor erre jársz és innál egy jót Moszkvában, mindenképpen nézz be a Kamchatka bárba!

Takácsy Dorka

A svédek kapcsolata az alkohollal: különös. Az országban amúgy is rengeteg az íratlan szabály, de az alkoholra vonatkozót szinte minden külföldi is ismeri. Ez pedig így szólna, ha kimondanánk: „Hétköznap egy kortyot se, hétvégén ellenben mindent szabad.” A hétköznapi életben ennek a hatása kifejezetten tetten érhető. Míg hétfőn kedvetlenül, szinte még másnaposan kerülgetik egymást a helyiek, addig pénteken már szinte a gyermeki, kicsattanó jókedv az uralkodó. A svéd egészségedre egyébként a „skål” (szkol), a koccintáshoz költött dallamoknak pedig csak az ital mennyisége szab határt. A legismertebb közülük talán pedig ez:

A svédek hozzánk hasonlóan a sörre és a borra esküsznek. Az országban azonban kifejezetten jó cidereket gyártanak, és talán itt ezekből többet fogyasztanak, mint otthon. Valamint a választék is nagyobb belőlük. Az almás verziótól kezdve a barackos vaníliásig, számtalan érdekes ízkombinációt vásárolhatunk. A karácsonyi időszak főszereplője a svéd forralt bor, itteni nyelven a glögg. Főleg vörös borból készítik karácsonyi fűszerekkel a 2 százalékos verziótól kezdve a 20 százalékosig. Nem hagyhatom ki azonban az Absolut vodkát sem, ami - ki gondolná - Svédország leghíresebb saját alkoholterméke.

Fontos megjegyeznem azt is, hogy Svédországban 1955 óta az alkoholárusítás állami monopólium. A svédek maguk arról számolnak be, hogy az állam azért vette a kezébe az irányítást, mert az alkoholizmus mértéke korábban számottevő volt az országban. Állítólag a rendszer bevezetése segített kezelni a helyzetet. A lényeg azonban az, hogy 3,5%-nál erősebb alkoholos italt csak egy Systembolaget nevű üzletláncban lehet jelenleg venni. Azzal azonban érdemes számolnunk, hogy ilyen bolt nem mindig található kisebb településeken és nem jellemző a 0-24-es nyitvatartás sem. Sőt, vasárnap szünnapot tartanak. A Systembolagetben járva a személyi igazolványunkat fel kell mutatnunk, és 20 éves kor alatt nem vehetünk alkoholt.

Systembolaget: a svédországi alkoholboltSystembolaget: a svédországi alkoholbolt(Fotó: Wikiwand)

Kocsmák, pubok szép számmal akadnak mindegyik svéd városban. Amit tudnunk érdemes, hogy este 10 óra után már csak személyi igazolvány felmutatása esetén fognak beengedni minket. Vannak olyan pubok, ahová nem mehetünk be egy bizonyos kor alatt és a korlát más pénteken és más szombaton. Láttam már 25 év feletti kritériumot is egy teljesen normál felkapott pubban. Az én két kedvenc helyem a városban a Himlen („Az ég”) és a Gondolen („A gondola”). Turistáknak mindkettő erősen ajánlott! Az első egy magas épület fedett tetején található, míg a másik egy épületből kinyúló betonnyelv szabadtéri része. Mindkettőből páratlan kilátás nyílik Stockholmra, miközben a helyiek alkoholfogyasztási és szórakozási szokásaiba is bepillanthatunk.

USA: ahol 16 évesen már jogsid van, de 21 alatt nem ihatsz alkoholt

Sosem voltam az a nagy alkoholizáló típus és 4-5 éve egy kortyot se ittam, még szilveszterkor sem. Ezt észben tartva konkrét piákat nem fogok nektek ajánlani. Inkább nézzük meg mi a helyzet az alkoholizálással Amerikában.

Amerikában a törvények államról államra változnak (hol és mikor lehet alkoholt venni? meddig vannak nyitva a bárok? stb.). Az viszont Amerika-szerte jellemző, hogy az alkoholfogyasztási korhatár 21 év. Bár 18 évesen már nagykorúnak számítasz (szavazhatsz például), inni csak 21 éves kor után lehet, alkoholt vásárolni szintén. Ez sokként érheti a külföldi gimnazistákat és az egyetemista cserediákokat. Bárokban szintén megnézik az igazolványodat és 21 év alatt nem mehetsz be. Éttermekben és boltokban is szigorúan ellenőrzik, hogy 21 feletti-e az illető. Az se elég, ha felnőttesebb kinézetű 18 éves vagy, mert kb. 40 éves korig még el kell kérniük az igazolványod, akkor is, ha nyilvánvalóan 21 felett vagy.

Persze ilyenkor jönnek a hamisított igazolványok. Hamisítani egyre nehezebb, mivel egyre fejlettebb és bonyolultabb kinézetűek az igaziak pont emiatt. De azért vannak gimnazisták, akik isznak (idősebb testvér vagy haver megveszi; hamisított igazolvánnyal veszik; csórnak a szülőktől vagy lopnak). Egyetemen pedig garantáltan van piálás. Ha esetleg nincs hamisított igazolványa valakinek, akkor is van elég buli és 21 év feletti ismerős. Ráadásul a sok 18-19 éves elsőéves először kerül ki anyuci védőszárnyai elől, költözik be a koleszba, és azt hiszi, attól lesz felnőtt, hogy iszik. És sokat. A mosást persze hazaviszi és anyu küld neki pénzt meg kaját - a saját magukról való gondoskodás nem a felnőttség része, a pia az igen. 

Egyetemeken egyébként az úgynevezett cup party is divatos. A házibulin fizetsz egy belépőt (10-15 éve ez 5 dollár volt), kapsz egy piros műanyag poharat, amit annyiszor töltesz újra, amennyiszer szeretnél és amíg van ital. A statisztikák is magukról beszélnek, hogy ez a 21 év nem sokat jelent. 2014-es adatok szerint a 18 év felettiek 87.6 százaléka ivott már alkoholt életében, 71 százalék ivott az elmúlt évben és 56.9 százalék az elmúlt hónapban. 24.7 százalékuk rendszeresen ivott és 6.7 százalék vallotta komoly alkoholfogyasztónak magát az elmúlt hónapban. A 18-22 éves egyetemisták 59.8 százaléka ivott már alkoholt, 37.9 százalékuk rendszeres, míg 12.2 százalékuk komoly alkoholfogyasztó.

Térjünk ki egy kicsit a sörre. Milwaukee, Wisconsin, ahol elég sokáig éltem, szereti magát a sör fővárosának (beer capital of the world) hívni. Ez persze túlzás, de az tény, hogy sokáig Amerika legnagyobb sörgyárai (Miller, Pabst, Schlitz és Blatz) itt voltak. A Miller még most is létezik.

Közkedvelt hiedelem, hogy az amerikai sör rossz. Ha a Millerre gondolunk, akkor ez állítólag igaz is - és ezt az amerikaiak is bevallják. Viszont egyre több a microbrewery (kézműves sörfőzde) Amerika-szerte. Milwaukee-ban a Lakefront Brewery az egyik legnagyobb, legrégibb és legismertebb, de szinte hetente bukkannak fel újabb és újabb kis sörfőzdék is. Ezeket a söröket nemcsak az amerikaiak kedvelik, hanem európai ismerőseink is nagyon értékelték, köztük sörön nevelkedett német barátok is. Én személy szerint nem tudok ehhez semmit se hozzáfűzni, hiszen mindig is utáltam a sört, számomra mindegyiknek ugyanolyan (ihatatlan) íze van.

Ha már a sörről beszéltünk, essen egy pár szó a borról is. Amerikáról és a borról talán Napa Valley az, ami azonnal be fog mindenkinek ugrani, és úgy általában a kaliforniai borvidékek. Viszont a kaliforniai borral vetekszik a New York állami bor a Finger Lakes régióban, amiről már korábban írtam ebben a cikkben: 10 dolog, amit látnod kell New Yorkban. De máshol is van ám jó bor, például a Snake River Valley Idahóban, a Walla Walla Washingtonban és a Willamette Valley Oregonban. Wisconsinban pedig javaslom a Cedar Creek Winery-t Cedarburgben (őket Milwaukee-tól nem messze találhatod meg és a lenti videóban az idei szüretet nézheted meg), illetve a borozókat Door County-szerte (Door County Wisconsin állam Michigan tóba nyúló hosszú orra), régen ezeket nagyon kedveltem.

Javasolt bárok Milwaukee-ban (Wisconsin):

  • Safe House: 779 N Front St, Milwaukee, WI 53202: ügynökös, James Bondos témájú bár sok titkos szobával és érdekességgel;
  • Art Bar: 722 E Burleigh St, Milwaukee, WI 53212: egy kicsi hangulatos bár helyi művészek  alkotásaival;
  • Nomad World Pub: 1401 E Brady St, Milwaukee, WI 53202: egy aprócska bár Milwaukee legklasszabb  utcájában;
  • Balzac: 1716 N Arlington Pl, Milwaukee, WI 53202: a Nomad World Pubtól egy sarokra, hangulatos  borozó;
  • Nessun Dorma: 2778 N Weil St, Milwaukee, WI 53212: kevésbé ismert, de a kedvenc helyem olaszos kajákkal, kézműves sörrel és borral.

Végül, de nem utolsó sorban térjünk ki arra az apróságra, hogy míg elég sok országban az ittas vezetésre zéró tolerancia van, Amerikában jelenleg 0.08% véralkoholszint a megengedett határ. Kereskedelmi vezetőknek ez 0.04%.

Happy Drinking!

Gál Kati

Van valami, ami egyik vietnami útikönyvből sem maradhat ki: az olcsó sör. Hanoi és minden rendes vietnami város hemzseg a bia hoioktól. A bia hoi alatt a helyi kocsmát kell érteni, ahol a férfiak olcsó sör és hagyományos, vietnami kocsmakaja mellett ereszthetik ki a gőzt, hogy aztán részeg motorozással tegyék kockára az életüket. Bár a sör nem menne át egy európai minőségellenőrzésen, a kulturális élmény kárpótolni fog. Ragadjunk meg egy műanyag sámlit, ami remélhetőleg elbírja a súlyunkat, csapjuk fel a kezünket a magasba, és kiáltsunk "Em Oi"-t, hogy felhívjuk magunkra a pincér figyelmét, és már élvezhetjük is az olcsó sört... jéggel.

A nagyobb rendezvényeken az is előfordulhat, hogy nejlonzacskóban kapjuk az italunkat. Vietnam- Észak Korea futball meccs.A nagyobb rendezvényeken az is előfordulhat, hogy nejlonzacskóban kapjuk az italunkat. Vietnam- Észak Korea futball meccs.(Fotó: Braxátor Rebeka)


A cikk első részét ide kattintva olvashatod el:

Az alkohol ABC-je: A-K


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek