Bevezetés a svéd gasztronómia rejtelmeibe 1.

Mit együnk Svédországban?

Bevezetés a svéd gasztronómia rejtelmeibe 1. - Mit együnk Svédországban?
Bevezetés a svéd gasztronómia rejtelmeibe 1. - Mit együnk Svédországban?

A svéd kulináris élvezetek a ”FIKA”-nál és a ”kaka"-nál kezdődnek. Az előbbi a kávészünet svéd megfelelője, az első dolog, amit garantáltan hallani fogsz, ha Svédországban jársz. Legyen szó munkahelyi vagy családi kezdeményezésről, a FIKA szent és sérthetetlen, ha kihagyod, nincs bocsánat.

Tulajdonképpen ez kedvenc vikingjeink egyetlen igazi, szociális fóruma, mely elővezeti a pihenést és a legális élvezeteket. Kötelező elemei: kávé, tea, szendvics és sütemény mindenféle mennyiségben. A kaka a FIKA egy eleme, mely egy édes sütemény. Legtöbbször a kekszféléket hívják így, de a piskótaalapú sütemények is  kakának minősülnek.

A hagyományos étkezést (ebéd, vacsora) tekintve azt mondhatom, hogy a tenger gyümölcsei szerves részét adják az itteni gasztronómiának. Az érdekesség az, hogy a halakat (főleg lazacot) mégis importáljak, leginkább Norvégiából. A Balti-tenger állítólag nem a legjobb és legtisztább forrása a svéd halpiacnak.

A tenger gyümölcsei Malmöben, már tányéronA tenger gyümölcsei Malmöben, már tányéron(Fotó: Szabó Vivien)

Vidéken minden nap szembesülök azzal, hogy rengeteg a tehén, a marha és a bárány. Északon a azonban még a rénszarvasok húsa is fontos táplálék. Ki kell azonban ábrándítanom a nagyvárosokba látogatókat: délen csak elvétve lehet a belőle készült szalámit élvezni (pl. rénszarvas parkokban). Íze egyébként a nálunk megszokott vadhúséhoz hasonló. A csirke  ritka, mint a fehér holló, emiatt az ára is borsos. Levest nem fogyasztanak túl sokat, ha mégis, akkor előnyben részesítik a zöldségekből készült krémleveseket. A zöldségek, gyümölcsök a klíma miatt jellemzően kissé halványak. Svédország viszont nagyon híres a bogyós gyümölcseiről. Az erdei áfonyaszedés igazi nyári családi program. Nagyon sok szószt esznek, mindenhez. Hasonló a helyzet a cukorral is. Igazi kihívás olyan kenyeret találni, ami nincs cukrozva.

A nyáron szüretelt svéd áfonyákA nyáron szüretelt svéd áfonyák(Fotó: Szabó Vivien)

A svédek rajonganak Amerikáért. Svédország a fast food és a mirelit áruk második hazája. A helytelen és sokszor adalékanyagoktól, tartósítószerektől egyáltalán nem mentes  táplálkozásnak azonban meg van az ára. Svédországban világviszonylatban is kiemelkedő a táplálékallergiások száma. Öröm az ürömben, hogy emiatt az ország maga a paradicsom, főleg a laktózintoleránsok és a gluténérzékenyek számára. A legutolsó sarki boltban a laktózmentes krémtúrótól kezdve, a GM kenyéren, sütiken át a pizzáig bármit beszerezhetünk (persze itt is érvényes, hogy a saját készítésű a legegészségesebb).

A svédek imádnak enni, mégis viszonylag mértékletesen teszik ezt. Édességet és alkoholt többnyire hétvégén és ünnepekkor fogyasztanak. Akkor viszont nem keveset. Ezt jelzi például a cukorkák összefoglaló neve, a ”lördagsgodis”, vagyis ”szombati édesség”. Tipikus nyári program a grillezés: sok kolbásszal, hússal, zöldséggel, édességgel és alkohollal.

Grillezett lazacGrillezett lazac(Fotó: Flickr/Jakob Hürner)

Most, hogy már ennyit tudtok a svéd étkezési szokásokról, lássunk egy listát arról, mit érdemes mindenképpen megkóstolnotok, ha Svédországban jártok! A magyar szájnak talán a legjobban eső ételeket gyűjtöttem össze, az inkább érdekeseket egy külön posztot érdemelnek meg.

  1. Kladdkaka: minden hazai látogatóm imádta az amerikai brownie-hoz nagyon hasonló kakaós süteménycsodát. Kissé piskótaszerű, mégsem száraz, szinte olvad a szájban. A svédek szerint tejszínnel és eperrel az igazi.
  2. Tengeri herkentyűk minden mennyiségben: a svédek a lazacot citrommártással eszik és nagyon kedvelik a rákos szendvicset. Egész szendvics-tortákat gyártanak.  Nemzeti eledelük a ”sill” nevű, sprotnihoz hasonló dobozos hal, amit rendkívül sokféle ízesítéssel esznek. Az én kedvencem a kissé érdekes, fahéjas-narancsos ízvilág.
  3. Kötbullar/Húsgolyó: Állítólag az IKEA világviszonylatban több bevételre tesz szert húsgolyóból, mint bútoreladásból. Kétségtelen, hogy még húsvétkor is ez kerül az asztalra. Bogyós gyümölcslekvárral és apró burgonyával az igazi.
  4. Kanelbullar/fahéjas csiga: Egyszerűen hangzik, de biztos vagyok benne, hogy ennyire finom fahéjas csigát sehol máshol nem lehet találni. A titok talán a cukortartalomban rejlik. A svéd reggeli és vendéglátás elengedhetetlen kelléke.
  5. Bogyós gyümölcsökből készült lekvárok, italok: a nyári erdei ”szüret” eredménye a gyereket és a szülőt egyaránt megörvendezteti. A legfinomabb a vörösáfonyából (lingon) készült változat, de fent, északon nő egy málnához hasonló, narancssárgás színű gyümölcs, úgynevezett ”hjorton”, ami rendkívül drága és különleges.

A svéd húsgolyó receptje egy helyi nagyitól..

...és egy durvább recept ugyanerre egy svéd rockertől.

Plusz egy érdekesség: Svédországban találkoztam először a “Budapesttårta és Budapestrulle” nevű süteménnyel, amit általában mandarinnal dobnak fel. Kissé hasonlít az Eszterházy tortára összetevőiben, de nem teljesen ugyanaz. Mondanom sem kell, hogy minden svéd azt gondolja, hogy ez a mi nemzeti eledelünk.  :)

Tetszett? Oszd meg!