Szicília egzotikus gyümölcsei

Szicília egzotikus gyümölcsei
Szicília egzotikus gyümölcsei

Nemcsak éghajlatáért, de különleges gyümölcseiért is áldott ez a sziget. Benne van a déli nap ereje és a sok vitamin, mindez pedig jótékony hatással van a szervezetünkre és hangulatunkra is.

Azt is szeretem Szicíliában, hogy a nyári nap gyengülése ellenére sincs még hideg októberben, sőt novemberben sem. Ilyenkor ősszel egy második tavaszt élhetünk át, azzal a különbséggel, hogy az egész évben virágzó fák mellett az őszi gyümölcsök zamatában is örömünket lelhetjük.

Ez a hely az egzotikus gyümölcsök hazája is, ahol sokak számára ismeretlen gyümölcsökre találhatunk. Hétvégenként a piacon szoktam beszerezni a hétrevaló gyümölcs- és zöldségadagomat, ez pedig már-már a kedvenc programommá vált!

Valahogy a hangulata is más ennek a gyümölcs-“vadászatnak” mint otthon a Lehel piacon, ahol ritka az, hogy meglepő újdonságokkal kecsegtessenek az árusok.


De lássuk, melyek is ezek a különlegességek számomra?


A kaktuszfüge (Opuntia sp)

Honnan származik: Észak- és Dél-Amerikából

A Mexikóban, Ausztráliában és a mediterrán vidéken termő gyümölcsnek rengeteg napsütésre van szüksége, különben ehetetlen lesz. Mivel apró, szinte láthatatlan tüskéi vannak, meg kell tanulni a tisztítását. Szabad kézzel nem szabad hozzáérni, inkább késsel és villával szabadítsuk meg a gyümölcsöt a héjától.

Íze kissé savanykás, de frissítő - nekem kifejezetten ízlik.

Többféle színben találunk fügét: világoszöld, piros, sárga és narancssárga.

Akkor éretlen, ha a héja még zöld.

Mit tartalmaz/ mire jó:  a fügekaktusz gyógyerejét már a maya indiánok is ismerték, az 1500-as évektől kezdve gyógynövényként használták. Statisztikák kimutatták, hogy fogyasztása csökkenti a cukorbetegség és a túlsúly kialakulását.

Fehérjéket, vitaminokat és hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, illetve a méregtelenítésben is segítségünkre lehet.

Megjegyzés: VIGYÁZAT – a kaktuszfüge hashajtó, ezért napi 2-3 darabot ajánlatos csak fogyasztani belőle.

 

Kakiszilva (kaki, datolyaszilva, hurma)

A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt, ezért az istenek gyümölcsének is nevezik.

Már a hazai piacokon is egyre gyakrabban találkozhatunk vele, de számomra eddig ismeretlen volt. Az íze tényleg « isteni «  finom !

Honnan származik: Ázsiából, Kínából és Indiából

Kinézete: könnyen összetéveszthetjük a paradicsommal, héja narancssárga, a húsa is hasonló színű, de kissé áttetsző. Íze leginkább a sárgabarackéhoz hasonlítható.

Itt Szicíliában kedvező áron juthatunk hozzá, nálunk otthon valamivel drágábban. Mégis megéri megkóstolni, hiszen rengeteg jótékony hatása van.

Mit tartalmaz/ mire jó: igen magas a gyümölcs és szőlőcukor tartalma. Van benne A-, P-, C-, B1, B2 és E vitamin is. Tartalmaz még magnéziumot, káliumot és jódot is.

Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, fogínysorvadás és a vérszegénység kezelésében és megelőzésében is.


Gránátalma (Punica granatum)

Őshazája: Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia

Nem ismeretlen gyümölcs a hazai piacokon sem és kár is lenne idegenkedni tőle, hiszen különleges íze miatt közkedvelt. Nemcsak szörpöt lehet készíteni belőle, hanem apró magvait – vagyis magát a gyümölcsöt – is érdemes megkóstolni.

Hogyan szeleteljük fel ?

Jó tudni, hogy sosem szabad a közepén félbevágni, inkább a gyümölcs csúcsánál bontsuk meg. Mivel a magok a gyümölcs belsejében több kisebb kamrában bújnak meg, vágjuk körbe a gyümölcs héját, majd a gerezdekről bontsuk le a világos hártyát és már ehetjük is.

Én kissé türelmetlenül álltam hozzá a pucolásához, de megéri a szenvedést – az íze mindenért kárpótol!

Mit tartalmaz?

Nagy mennyiségben polifenolokat, C-vitamint és flavonoidokat.

Ezeknek az anyagoknak köszönhetően fontos szerepe lehet néhány betegség megelőzésében mint a nátha, cukorbetegség, koszorúér betegségek és vesebetegségek.

A C-vitaminnak köszönhetően segíti az immunrendszer működését, a K-vitamin pedig fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához.


Egyéb őszi gyümölcsök:

A narancs és mandarin is novemberben kezd érni a szigeten. Nagyon zamatosak és lédúsak, köszönhetően az őszi-téli hónapok kissé csapadékosabb időjárásának.

Banánt, mandulát is találunk és friss citromot, mely szintén lédús és biztosak lehetünk benne, hogy semmivel sem permetezték.

Mindannyian ilyen friss és"hamisítatlan” gyümölcsöket szeretnénk vásárolni a piacon, de sokszor sajnos képtelenség utánajárni az eredetének. Mégis, ha tehetjük a helyi termelők gyümölcseit vegyük, azok legalább tartalmazzák a szervezet számára szükséges tápanyagokat a téli hónapokban.

Galéria: Narancs- és banánliget, valamint kaktuszfüge héjastól és pucoltan (kattints a nagyobb képekért)

Tetszett? Oszd meg!