Nyári sörömök

Izlandi sörök tesztje

Nyári sörömök - Izlandi sörök tesztje
Nyári sörömök - Izlandi sörök tesztje

Egy péntek este úgy döntöttünk, hogy feláldozzuk magunkat a közjó oltárán, és kipróbáljuk a helyi vínbúdinban (nemzeti italbolt) fellelhető összes, kifejezetten nyári időszakra készített sört. Az izlandiak egyébként is imádnak minden különleges alkalomra újabb ízvilággal rendelkező sörökkel előhozakodni. Karácsony, húsvét, nyár: majdnem minden évszakra jut valami új, de ezek közül talán a legismertebb, és egyben a legnagyobb felháborodást keltő fajta a februári Þorrablótra (gusztustalan ételek fesztiválja) készített füstölt bálnahere sör. Mi azért most ennyire nem leszünk kalandvágyóak, és beérjük a narancs- és citromos ízesítésű változatokkal.

(Fotó: http://www.dutyfree.is/)

Viking Lite Lime: hiába"Lite", az egyetlen könnyebb dolog a pénztárcánk lett a sörrel való rövid kapcsolatunk során. Az első szippantásnak enyhén mosogatószer íze volt, innentől fogva nem vártunk túl sokat a terméktől. „Egyébként kicsit emlékeztet arra a citromos tequila ízű sörre amit még zsenge fiatalkoromban kipróbáltam, mert úgy gondoltam, hogy jó ötlet.” Ennél nem is igényel több magyarázatot. Csomagolása ugyanolyan, mint a normális Viking testvéréé, csak kicsit zöldebb és csillogós.

Íz: -1/10, mert ettől többet vártunk
Csomagolás: 2/10
Helyezés: 6.

(Fotó: http://www.bjor.fo)

Vár Bryggj: Sör, egyenesen a Feröer-szigetekről. Csomagolása alapján előbb gondolnánk cidernek. Nem gondoltuk, hogy valaha valaminek TÉNYLEG olyan íze lesz, mint a körömlakklemosónak, de mégis. „Brewed with love, passion and more than 125 years of proud Faroese brewing tradition. Geniune quality.” – áll a csomagoláson. Erősen kétkedünk az állítás hitelességében.

Íz: 2/10
Csomagolás: 2/10
Helyezés: 5.

(Fotó: http://www.dutyfree.is)

Gull Sumar (kiejtés: GÜTL. Nem"Gull", nem is"Gall", hacsak nem akar valaki nagyon turistának tűnni): ezt az érzést nehéz szavakba önteni (ezért mi inkább pohárba öntöttük). Leginkább napon érlelt Arany Ászokra emlékeztet. Ilyen szempontból tényleg szállítja a Budapesten, a Gödör mellett töltött nyarakat. A csomagolás az enyhén hippi Woodstock vonalat próbálja behozni, sikertelenül.

Íz: 3/10
Csomagolás: 3/10
Helyezés: 4.

(Fotó: http://www.stedji.com)

Steðji sumarbjór: Az első dolog, ami a szemünkbe ötlött a sörrel kapcsolatban a valószínűleg Painttel készített rendkívül esztétikus címke volt. Mivel ez a főzde készítette a téli füstölt bálnahere sört, fogyasztás előtt gondosan megvizsgáltuk a feliratokat, hátha az ital nyomokban állati fehérjét tartalmaz, de csak annyit tudtunk meg, hogy cukor hozzáadása nélkül készült. Egyébként a zord izlandi külső egészen kellemes sört takar. Markáns ízén csak dob az éjfélkor a nyitott ablakon át a szobába beszökkenő napsugár.

Íz: 6/10
Csomagolás: 5/10, mert nem a külső a fontos
Helyezés: 3.

(Fotó: http://www.vifilfell.is)

Víking Sumaröl: Újabb Viking termék, ezúttal a színvonalat képviselve. Lágy búzasör, melynek aromája kecsesen csiklandozza az ízlelőbimbókat és visszavisz elfeledett fiatalságunk nyári fesztiváljaira. Elfogultságunk oka az is lehet, hogy pár hete csapvíz helyett ezt fogyasztottuk a tikkasztó izlandi kánikulában. Amint meghalljuk a sörnyitás pöccenését, garantáltan 10 fokkal melegebb lesz a környezet. Csomagolása az évek óta változatlan, klasszikus, zöld-narancssárga dizájn. Fenomenális kozmikus erő egy icipici kis helyen.

Íz: 7/10
Csomagolás: 5/10
Helyezés: 2.

(Fotó: http://www.borgbrugghus.is)

Sólveig: Erre vártunk mióta elkezdtük a sörkóstolást. Tökéletesen megkomponált búzasör a Borg sörfőzdétől. Külseje egyszerű, mégis stílusos. Magas alkoholtartalma ellenére íze könnyed, szinte itatja magát.

Íz: 12/10, folyékony mennyország
Csomagolás: 10/10
Helyezés: 1.

Az akció végén rájöttünk, hogy tényleg jót tettünk az emberiségnek, hogy NEKIK nem kell ennyi szemetet meginniuk. Legyen az izlandi nyár bármilyen zord, ez senkit nem akadályoz meg egy pohár hideg sör élvezésében a soha le nem nyugvó nap alatt.

Tetszett? Oszd meg!