Ezekkel a kiadásokkal számolj Németországban!

Ezekkel a kiadásokkal számolj Németországban!
Ezekkel a kiadásokkal számolj Németországban!

 Gyakorlatias emberek lévén, Németország-Magyarország párosításban összefoglaltuk, hogy milyen kiadásokkal élünk jelenleg Trierben, mi az, ami különbözik itt, és mi az, ami megegyezik a hazai árakkal. Összességében nézve kijelenthetjük, hogy a közhiedelem, mely szerint Németországban élni igen drága, nem helytálló. Élelmiszer szempontból egészen biztosan nem drágább, mint más európai városok, sőt, valójában olcsóbb, sokszor a magyar áraknál is olcsóbb. Természetesen egészen más a képlet, ha a kereset-kiadás arányában vizsgáljuk ezt a kérdést.

Havi kiadások Németországban

Lakásbérlés és rezsi

A napelem tető gyakori látvány erreA napelem tető gyakori látvány erre(Fotó: Czett Petra)

Telefon

Napi költségek, bevásárlás

Ami még nagyon meglepett minket, és valóban nagy könnyítés, hogy néhány boltban bevásárláskor készpénzt is fel lehet venni díjmentesen, ami annyit tesz, hogy a vásárlás végösszegéhez hozzáadják a felvenni kívánt összeget, és az ember azzal együtt fizeti ki a számlát bankkártyával. Bizonyára nekik is könnyebb, hogy nem kell annyiszor annyi készpénzt a bankba bevinniük.
Itt minden műanyag flakon és fémdoboz (pl.: sörös doboz) betétdíjas, és mérettől függetlenül darabja 0,25 euró. Az üres üvegeket bedobálod a boltok előtt található automatába, az nyomtat egy nyugtát, amit vagy levásárolsz, vagy visszakapod a készpénzt.
Na, de lássuk, mennyi is az annyi! Alább egy közepes bevásárlásunk blokkja. A termékek árait 311 Ft-on számolva átváltottam.

Hámozott paradicsom konzerv, 425 ml: 109 Ft
Füstölt lazac, 100 g: 620 Ft
Sága sonkához hasonlatos felvágott, 200 g: 465 Ft

A hűtőnk, nagymamáink látogatása utánA hűtőnk, nagymamáink látogatása után(Fotó: Czett Petra)

Összegzésképp elmondható, hogy ha a kereset-költség arányában nézzük a kiadásokat, akkor Németországban élni megközelítőleg harmadannyiba kerül, mint Magyarországon. Az ezt alátámasztó, korábban írt cikket itt olvashatod: Mennyit ér a munkád Magyarországon? És külföldön?).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!