Hello Magyarok Presszó – Nemzetközi Kávénap 2015

Hello Magyarok Presszó – Nemzetközi Kávénap 2015
15 perc

A világ legtöbb országában a kávérajongók szeptember 29-én ünneplik a kedvenc italukat. Ebből az apropóból a Hello Magyarok! szerzői összegyűjtötték a különböző országok specialitásait, különlegességeit. Nemzetközi Kávénap képekben és számokban. 

Olaszország

Schatz Roberta – A Caffé Quarta


Aki Salentoban jár, feltétlen kostólja meg a a vidék büszkeségét, a Caffé Quarta-t, amelynek lelkét Salento adja, és a város nem is létezik a Caffé Quarta nélkül. A céget a múlt század  50-es éveiben a Quarta  család alapította egy kis pörkölő üzemmel, és egy kis bárral Lecce szívében, Bar Avio néven. A bár hamarosan a helyi kávérajongók legkedveltebb helye lett, egy nem több, mint 5 kiló  kapacitású kézi pörkölésű kávéüzemmel a háttérben.  Az állandó jövés-menés, a forgalom drasztikus növekedése és az igény, hogy ezt a különleges pörkölésű kávét otthonra is megvásárolhassák, elősegítette a cég ugrásszerű növekedését. Hamarosan gépekkel helyettesítik a kézi pörkölést, és a Quarta mára Salento legismertebb és legkeresettebb kávéjává növi ki magát.

Egy csésze ebből a különlegesen finom kávéból semmivel sem kerül többe, mint egy csésze Lavazza, ami itt (helytől függően) 0.60- 1.00 euróért élvezhető.

Quarta Caffè (Fotó: Facebook/Quarta Caffè SpA - Pagina Ufficiale)

Zsák Kata – Így készül az olasz kávé

Bosznia-Hercegovina  

Gyovai Helén – A bosanska kafa


Boszniát azért imádom, mert Európa szívében ilyen erős keleti befolyással máshol nem találkozhatunk, a belvárosba érkezve olyan érzésünk lehet, mintha legalábbis Törökországig autókáztunk volna. A Balkán minden országában imádják a kávét. Nem jártam még olyan szerb/horvát/macedón/boszniai városban, ami ne lett volna tele kávézókkal, ahol – az Unióhóz való viszony mértékének függvényében vágni lehet a füstöt, mert természetesen a dohányzás is nemzeti sport.

Szarajevó török negyedében, a Baščaršijában a kávét nagyon finomra őrölt pörkölt kávébabból készítik egy speciális edényben – a džezvában – törökösen készítenek és szolgálnak fel. A kávét ebben a hosszú nyakú rézedénykében főzik fel, és zaccal együtt fogyasztják. A bosanska kafa elfogyasztása természetesen külön rituálé. A kávét a džezvában egy kis réztálcán kapjuk meg  egy fül nélküli csészében (fildžan), hozzá valami szimpatikus, a vércukorszintünket jól megdobó édességgel és egy pohár vízzel. Mehetünk is  a mennybe egyenesen.

(Fotó: Gyovai Helén)

Ciprus 

Follow The Wind – A frappé


A görögök mindennapjainak szerves részét képezi a kávéfogyasztás. Egy jó hideg frappé nélkül szinte elképzelhetetlen a délutáni szieszta. A frappé különlegessége, hogy hideg vízzel készül instant kávé porból és mixerrel keverik össze, hogy a por teljesen feloldódjon. Ennek eredményeként egy habos sötétbarna keveréket kapunk, amit aztán jéggel, cukorral és tejjel szolgálnak fel. Attól függően, hogy mennyire kérjük édesen, három változata van: a „gliko” jelenti az édeset, a „metrio” a közepeset és a „sketo” a cukor nélkülit.

A frappén kívül még két említésre méltó jeges kávéval találkozhatunk a görög pékségekben és éttermekben: ezek a klasszikus cappuccinóból és eszpresszóból készült hideg változatok. A „freddo espresso”, ahogy a neve is elárulja egy egyszerű fekete főzött kávé, amit jéggel hűtenek le, a „freddo cappuccino” pedig az én személyes kedvencem a vastag tejhab miatt a tetején, amit ha szerencsések vagyunk, még fahéjjal is meghintenek.

Tehát, ha Görögországban, vagy Cipruson járunk, ne lepődjünk meg, amikor arra a kérésre, hogy szeretnénk egy „ice coffe-t”, válaszul csak üres tekintetetekkel találkozunk. Specifikáljuk szépen a rendelésünket, legjobb, ha minden alkalommal különböző jeges kávé különlegességet próbálunk ki, így tuti megtaláljuk a befutót.

(Fotó: Follow The Wind)

Kenya

Gál Kati – Java és Savanna


Annak ellenére, hogy a Kenyában termelt kávé szuper és világszerte használják, a kenyaiak ezt nem igen teszik. Ők inkább tejes teát (azaz chai-t) isznak. Ha mégis a kávé mellett döntenek, akkor inkább az olcsó instant kávét választják. Ebből is csak olyan keveset tesznek a forró vízbe, hogy inkább koszos, kicsit barnás viznek tűnik, mint bármiféle kávénak is. Persze van ám a nyugati világnak hatása, így Nairobiban több Starbuckshoz hasonló lánc is található, például a Java és a Savanna. Itt ihatunk európaias (eszpresszó, macchiato, cappuccino stb.) és amerikaias (americano, latte stb.) kávékat mindenféle sütikkel és szendvicsekkel együtt. Ezek a láncok elég drágák, egy nyugat-európai ország áraival vetekszenek. Bár ezek a kávézok teli vannak jobb módú helyiekkel is, ők mégis kevésbé fogyasztják a kávét, annak inkább a külföldi turisták és expatek hódolnak. Malindin, ami egy olasz üdülőhely Kenyában, a szuper olasz pizza mellé igazi olasz eszpresszót is kaphatunk. Mivel a nyugatias kávézók drágák és az időmbe se fért bele az ottani kávézgatás, viszont akkoriban még eléggé kávéfüggő voltam, ezért vettem magamnak egy French press-t és egy zacskó őrölt kenyai kávét és főztem magamnak minden reggel egy adaggal. A helyiek néztek is értetlenkedve, hogy vajon mit is csinálok.

(Fotó: Flickr/Amy the Nurse)

Svédország

Szabó Vivien – A svéd FIKA


A svédek nagyon büszkék azon felmérés eredményére, amely kimutatta 2014-ben, hogy ők a harmadik legtöbb kávét fogyasztó ország világviszonylatban. Általában filteres hosszú kávét isznak, azt viszont legalább naponta kétszer.

Svédországban nagy divat az ”eko”, ezt a kavéra is kiterjesztették. Egyre több olyan trendi kávézó nyílik országszerte, ahol több 10-20 kávéféleség közül választhatsz és a szemed láttára pörkölik, dolgozzák fel a kávészemeket a forró italhoz. Azon kívül azonban, hogy pár csokoládémárka is piacra dobta a saját kávéját, nem beszélhetünk egyéb kávékülönlegességről.

A svédeknél inkább maga a kávézás tradíciója a fontos. Mivel az év nagy részében hideg van, semmi mást nem lehet csinálni, mint teret adni a kulináris élvezeteknek. A svéd FIKA, garantáltan az első szó, amivel egy turista találkozik Svédországban. Kavészünetet jelent, ami szent es sérthetetlen. A szociális élet kiélésenek színtere is egyben. Pénteken délután általaban minden munkahelyen rendeznek egy nagyobb FIKA-t, amikor a munkatársak kötelezően összegyűlnek kávézni és sütizni az irodában vagy egy kávézóban. Családi, baráti összejövetelek is jelenthetnek FIKA-t, közös sütizést és kávézást. A svédek gyermekként képesek örülni ezeknek az összejöveteleknek és amint lehet, igyekeznek alkalmat adni rá (gyakran például a munkahelyi köszöntések is FIKA-zást érdemelnek).

  

Árak:

- eszpresszó: 20 SEK

- cappuccino: 25 SEK

- melange /caffé latte / latte macchiato 25-40 SEK

(attól függően hogy van-e benne még vmi extra szirup) 

Németország

Makai Niki – A frissen őrölt kávé imádata


Frankfurtban a kávéőrlésnek igazi hagyománya van. Holott ez az a hely, ahol aztán kevés a tradíció: az épületek enyhe túlzással úgy cserélődnek, mint a lányok alsóneműje. Ahol este volt még egy épület, annak reggelre hűlt helye, ott pedig, ahol még volt egy talpalatnyi üres hely, gomba módjára emelkedik ki egy újabb épületegyüttes. Egy azonban örök ebben a dinamikus díszletváltozásban: a frissen őrölt kávé imádata. 

És hogy hol hagyom magam elcsábítani? A toplistát vezeti a tavaly 100 éves jubileumát ünneplő Wacker's Kaffee, mert neki aztán nincs szüksége reklámra. Még nem volt olyan napszak, hogy ne állt volna náluk kígyózó sor. Filozófiájuk: Őfelsége a vevő, ami valljuk be, még mindig igen hízelgő. Ráadásul mielőtt beindult a kávébiznisz, Goethe, a város szülötte, ide, ebbe a házikóba, ugrott át reggelente tejet venni, így aztán végképp kötelező frankfurti megálló!

A másik kedvenc"csak" 60 éves múltra tekint vissza és főleg azoknak javasolt, akiket kevésbé vonz a városközpont nyüzsgő tömege. A Leipziger Straße-ig kell érte jönni és egy eldugott zúgot kell keresni balra a DM mellett. A hely neve Kaffeerösterei Stern varázslatos hangulattal, mesés kávéval – én imádok itt ücsörögni!


Wacker's:

Espresso: 1,40€

Cappuccino: 1,80€

Latte Macchiato (nagy): 2,60€

(Fotó: Wacker's Kaffee)

Törökország

Hegyes Dóra – A török kávé


Eszpresszó, latte, cappuccino, mind csupán a zaccos török kávé árnyékában bújnak meg Törökországban. Éjjel vagy nappal, tél vagy forró nyár az étkezések után a minimum egy török kávé elfogyasztása, íze azonban megosztó. Szeretni vagy utálni lehet, de egy biztos, nem maradsz közömbös, ha megkóstoltad. Erős, karakteres íze mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A finomra darált kávét cukorral együtt felfőzik. Mielőtt a főzet felforrna, leveszik a tűzről, ezt a felmelegítést ismétlik, majd a kávét csészékbe öntik a zaccal együtt és tej nélkül fogyasztják. Családi összejövetelekkor igazi rituáléja van a közös kávézásnak és szinte minden családban van kávéfelelős, vagyis aki a legfinomabban tudja megfőzni a zaccos kávét. A kávézás fontos tartozéka a jóslás is. Bizony, a csésze aljában maradt zaccból kiolvasható a jövő. Nekem mindkettő bejött: az erős, feketekávé és a zaccból kiolvasott jövőm is. Ha éppen nincs idő lefőzni egy rendes adagot a "B-verzió" itt az instant kávé. Ennek kint millió fajtája van, személyes kedvencem a pisztáciás ízesítésű. 

Ha Törökországban jártok és az igazi török kávét otthon is szeretnétek kipróbálni a hozzávalókat a Kahve Dünyasi (Kávé Világa) üzletben szerezzétek be. 

(Fotó: Flickr/(Elba) Dave Shewmaker)

Kanada 

Kaskötő Andi –  Kanadai koffein költemény


Jelentem a hír igaz, az emberek jelentős része a (z amerikai) filmekből jólismert óriási kávétartállyal vagy bögrével a kézben sétálnak. Itt sokkal inkább viszik magukkal a jól megérdemelt koffein adagjukat, mint elszürcsöljék egy teraszon. Ha mégis azt az opciót választod, hogy beülsz egy reggelire / brunch-ra / ebédre, akkor a pincérnő folyamatosan újratölti a csészédet.

Kávét kapni mindenhol lehet. Járj akármerre, akármivel, kávé mindig lesz (és étel is, de ez egy másik cikk). Ha megkérdeznétek egy kanadait, hogy hol vette a kávéját, az esetek nagy többségében a válasz Tim Hortons lenne. (A név nem elírás, az évek során elhagyták a birtokos jelzőre utaló aposztrófot).

1964-ben egy Tim Horton nevezetű kanadai hoki-játékos megnyitotta első üzletét, mely kávét és fánkot árult. Három évvel később csatlakozott Ron Joyce, majd 1974-ben, Horton halálos kimentelű autóbalesete után kivásárolta a családot.

Az üzlet igazi sikersztorinak bizonyult, mára több millió dollárt hoz évente (2013-ban 424 milliót). A  Tim Hortons mára Kanada leggyorsabban növekvő üzletlánca: 3665 kanadai és 869 amerikai étterme van, valamint 56 a Perzsa-öbölben. Kanadában 96 ezer embert foglalkoztat. A cég kétszer annyi üzletet nyit Kanadában, mint a McDonald's. A kávépiac 62%-át uralja, míg a Starbucks mindössze csak 7%-át.

Manapság a fánk és  kávé mellett szendvics és leves is kapható, valamint a saját márkájú szemes kávéjuk és bögréjük. Sikerességükhöz nagyban hozzájárul az évente megrendezésre kerülő"roll up the rim to win" néven futó nyereményjátékuk, melynek során csak fel kell hajtani a papír pohár peremét és azonnal láthatóvá válik nyereményünk. Ez lehet a próbáld újra-tól elkezdve, ingyen kávén át készpénz nyeremény, vagy akár egy új autó is. Az idei nyereményjáték során 306 millió (!!!) poharat adtak ki. Jelen sorok írója két ingyen kávét nyert (muhaha).

A fekete leves ára 1-2 dollár között mozog, nyilván ez függ a kávé méretétől is. Személyesen én az eszpresszó kávé nagy rajongója vagyok és olyan feketén iszom, mint az éjszaka, ezért a Tim Hortons-t csak nagyon ritkán és végszükség esetén látogatom. A legújabb fejlesztésük egyébként egész iható (sötét pörkölésű), igaz a legkisebb méret is két deci. A fánkjuk viszont veszélyesen jó és egy soha nem elég belőle. 

(Fotó: Flickr/Morgan)

Ecuador

Böröndy Elza –  A kávé egyik hazája


Jó hangulat, latin zene a rádióból... Mi kell még egy kellemes szombat délutánhoz? Ecuador a világ egyik leghíresebb kávét exportáló országa. A kávé az ország kiviteli cikkei közül még a banánt és a garnélarákot is megelőzi! Bár nem vagyok nagy kávéivó, azert gondoltam, ha ennyire híres a kávé, azt csak nem hagyom ki! Így egy barátommal beültünk a város (Loja, Ecuador) leghíresebb kávézójaba, az El Tamal Lojanoba (a tamal az egy tortillához hasonló, rizzsel töltött helyi specialitás). Elsőre az is meglepett, hogy a kávézóban lehet ebédelni is, szóval nem ilyen cukrászda jellege volt, mint otthon. Bladimir sima kávét kért, én meg caffé lattét. Három bögrét hoztak ki: egyik tele volt kávéval, a másik félig, a harmadik meg forró tejjel volt tele! Így,ha tejes kávét szeretnel inni, azt rád bízzák, hogy Te hogy szereted elkészíteni magadnak! Árban a tejeskávém 0,75 dollar volt, a sima kávé pedig 0,60 körül.

(Fotó: Böröndy Elza)

Nagy-Britannia

Todd Andrea – Kávézás Angliában/Nottinghamben


Az angolokra még mindig jellemző, hogy sokan inkább kávé helyett a tea mellett döntenek. Ennek ellenére gomba számra nő a kávézók száma minden városban. Sokan az Jóbarátok sorozatot jelölik meg, mint egy mérföldkövet az angol kávézási szokások megváltozásában. Hiszen emiatt akart mindenki órákat ücsörögni barátaival egy hatalmas csésze gőzölgő kávét iszogatva.

A nagyobb üzletláncok mellett egyre több a kicsi, hangulatos, egyedi kávézó is, ezek azonban jellemzően egy-egy negyedben koncentrálódnak, nem minden második utcában. Itt lehet különleges import őrölt kávékat venni, egyedi sztorikat hallgatni, és a helyi közösségbe bekapcsolódni.

Az érem másik oldala "a kávézóláncok viadala”. Ennek eredménye, hogy sokszor egymás mellett találod a Cafe Nero, Starbucks, és Costa színeit, azt remélve, hogy elszívják egymás levegőjét.

A sima feketekávé helyett a legnépszerűbb a latte, cappuccino, és az ízesített kávék, és mindenki tudja hogyan szereti: szójatejjel, koffeinmentesen, vagy őrölt szerecsendióval megszórva (igen, tényleg!). Mindenesetre manapság Angliában kávézni nemcsak szükséglet, hanem sokkal inkább életérzés.

(Fotó: Todd Andrea)

Luxemburg

Bencsik Rita – Családi vállalkozások vs. nemzetközi franchise cégek


Luxemburg amilyen sokszínű a kultúrákat nézve, ugyanolyan változatosságot mutat a kávézók tekintetében is. A paletta színvilágát az teszi igazán változatossá, hogy a nemzetközi franchise cégek (Starbucks, McCafé, Dean & David) mellett a családi vállalkozások legalább annyira népszerűek az itt élő és dolgozó emberek körében. A Knopes testvéreknek például még nagyapjuk kezdte a kávépörkölést 1936-ban, és igazi kávéspecialitásokat kóstolhatunk náluk Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. A TOP3-as listán megérdemelten szerepel még a Coffee Lounge, ahol az itallapot nézve úrrá lesz rajtunk a bőség zavara, ugyanis 11 féle olasz kávé és 11 féle kávékülönlegesség közül választhatunk, akár Nutella Macchiatót (Nutella, forró tej, dupla espresso), vagy Henrik’s Cappuccinót is (ahogy a nagyherceg fogyasztja: dupla espresso, tejhab, forró tej) kortyolgathatunk a többszintes kávéházban. A Konrad nevű helyen pedig nem csak a kávé isteni, de még répatorta is van. Az árszínvonal attól is függ, hogy a belváros közepén ülünk egy elit kávézóban, vagy éppen a külvárosban, de átlagban egy eszpresszó 2-3€ (Coffee Lounge 2.40€), cappuccino 2-4€ (CL 2.80), latte 3-5€ (CL 3.10), Nutella Macchiato 5€.

(Fotó: Bencsik Rita)

Íroroszág

Hegedűs Martina – Az ír kávé


Írországra egyáltalán nem jellemző a kávézás, a munkahelyemen is csak néha látok egy-egy embert kávet szürcsölgetni, de ők is nagy eséllyel vagy külföldiek vagy egy nagyon hosszú éjszakát próbálnak kiheverni. Mégis sikerült az íreknek kihozni ebből is a legjobbat, azaz az ír kávét. 

1940-ben kezdődött, mikor is a Shannon nemzetközi reptér konyhafőnöke Joseph Sheridan a váróban ragadt, fáradt és átfagyott amerikai turistákat próbálta felmelegíteni és a kávéba whiskeyt kevert. Mi mást? :) 

Hozzávalók: 

- 4 cl whiskey (de szerintem ez hangulattól függ) 

- 1 adag duplakávé

- tejszín

- 2 kávéskanál barnacukor

Előmelegített pohárba öntsd bele a whiskeyt, majd keverd hozzá a barnacukrot, majd szép lassan öntsd hozzá a kávét és végül mehet rá a tejszín. Bevallom, én még nem próbáltam, mert az ír whiskey sajnos nem tartozik a kedvenceim közé, de van aki krémlikörrel készíti, azt szívesebben kóstolnám meg egy hideg téli napon egy kandalló fűtötte ír kocsmában. Egyébként fogyasztható desszertkent is, vacsora után.

(Fotó: Flickr/~ Pil ~)

Ausztria

Huszár Luca – A bécsi kávé


Mivel már jómagam is rengetegszer készítetttem el mások életmentő fekete nedűjét, így nyugodtan kijelenthetem, hogy a bécsi kávé hazájában szinte senki sem iszik bécsi kávét. Sokan talán melangeként ismeritek a tejeskávé eme variációját, amely a kávé és a tej azonos arányú keverékéből áll a tetején egy kis tejhabbal . Egy különleges formája az úgynevezett  "Kaisermelange", amelynek az egyediségét az adja, hogy a  kávét  tejszínhab, méz és konyak keverékével ízesítik. A bátrabbak kipróbálhatják az eredeti receptet is, ami szerint a mézet tojássárgájával kell összekeverni, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadni a kávét, a végén pedig egy kis konyakot. A hétköznapokon persze sokkal kedveltebb a hosszúkávé, a cappuccino és a caffé latte, amit persze a lehető legnagyobb nyugalommal illik fogyasztani. Nem kimondottan sajátosság, de én először Ausztriában szoktam rá, hogy  egyedül kávézzak. Sokan furán érzik magukat, ha egymagukban ülnek be egy kávéházba, pedig nincs is annál jobb, mint a kávénkat szürcsölgetve belemerülni egy jó könyvbe, vagy spontán beszélgetésbe elegyedni a mellettünk ülő idős nénivel.


A kávé árak: 

Eszpresszó: 1,8 - 3€

Cappuccino:  2,5 - 3,5€ 

Latte: 2,6 - 3,5€

Melange: 2,8 - 3,5€ 

(Fotó: Flickr/Phil King)

Finnország

Vilisics Ferenc – Finn kávé, a hétköznapok üzemanyaga


Ahogy autózom Helsinkiben, a csúnya és forgalmas Sturenkatut övező fehér épületmonstrumnál önkéntelenül szippantok egyet. A frissen őrölt kávé bódító illatát a finn Meira kávé és fűszergyár szinte ontja magából: zárt ablakoknál is érzem, amely pár percig ott kísért szaglójárataimban. Röpke, buja bódulat a sivárságban. 

Ennyi. Ennyi az a jó, amelyet a finn kávéról tudok mondani. A cseh sok sört iszik, és a söre világviszonylatban is kiváló. A magyar sok paprikát fogyaszt, és a magyar paprika még mindig büszkeségre adhat okot. A finnek elsők között vannak a kávéfogyasztásban, de ki hallott már finn kávéról? 

A kávé, ahogy az már írtam, nem valami magasztos élvezeti cikk, hanem a hétköznapok üzemanyaga errefelé. Ezért meggyőződésem, hogy a finn kávét csak a finn szereti, valamint a megszállott fennofilek, akik mindennek a szép oldalát látják itt északon. Ne ragadjunk le a sekélyes áskálódásnál! A finn kávékultúra része a filteres kávéfőző, a kanna vagy termosz, a bögre, és a zsírszegény tej. 

A finn kétféle kávét ismer, “kahvi” és a “kahvi maitovaralla”. Van tehát a sima kávé, a bögre csurig töltve. Aztán van a kávé, amelyen “tejhelyet” hagynak, tehát csak kicsit töltik csurig 0%-os, laktózmentes tejjel. Minden más már cifra úri huncutság. 

Fontos szó még a "santzikuppi", azaz "refill", azaz újratöltés. Pár centtel olcsóbb, mint az első kör. Itt álljunk is meg egy szóra. A finn, ha kávét iszik, akkor azt rendesen teszi. Egy bögre kávét csak az idegen iszik, a finn több bögrével iszik együltő helyében – én is kettőt iszom minimum… Illeszkedem befelé. 

A kávéba általában tej kerül, cukor nem. De ha igen, akkor az furcsa zizegős papírban csomagolva találjuk. Ne is bajlódjunk a tépkedéssel, hiszen már leírtam a nyitás módját.

Mégis, a finn kávézó nép. Mindenhol kapni kávét, a legvalószínűtlenebb helyeken is. Ingyen volt a kávé az autószerelőnél, az autós műszaki vizsga helyszínén, a virágnagybanin, és az élelmiszerdiszkontban. A nézősereg kávét iszik a Viikingit NB 2-es focicsapat meccsén a szünetben, és szinte minden elképzelhető helyen, ahol emberek vannak. 

A finn kávéról bővebben itt.