Egy hétvége Krakkóban

Minden, amit muszáj látnod a városban

Egy hétvége Krakkóban - Minden, amit muszáj látnod a városban
Egy hétvége Krakkóban - Minden, amit muszáj látnod a városban

A minap megláttam egy fotót Krakkóról, és elöntöttek az emlékek. Nosztalgiázni támadt kedvem, ezért úgy döntöttem, bemutatom nektek a lengyel kulturális és kulináris fővárost. Sok a látnivaló, bár egy hétvége is elég, hogy felfedezzük a legfontosabb épületeket, múzeumokat és éttermeket. 

Miért érdemes ide ellátogatni?

Először is, mert viszonylag könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy vonattal. Fapados járat sajnos nincs (béke poraira). Másodsorban azért, mert az Óváros a Világörökség része.  Harmadsorban pedig azért, mert - ahogy már említettem - ez Lengyelország kulturális és kulináris központja. 

Így közlekedj a városban!

Ha kirándulni indultok, javaslom, hogy a központot villamossal vagy busszal közelítsétek meg, mert a parkolás komoly gondot okoz a belvárosban. A jegyvásárlás nehéznek tűnhet, de egyáltalán nem az. A Strefa I Miasto Kraków megnevezésű jeggyel bárhova eljuttok a városon belül. Használható buszra és villamosra is. A húszperces jegy 2,80 PLN (204 HUF), míg a 48 órás 24 PLN (1750 HUF). Családok választhatják a családi jegyet is. Ez arra jogosít fel, hogy a család (szülők és gyerekek 16 éves korig) kedvezményesen utazzanak. A jegy ára 16 PLN (1166 HUF). 

Mit érdemes megnézni?

Főtér, azaz Rynek Główny, talán a legjobb kiindulási pont. Érdekessége, hogy a középkori Európa legnagyobb terének számított (200 m x 200 m). Természetesen a tér ma is a város szívét alkotja: van itt virágpiac, kávéházak, éttermek, sörkertek és nagyon sok üzlet.

Rynek GłównyRynek Główny(Fotó: Pixabay)

Ami mellett nem fogtok tudni elmenni, az nem más, mint a Posztócsarnok (Sukiennice). De lélegzetelállító a régi városháza tornya és a Mária-templom is. 

A nagy, gótikus stílusú Posztócsarnok építése 1344 körül kezdődött. Az épületet majdnem 50 év után, 1392-ben adták át. Jelenlegi, reneszánsz jegyekkel büszkélkedő külsejét a XVI. században nyerte el. A földszinten napjainkban kisebb ajándékboltok (jó áron kapni fából faragott sakk-készletet és borostyán ékszereket) és kávéházak találhatók, míg az emeleten és a föld alatt múzeumok működnek. A Rynek Underground egy igazán interaktív kiállítás, amit a tinik is élvezni fognak. 

Tipp: Próbáljátok ki az emeleten található kávéházat. A kilátás pazar!

PosztócsarnokPosztócsarnok(Fotó: Pixabay)

A már említett városházát 1300-ban építették. Az épület azonban leégett, és ma már csak a torony jelzi, hogy valamikor itt állt. Tavasszal és nyáron meg is lehet mászni az épületben található sok-sok lépcsőt (állítólag csodás kilátás nyílik a térre).

A régi városháza tornyaA régi városháza tornya(Fotó: Pixabay)

Mária-templom gótikus külseje a XIV. századból származik, de nem a külső az, ami a legcsodálatosabb építészeti remekké emeli. A színes és bonyolult háromhajós templombelső lélegzetelállító; többek között Jan Matejko, XIX. századi freskói, Stanislaw Wyspianski különleges ólomüvegei, és egy hatalmas késő gótikus oltárkép (Miasszonyunknak és az ő fiának, Jézus Krisztusnak élete) díszíti. A képet Viet Stross fafaragó mester készítette.

Mária-templomMária-templom(Fotó: Pixabay)

A téren sétálva biztos észre fogjátok venni Adam Mickiewicz szobrát. Ő az a Fehéroroszországban született költő, aki gyerekkorát Litvániában, felnőtt korát pedig főleg Oroszországban és Franciaországban töltötte. Krakkóban sohasem járt. Pan Tadeusz című műve azonban a lengyelek egyik legfontosabb nemzeti hőskölteménye, ezért a költő születésének 100. évfordulóján Krakkóban felavatták a Mickiewicz-emlékművet.

Mickiewicz-emlékműMickiewicz-emlékmű(Fotó: Pixabay)

Innen nem messze, kb. 15 percnyi sétára található a Wawel-domb. Igen, itt találjátok a székesegyházat, a királyi palotát, és Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét. 

katedrális főhajóját számos kis kápolna veszi körül. A gótikus mennyezeten litván, lengyel és magyar címer látható. Az 1519 és 1533 között épült Zsigmond-kápolna az egyik legfontosabb és legnagyobb hatású reneszánsz emlékmű Lengyelországban. 

WawelWawel(Fotó: Pixabay)

A vár 1038-tól számos átépítésen ment keresztül. A bejárat felett az elhíresült mottó olvasható: Si Deus nobiscum, qui contra nos? (Ha Isten velünk, ki ellenünk?). Ha végigmegyünk a sötét alagúton, a kastély világos belső udvarára érünk, ahol a Bartolomeo Berrecci által tervezett oszlopsor található. A belső udvarból juthatunk el a kastély négy szárnyába. 

Időszakos és állandó kiállítások hadát tekinthetjük meg itt, de szerintem két kiemelkedő kiállítás van, amit nem érdemes kihagyni: az egyik Leonardo híres festménye (és az egyetlen, amely Lengyelország területén megtalálható), a másik az úgynevezett Elveszett Wawel. 

A Waweltől délkeletre található Kazimierz, a zsidó negyed. A városrész a második világháború alatt elvesztette zsidó lakosságát. Hosszú éveken át pusztult, számos épülete lakhatatlanná vált, sok ma is romos. A kerületet inkább tartották veszélyesnek, mint érdekesnek. Egykori hangulatát az utóbbi két évtizedben kezdett felújításokkal próbálják"visszaidézni".

KazimierzKazimierz(Fotó: Pixabay)

Az utóbbi időben több épületet újítottak fel. Sok étterem, különleges hangulatú kávézó és söröző, valamint könyvesbolt és galéria működik a negyedben. Ebben a kerületben található a Zsidó Kulturális Központ is. További érdekessége, hogy Steven Spielberg itt forgatta Schindler listája című filmjének számos jelenetét 1993-ban.

A múzeumok közül mindenképpen nézzétek meg Schindler régi gyárát.

Hol érdemes ebédelni?

Krakkóban rengeteg étterem közül válogathattok. 

Ha a hagyományos gorál ízvilágot szeretnétek kipróbálni, látogassatok el a Morskie Oko nevű étterembe. Ajánlom figyelmetekbe a Żur polski levest és a sült kacsamellet tőzegáfonyával. 

Charlotte ehhez képest egy teljesen más vonalat képvisel. Ebben a francia bisztróban mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb szendvicset, amit isteni kávéval, teával vagy borokkal tud leöblíteni. Az én kedvencem a Croque-madame. Ez a specialitás lényegében a helyben sütött kenyérből készített szendvics, amiben sült pulykamell, béchamel-mártás, Gruyere sajt, tükörtojás és rukkola található. Ha kedveled a teákat, próbáld ki a levendula ízű zöld teát. Ami pedig a borokat illeti: személyes kedvencem a Chateau Pilet Rosé. 

Ha olcsó, de nagyon jó minőségű olasz ételt ennél, látogass el a Fabryka pizzy egyik éttermébe. Nálam a gnocchi mindent visz. 

Csokoládéimádóknak pedig ajánlom a Karmello egyik kávézóját. A cseresznyével és tőzegáfonyával ízesített forró csoki ellenállhatatlan. 


Most te jössz! Várom a beszámolódat! Neked mi tetszett a legjobban Krakkóban?


Tetszett? Oszd meg!