10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol!

10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol!
10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol!

Isztambul minden tekintetben különleges. Nem csupán azért, mert a világ egyetlen városa, amely két kontinensen, Ázsiában és Európában is fekszik egyszerre, de azért is, mert kiválóan megfér benne a fejlett nyugatias és az elmaradottabb, konzervatívabb életforma is.   

Isztambul egy lüktető, dübörgő vidám város, amiben mégis ott érzi az ember a történelmet. Páratlan hangulatát tovább fokozza, hogy a város a Fekete- és a Márvány-tengert összekötő Boszporusz-szoros mindkét partjára kiterjed, európai részét pedig a mintegy 7 km hosszú Aranyszarv-öböl szeli ketté. Bár már nem főváros, 15 milliónyi lakosával azonban Isztambul Törökország legnagyobb városa. 
Hatalmas, 150 km hosszú, és 75 km széles világvárosról beszélünk, amelynek európai oldala inkább az üzleti élet és a kereskedelem központja, az ázsiai oldal pedig a lakókerületek funkcióját tölti be.  A város arculata folyamatosan változik és látnivalók, programok sokaságát kínálja. Ezerarcú metropoliszként is emlegetik, amelynek azonban megvannak a maga szabályai, így nagyon jól jöhet, ha tudjuk, mit illik és mit nem illik tennünk, ha oda utazunk. Íme egy kis segítség!

1. Ne kövesd el azt a hibát, hogy azt gondolod, Isztambul 4-5 nap alatt megismerhető.

A turisták nagy része maximum 1 hétre utazik Isztambulba, aztán nagyon hamar rájön, hogy ez idő alatt csupán a legismertebb nevezetességek nézhetők meg, és csupán néhány török étel kóstolható végig. Ezért, aki megteheti, annak javasoljuk, hogy 10 napnál rövidebb időben ne gondolkodjon.

2. Semmiképp ne hagyd ki az ázsiai oldal felfedezését!
Aki ugyanis csak az európai oldal legismertebb kerületeiben sétálgat, az semmit nem fog látni a török emberek valódi életéből. Nem fogja látni azokat a hatalmas társadalmi és életszínvonalbeli különbségeket, azokat a hétköznapi sokszínűségeket, amelyekbe csak akkor nyer betekintést az ember, ha az ázsiai kerületeket is végigjárja. A konzervatívabb életforma például Üsküdar utcáin sétálva mutatkozik meg igazán, az európaias újgazdag luxusra pedig Bebekben csodálkozhatunk rá leginkább. 

3. Ne gondold, hogy a Nagy Bazáron kívül máshol nem érdemes vásárolni! A Nagy Bazár természetesen egy külön fogalom, egy világszerte népszerű intézmény, amit mindenképpen látni kell. Fényképezni, beszélgetni-alkudozni az árusokkal, magunkba szívni az ízek, illatok és színek kavalkádját kötelező, de itt vásárolni nem feltétlen. 
Egy-egy szuvenírt persze beszerezhetünk innen is, de ha olcsón akarunk vásárolni ne a Nagy Bazárban válogassunk. Érdemesebb körülnézni például az Eminönüben, közvetlen a part mellett lévő Fűszer Bazárban. Ide még a helyiek is járnak, és minden lényeges dolog megtalálható itt is. Az igazi vásárlóhely azonban a Fűszer Bazárt és a Nagy Bazárt összekötő meredek és kacskaringós út, ahol az olcsó, de jó áruk is fellelhetők. A Galata híd túloldalán, Karaköyben főként a férfiak alkudozhatnak, itt vannak ugyanis a műszaki árucikkek és szerszámok. Ha igazi zöldség-, gyümölcs- és halpiacot akarunk látni, ahol többek között millió féle olívabogyót, eredeti török sajtot, frissen őrölt török kávét vehetünk, akkor át kell hajóznunk az ázsiai oldalra, Kadiköybe. 

ZöldségpiacZöldségpiac(Fotó: Orosz Joli)

HalpiacHalpiac(Fotó: Orosz Joli)

OlajbogyókOlajbogyók(Fotó: Orosz Joli)

4. Ne indulj neki a városnak Akbil, vagyis Istanbul Kart nélkül. Elmondható, hogy Isztambulban olcsóbb a városi közlekedés, mint Budapesten, ezzel a kártyával azonban tovább csökkenthetjük az utazásra költött pénzt. Az akbil egy utazási kártya, amit a helyiek is használnak. Ezzel a legolcsóbb a közlekedés, egyenlegét a város számtalan pontján automatákból és trafikokban is feltölthetjük. Használható villamoson, buszon, metrón, metróbuszon, a város által üzemeltetett hajókon, felvonókon és nosztalgia villamoson. Figyelem: a Boszporusz túrás hajókra és dolmuszra nem érvényes! Használatának módjáról, és a vásárlás menetéről bővebb infót itt találsz. 

5. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy melyik múzeum mikor tart nyitva! Mint már írtuk, valószínűleg eleve nem lesz időd mindent megnézni Isztambuban, ezért különösen bosszantó lenne, ha a napi programodat keresztbe húzná az, hogy az adott múzeum éppen zárva tart, amikor te elbumliztál odáig. Emellett, ahogyan a közlekedést illetően, a múzeumi belépőkkel is van lehetőséged spórolni, ha Múzeum kártyát veszel. A kártya áráról és használatáról itt, a múzeumok nyitvatartási rendjéről, az aktuális belépő árakról pedig itt tájékozódhatsz. 

6. Ne hagyd otthon a kényelmes, lapos talpú cipődet sem! 
Isztambul ugyanis eszméletlen dimbes-dombos, állandóan felfelé vagy lefelé megy az ember, nem akármilyen meredek lejtőkön. Sok helyen járda sincs, sok a macskakő, ha pedig esik egy kis eső, úgy csúszik az aszfalt, mint a zsír. Mindenképpen olyan cipőt vagy sportszandált javasolt viselni, ami fogja a bokát és recés a talpkiképzése. 

UtcarészletUtcarészlet(Fotó: Orosz Joli)

7. Utazás előtt ne felejts el utánanézni, ki volt Mustafa Kemal Atatürk.
Különben értetlenül fogsz nézni arra az arcra, aki az utcai plakátokon, sokszor járművek oldalán, zászlókon, minden étterem és hivatal falán visszanéz majd rád. Röviden annyit, hogy ő volt a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke. A török társadalom számtalan reformot köszönhet neki, amit a mai napig óriási tisztelettel hálál meg.

8. Ne fáraszd túlságosan el magad napközben.

Maradjon energiád megtapasztalni az éjszakai életet is. Isztambul legtrendibb bevásárló utcáján, az Istiklal Caddesin, valamint az utcát keresztező Nevizade nevű részen éjszakai szórakozóhelyek, klubok, bárok, rengeteg hajnalig nyitva tartó étterem és kávézó várja a szórakozni vágyókat. Az is, aki már kinőtt a bulizós korszakából, legalább egyszer menjen el és nézze meg, hogyan buliznak arrafelé, mert garantáltan szegényebb lesz egy klassz élménnyel az, aki ezt kihagyja. Az éjszakai hajózás a Boszporuszon pedig kötelező program!

9. Ne keress az étlapokon milánói sertésbordát. 

Törökország muszlim ország, így, mivel az iszlám tiltja a disznóhús fogyasztást, nem is szerepel az étlapokon. Legyél nyitott a kecske-, bárány- és marhahúsból készült ételekre.
10. Ne indulj el nagyobb kendő vagy stóla nélkül.   

A mecsetekbe fedetlen vállal és nőknek fejjel, valamint térd feletti szoknyában/nadrágban tilos belépni. A nagyobb, turisták által sűrűn látogatott mecsetekben eleve ellenőrzik az öltözéket, és ha szükséges, adnak ruházatot, ám a kisebb mecsetekben ez nem mindig adott. Ha tudod, hogy aznap biztosan betérsz egy mecsetbe, figyelj rá mit veszel fel. Isztambul konzervatívabb, turisták által ritkábban látogatott helyein az utcán is érdemes ezt a szabályt betartani, hogy ne botránkoztasd meg a helyieket. 

Elvárt viseletet ábrázoló tábla turistáknak.Elvárt viseletet ábrázoló tábla turistáknak.(Fotó: Orosz Joli)

11. Ki ne hagyd a dolmusszal való utazást! Ez szintén olyasmi, amit a turista részen nem nagyon fogsz látni, de a külsőbb kerületekben, Üsküdarban, Kadiköyben, Besiktasban már kipróbálhatod. A dolmusz (dolmus törökül) gyakorlatilag iránytaxi, a helyiek kedvelt közlekedési eszköze. Mi azt mondjuk, aki nem utazott dolmuszon, az nem látott semmit! A dolmus használatáról leírást itt találsz.

Dolmus taxikDolmus taxik(Fotó: Orosz Joli)

Orosz Joli

Ankara, Törökország


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+ 

Külföldön élsz, vagy szeretsz utazni, és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!