Savaborsa!

Shish barak

Savaborsa! - Shish barak
Savaborsa! - Shish barak

A roppantul egyedi ízvilágú, töltött tésztájú egytálételt, zöld fűszerekkel gazdagon ízesített joghurtszósz koronázza.


Soha nem felejtem el az első találkozásomat ezzel az ínycsiklandó fogással. A bejrúti repülőtéren várakoztam egy csatlakozás megérkezésére, amikor az egyik étteremben megláttam ezt a hófehér, krémes húscsodát.  A menta és koriander frissítő íze nem csak rabul ejtett, de el is varázsolt, ugyanis nem vettem észre, hogy egy nagy csapat kékkendős asszony telepedett körém – megpihenni. Ramadán lévén, ők úton voltak Mekkába... én viszont abban a pillanatban már meg is érkeztem... A shish barak az Öböl-térség szinte valamennyi államában megtalálható, arab ételkülönlegesség. 

Kevéssé ismert tény, hogy míg a világ a shish barakot az arab konyhaművészet egyik remekeként tartja számon, addig az eredetileg perzsa származású. Bár egész évben fogyasztható, mégis tavaszi ételnek számít, a kecskeállományok ellését követő, gazdag kecsketejellátás miatt. Járjunk Jordániában vagy Libanonban, a fűszerezés eltérhet, de egy biztos: a darált hússal töltött tésztagombóc joghurt szósszal állandó.

Az alábbi recept Palesztinából származik, garantáltan fenséges.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

–        260 gramm finom liszt

–       1 csipet só

–       kb. 100 ml hideg víz (plusz pár teáskanál, igény szerint)

HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ:

–       400 gramm darált marhahús

–       1 közepes fej hagyma, apróra vágva

–       1 tk. só, olaj

–       negyed tk. fehér bors

–       nagy csipet fahéj

–       fél chili paprika felkockázva

HOZZÁVALÓK A JOGHURT SZÓSZHOZ:

–        2 nagy doboz görög joghurt

–        3 ek. keményítő, fél bögre vízben feloldva

–        3 gerezd fokhagyma

–        kis csokor koriander darabolva

–        5-6 levél menta darabolva

–        olaj, só

A lisztet szitáljuk edénybe, dobjuk rá a csipet sót és keverjük el vízzel.  Gyúrjunk belőle tésztagombócot és tegyük a hűtőbe pihenni kb. fél órára.

A tésztagombócot pihentessük felórán keresztülA tésztagombócot pihentessük felórán keresztül(Fotó: Borsos Betti)

Míg a tészta „érik”, készítsük el a húslabdacsok töltelékét. Ehhez olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, keverjük bele a fél chili paprikát, a darált húst, szórjuk rá az őrölt fehérborsot, fahéjat és sót, majd hagyjuk rotyogni nagyobb lángon, míg teljesen el nem fő a leve. Ha ez kész, zárjuk le és tegyük félre hűlni.

Készítsük el a húslabdacsok töltelékétKészítsük el a húslabdacsok töltelékét(Fotó: Borsos Betti)

Nyújtsuk ki tésztánkat kb. 5 mm vastagságúra. Szaggassunk 4-5 centiméter átmérőjű köröket pogácsa szaggatóval. Ezekbe egyenként helyezzünk kiskanálnyit a darált húsos töltelékből, majd jól csípjük össze tésztánk, kicsi gömböket kerekítve. 

Halmozzuk a tésztára a tölteléketHalmozzuk a tésztára a tölteléket(Fotó: Borsos Betti)

Igy ni...Igy ni...(Fotó: Borsos Betti)

Ezután a töltött húsgombócokat vagy kivajazott tepsibe tesszük és aranybarnára sütjük, vagy lisztezett tányérra helyezzük és a szósz elkészültéig ott pihentetjük. 

Már csak a sütésre várnakMár csak a sütésre várnak(Fotó: Borsos Betti)

A szószhoz forrósítsuk az olajat, reszeljük bele a fokhagymát, de csak pár pillanatig futtassuk, nehogy megégjen.  A keményítőt a hideg vízben keverjük csomómentesre, majd adjuk a joghurthoz, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, a zöld fűszerekkel egyetemben. Ezután jöhetnek a gombócok, ha a nyers tésztás verziót készítjük, ha nem, csak a főzés utolsó pár percébe adjuk őket hozzá (kb. 20-25 percig kell főzni), hogy megmaradjon ropogósságuk.

(Fotó: Borsos Betti)

Ha elkészült, kínáljunk mellé pergőszemű basmati rizst, aprítsunk rá friss chili paprikát és menta leveleket. Egészségünkre!

(Fotó: Borsos Betti)


A sorozat további részei:

Savaborsa! - Összes

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek