Hogyan készül az eredeti kanadai juharszirup?

Hogyan készül az eredeti kanadai juharszirup?
Hogyan készül az eredeti kanadai juharszirup?

Amikor bemész a boltba, és a kosárba teszel egy üveg eredeti kanadai juharszirupot, fogalmad sincs, hogy az a cukros valami hogyan is készül. Nekem sem volt - eddig. Ha tehát Kanada, azon belül is Québec, és ráadásul tavasz, akkor itt az idő egy kis helyi szocializálódásra: ünnepeljük meg alaposan a juharszirupot!

Mi lehetne nagyobb ünnep az országban, aminek még a zászlóján is juharlevél van mint az, amikor a fákból megindul az édes folyadék? A világ juharszirup termelésének 80 százaléka a kanadai Québec tartományból származik, így teljesen érthető, micsoda boldogságot okoz a tavasz elejének beköszönte, amikor elérkezik a várva-várt szirup-szüret.

A szirupkészítés fortélyai már az őslakos észak-amerikai indiánok előtt is ismertek voltak, ők adták tovább ezt a tudást a telepeseknek, hogy aztán később a térség a világpiac egyeduralkodójává váljon ezen különleges, mézszerű termék tekintetében.

A juharszüret autentikus helyszíne: a cukorkunyhóA juharszüret autentikus helyszíne: a cukorkunyhó(Fotó: Takácsy Dorka)

De mi is ez tulajdonképpen, és hogyan készül?

A több mint 200 féle juhar sok fajtájából nyerhető juharszirup, a legerjedtebbek a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar. A fák 45 éves korukra (!) válnak alkalmassá a nedv lecsapolására - úgyhogy aki hasonló bizniszbe fogna, így számoljon… 

A fa a meleg, nyári szezonban felhalmozott tápanyagokat a tél folyamán cukorrá alakítja, így amint a legnagyobb fagyok elmúlnak Kanadában, és a hőmérséklet nap közben néha fagypont fölé emelkedik, az édes folyadék megindul a kéreg alatt. Ekkor a törzset megfúrják, és egy kis csapon keresztül elkezd kicsöpögni a nedű - hagyományosan vödörbe, újabban csőrendszereken keresztül vezetik el és gyűjtik össze.

A cukros nedvet vödrökben gyűjtik összeA cukros nedvet vödrökben gyűjtik össze(Fotó: Takácsy Dorka)

...vagy újabban ilyen csőrendszereken keresztül vezetik el...vagy újabban ilyen csőrendszereken keresztül vezetik el(Fotó: Takácsy Dorka)

Egy juharfa évente 20-60 liter cukros folyadékot ereszt ki magából, amelyet összegyűjtve felforralnak, szűrnek és sűrűre főznek. 40 literből ilyen anyagból mindössze 1 liter juharszirup keletkezik.

Eddig a tudomány, most jöjjön a szórakozás. Tehát március közepén jön el az a néhány hetes időszak, ami alkalmas a fák lecsapolására. Ezt pedig a derék québeciek ki is használják és meg is adják a dolog módját rendesen.

Így készül a juharszirup-nyalóka a havonÍgy készül a juharszirup-nyalóka a havon(Fotó: Takácsy Dorka)

Hogyan csinálj juharszirupot?

Indulás előtt ne egyél, és kerüld a hasban szoros ruházatot a saját érdekedben. 

1. Menj el egy cukorkunyhóba! Franciául cabane á sucre, angolul sugar shack néven keresd. Ezek jellemzően vidéken vannak, de Montreálhoz közel is lehet találni. Kicsit tájházasan vannak berendezve, a falakon, az előtérben megtekinthetők a földművelés szerszámai, antik konyhai eszközök, és egyéb csodák. A jegyek all you can eat rendszerben működnek, azaz hosszú asztalokhoz lehet leülni, és nekiállni eltüntetni a hagyományos fogásokat olyan mennyiségben, amennyi csak beléd fér.

Cukorkunyhó QuébecbenCukorkunyhó Québecben(Fotó: Takácsy Dorka)

Ennek a cukorkunyhónak a belseje tájház-csárda hangulatot idézEnnek a cukorkunyhónak a belseje tájház-csárda hangulatot idéz(Fotó: Takácsy Dorka)

Cukorkunyhó belülrőlCukorkunyhó belülről(Fotó: Takácsy Dorka)

2. Szedj minden sós fogásból, (omlett, bab, húsok, sonkák, tepertő stb.) és locsold meg az egészet bőségesen juharsziruppal, mint egy igazi profi. A juharszirupos tepertő (avagy ahogy itt szólítják: Krisztus füle) értő élvezetéhez mondjuk én még sajnos nem nőttem fel, de ha québec-i módra akarod csinálni, akkor bizony ez a minimum. (Ha kipróbálnád otthon, de nincsen kéznél juhar, ajánlom a karamellt és mézet, hasonló élmény lehet.)

Ha már legyűrted a szirupos babot, sonkát és barátaikat, jön a desszert, ami minden szénhidrátfüggő álma: amerikai palacsinta és tarte au sucre / sugar pie (cukor pite) ami nem meglepő módon egy elképesztően édes sütemény - és igen, ne tedd még messze a juharszirupot.

Valósággal könyörög egy kis juharszirupért, nem?Valósággal könyörög egy kis juharszirupért, nem?(Fotó: Takácsy Dorka)

...ahogyan ez a Krisztus fülének nevezett kunkori töpörtyű is...ahogyan ez a Krisztus fülének nevezett kunkori töpörtyű is(Fotó: Takácsy Dorka)

Cukor pite, palacsinta és szirupCukor pite, palacsinta és szirup(Fotó: Takácsy Dorka)

3. Ha már mozdulni sem tudsz, mert annyit ettél, boldogan gurulj ki az ajtón, az igazi szórakozás még csak most jön. Kövesd a táblákat, amik a juharszirup-nyalókákhoz vezetnek. (A tire d’érable sur neige / maple taffy on snow kifejezéseket keresd).

4. Menj a hóval töltött kádakhoz, és ragadj meg egy pálcikát. A forró, olvasztott juharszirupot egy merőkanállal csíkokban loccsantják a hóra, úgyhogy helyezkedj el egy ilyen csík előtt. Várj nagyjából 20 másodpercet, amíg a folyadék megdermed a havon.

Így öntik a juharszirupot a hóraÍgy öntik a juharszirupot a hóra(Fotó: Takácsy Dorka)

5. Nyomd bele a pálcikát a csíkba, és a széléről kezdve lassan csavard fel.

Így csavarják a profikÍgy csavarják a profik(Fotó: Takácsy Dorka)

A kész műA kész mű(Fotó: Takácsy Dorka)

Gratulálok, már el is készítetted a juharszirup-nyalókát! Bon Appétit!

(Miután az első elfogyott, ismételd a 4-5. pontokat amíg csak bírod.)


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!