Amerikai gyermektáborban dolgoztam – 2. rész

Amit a tábori munkavállalásról tudni kell

Amerikai gyermektáborban dolgoztam – 2. rész - Amit a tábori munkavállalásról tudni kell
Amerikai gyermektáborban dolgoztam –  2. rész - Amit a tábori munkavállalásról tudni kell

A legjobb önismereti tréning, amin valaha részt vettem, ez a három, a táborban elöltött nyár volt. Mikor ebbe a nagy fába vágtam a fejszémet, alig voltunk pár százan Magyarországról, akik útnak indultak. Mára már több mint ezer magyar egyetemista és főiskolás él ezzel a lehetőséggel, hogy világot lásson. Ha az előző cikkem olvasását követően kedvet kaptál te is egy hasonló kalandhoz és szívesen töltenéd a nyara(i)dat az USA egyik gyermektáborában dolgozva, vagy csak kíváncsi vagy és érdekelnek a részletek, akkor ez a cikk neked szól. 

Hogyan vágj bele?

Miután eldöntötted, hogy belevágsz az ismeretlenbe, fordulj bizalommal a Magyarországon működő közvetitő cégek egyikéhez. Első kézből ajánlom a Camp Leaders szakképzett csapatát, akik nekem is sokat segítettek az első lépésekben és veled is ott lesznek végig a kilenc hét során. A Camp Leaders-en kívül még a CCUSA is közvetít ki táborokba lelkes kalandorokat.
A táborokba rajtuk keresztül lehet kijutni Magyarországról és ők biztosítják a feltételeket is. Keresnek és találnak neked tábort, intézik a J1-es típusú vízumot, ami nélkülözhetetlen a kulturális csereprogramban történő részvételhez. A kiutazást orientációk és beszélgetések előzik meg. Egyszóval teljes körű szolgáltatást biztosítva, minden lépésnél segítséget nyújtanak.

Mikor jelentkezz?

A programra gyakorlatilag bármikor lehet jelentkezni, viszont minél hamarabb teszed ezt, annál jobb. A táborok már októberben elkezdik feltölteni az üres helyeket a következő nyárra, így az évnek ebben a szakaszában még neked is van lehetőséged válogatni a táborok közül. 
Vannak tábor igazgatók, akik rendszeresen Magyarországra látogatnak, így személyesen is tudsz találkozni, kötetlenül beszélgetni velük, hogy a közös munkát megelőzően megismerhessétek egymást.

Mik a feltételek?

A tábor nemzetközi személyzete többnyire 18-30 év közötti fiatalokból áll, mivel fontos feltétele a jelentkezésnek az aktív nappali tagozatos felsőoktatási jogviszony. Az angol nyelv alapszintű ismerete szintén elvárás.

A táborunk New York-tól mindössze két órányiraA táborunk New York-tól mindössze két órányira(Fotó: Hegyes Dóra)

Mit várj a tábortól?

Semmiképp se egy fizetett nyaralást, a táborba ugyanis nem elég kijutni, bent is kell tartani magadat. Mint egy átlagos munkahelyen, itt is könnyű szívvel megválnak tőled (sajnos volt ilyen, nem is egy) ha nem végzed rendesen a munkádat vagy éppen nem a tábor szabályai szerint játszol.
Még az itthoni jelentkezés alkalmával van lehetőség eldönteni, hogy gyermekfelügyelő vagy kisegítő személyzet (karbantartó, konyhai kisegítő, takarító) szeretnél lenni. Az előbbi mentálisan, míg az utóbbi inkább fizikálisan igényel nagyobb erőbedobást. A mi táborunkban például a kisegítő személyzetnek sokkal nagyobb szabadsága volt, hiszen mi nem a gyerekekkel laktunk, nem vállaltunk értük felelősséget. Amint a kiszabott munkát elvégeztük, a szabadidőnkkel már természetesen mi magunk rendelkeztünk. 
Sokféle tábortípus működik az USA-ban (pl. alapítványi, vallási, napközis, családos). Én nagyon szerencsés voltam, hiszen egy koedukált (általában külön táboroztatnak fiúkat és lányokat) magántáborba helyeztek el. Itt a szülők súlyos dollár ezreket hagynak a gyermek pár hetes táboroztatásáért és éppen ezért a tábor területén minden biztosítva van a rendelkezésre álló idő tartalmas és változatos eltöltéséhez. Ezeken a programokon természetesen mi, a személyzet is részt vehettünk. A teljesség igénye nélkül sorolnék is pár opciót: kézműves foglalkozások, tenisz, cirkusz, fotózás, foci, számítógépes tanfolyamok, lovaglás, kajakozás, úszás, búvárkodás, tánc, színészeti alapismeretek, atlétika, golf és még folytathatnám a sort hosszasan.

(Fotó: facebook.com/campleadershungary)

Az egész nyári munkánkért természetesen fizetés (manapság ez kb. 2000-2500$) és szabad napok is jártak, illetve a szállást és az étkeztetést is a tábor biztosította. A napirend az esetek többségében kötött és monoton, viszont a csapatmunka minden szürke hétköznapot feldob, hiszen más kulturális közegből érkező emberekkel dolgozhatunk együtt. 
Nyilvánvaló, hogy számunkra a gyerektábor javarészt a bulikról szólt, amikből sosem volt hiány. Munka után mindig volt lehetőség kiereszteni a gőzt. Mi sokat jártunk Woodstockba, ami nagyon közel volt hozzánk és olyan koncertek, mint a Maroon5, Sara Bareilles, Bob Dylan tették változatossá a nyarat. 
A hab a tortán pedig mindig a nyár vége, hiszen a táboroztatás befejeztével még legalább 2-3 hetünk volt felfedezni az USA-t, így a pontot az i-re Kalifornia, Miami vagy éppen New York tették fel. 

Mit ad egy amerikai gyerektáborban eltöltött nyár?

Rengeteg nevetést, széles(ebb) látókört, önállóságot, csapatszellemet, jó barátokat, nagy szerelmeket és szárnyakat. Szárnyakat, amikkel egy új világot fedezhetsz fel. 


A sorozat további részei:

1. rész: A munka, ami megváltoztatta az életem


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!