Horvátország illata a konyhádban!

Horvátország illata a konyhádban!
Horvátország illata a konyhádban!

El kell mondanom, hogy a férjemmel nagyon szeretjük Horvátországot. Ezért már legalább fél tucatszor nyaraltunk ott, elvéve ezzel magunktól annak a lehetőségét is, hogy más országokat-tengerpartokat is megismerhessünk. Igen, még ennek árán is Horvátországot választjuk szinte minden nyáron, mert annyira, de annyira jó. 

Horvátország, MedulinHorvátország, Medulin(Fotó: Laslavic Tímea)

Több oka is van annak, miért Horvátország az első az opcióink listáján. Ausztriában élünk és hozzánk közel van. Jó a szolgáltatások színvonala, valamint nem szeretjük különösebben a homokot, tehát a sziklás-kavicsos tengerpart nekünk megfelel. De az egyik legfontosabb az, hogy nagyon ízlenek azok az ételek, amelyeket ott kínálnak. Soha olyan jókat nem ettünk (na jó, talán Törökországban majdnem), mint a horvátoknál. Egyszerűen tudnak ezek a horvátok valamit. Friss minden ami hal, szeretjük a  szarvasgombás-tejfölös tésztát, nagyon jó pizzákat sütnek és akkor még egy szót sem szóltam a csevapcsicsáról és a pljeskavicáról... Mindennél jobban azonban a következő az, amelyet elsőként választunk az étlapról, amint megérkeztünk: a sült aranydurbincs, spenótos krumplival. 

Aranydurbincs (orada) spenótos krumplivalAranydurbincs (orada) spenótos krumplival(Fotó: Laslavic Tímea)

A horvátul oradanak nevezett aranydurbincs (latinul Sparus aurata) egy első osztályú hal, amelynek istenien finom a húsa. Főleg Horvátországban, ahol mindig friss. Grillen készül el és mindig spenótos krumplival tálalják. Hát amikor én először megláttam mellette a köretet, kicsit elcsodálkoztam, mivel a spenótleveleket egy az egyben ráteszik a krumplira. Még a levelek végeit sem szakítják le (lásd fenn, a képen). Ezt meg hogy? - gondoltam, de aztán amikor megkóstoltam, egy szavam se lehetett többé. Finom, úgy, ahogy van. Egyszerűen csak picit megszédítve egy kis forró vízben és mehet is rá a krumplira. Nagyon jól megy az oradával, nincs mese. Nagy ritkán szalmakrumplival tálalják. Úgy is jó, de nem az igazi. Ugyanakkor van még egy első osztályú hal, amit sűrűn kapni Horvátországban, ez a brancin, magyarul tengeri sügér (latinul Dicentrarchus labrax). Ennek hosszúkásabb a formája, vékonyabb a teste és szerintem  a húsa nem annyira finom, mint az oradáé - de ez csak az én véleményem, mivel a férjem például inkább vesz brancint, mint oradát.

Brancin (tengeri sügér) szalmakrumplival.Brancin (tengeri sügér) szalmakrumplival.(Fotó: Laslavic Tímea)

Na de mit kezdjünk magunkkal, ha itthon vagyunk, nincs kilátásban egy horvátországi kiruccanás és összefut a szánkban a nyál már csak egy spenótoskrumplis orada gondolatára is? Elkészítjük magunknak. El is mentünk a Metróba, amelyről tudtuk, hogy ott mindig van friss hal. Találtunk is oradát meg brancint is! Rögtön négyet is megvettünk és meghívtunk hozzánk egy olyan házaspárt, amellyel jóban vagyunk. A meghívás így szólt: igazi horvát este lesz, az egész lakás haltól fog bűzleni a halsütéstől, de megéri, gyertek! (Ők is nagy Horvátország-rajongók.)

Mire átjöttek, már elkészítettük a halat és amint beléptek az ajtón, ráhelyeztük a halacskákat az elektromos grillre. Mindössze 10 percet kell sütni az egyik oldalon, 10 percet a másik oldalon. Hamarosan belengte az egész lakást egy igazi, Horvátország-like halszag és hogy teljes legyen az élmény, tettünk egy kis hangaláfestést is a számítógépen: tengeri hullámokat hallgattunk :))

Na de térjünk vissza a"receptre". Mi persze nem tudjuk pontosan, hogyan készül az igazi horvátországi hal, csak az emlékeinkre hagyatkoztunk. Próbáltuk kitalálni, mi lehet a pontos recept, és improvizáltunk. A fennséges íze alapján azt hiszem, sikerült.

- Az üzletben már szépen megtisztított és elkészített halacskákat megmossuk. Nem kell a pikkelyek tisztításával foglalkoznunk, a bőrt jellemzően Horvátországban sem tisztítják meg tökéletesen és nem is eszik meg, csak félretolják.

- Néhány helyen a képeken látható módon belenyesünk a húsba; a kis nyílásokba bazsalikom (nekünk friss is volt), citrom (kis darabkákra vágva, héjjal együtt) és fokhagyma (nem kínai!) kerül

- A halak hasába (opcionálisan) koriándert és citromfűvet teszünk, akár egy kis bazsalikom is

- A húst megsózzuk és ráhelyezzük a grillre. Nagyjából tíz-tíz percig sütjük mindkét oldalon

- Közben elkészítjük a krumplit, bár annak több idő kell, ajánlott korábban nekifogni: megpucoljuk a krumplit és felvágjuk. Szerintem a horvátoknál valami sima főtt krumpli lehet, de én sütőzacskóban készítettem el vajjal, sóval, borssal, majd amikor kész lett, ráhelyeztem a bébispenótot, amelyet picit megforgattam vajban. Lehet, hogy ez is csak simán főve kerül rá Horvátországban.

- Egy kis üvegtálban továbbá kikeverjük a következőket és amikor már megsült a hal, akkor kenjük rá egy ecsettel a  húsra (kb. ez látható - szerintünk - a horvátországi képeken): olívaolaj, fokhagyma, koriánder és só. 

Nagyon finom lett. Lenyalogattuk az ujjainkat is, mert egy adott pillanatban már nem csak késsel és villával ettünk, hanem már kézzel is csipegettük a finom húst. És Horvátország-szag volt a lakásban még másnap is. Annak ellenére azonban, hogy sikeres volt a halsütési akció, az igazi az, ha ilyesmit ott és akkor fogyasztunk, ahol annak a helye: friss halat Horvátországban, szabadság alatt érdemes enni, valóban a tengerparton, egy szellős teraszon. Ott az igazi! 

Azért mégis Horvátországban az igazi. Hát nem?Azért mégis Horvátországban az igazi. Hát nem?(Fotó: Laslavic Tímea)

De amikor már nagyon-nagyon kívánjuk, kis hozzáértéssel elkészíthetjük otthon is. Még egy érv szól az otthoni halsütés mellett: étteremben egy ilyen menü két személyre, sörrel-limonádéval együtt kb. 50 euró is lehet, mi a két halért kb. 10 eurót fizettünk a Metróban, a krumpli és a spenót költsége pedig talán szóra sem érdemes.

Jó főzőcskézést, vagy irány Horvátország (úgyis szezon van már) és... jó étvágyat!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk

Tetszett? Oszd meg!