Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról

a nyelvtudás

Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról - a nyelvtudás
Tények és tévhitek a külföldi munkavállalásról - a nyelvtudás

Ha az ember külföldön szeretne új életet kezdeni, az első útja az internet (pöce)gödrébe vezet, ahol sajnos rengeteg marhaságba futhat. Ezt pedig én a saját bőrömön tapasztaltam meg, kezdve az online lakásbérléstől a „külföldön élő haver majd segít"-en keresztül (nem fog), valamint a "nem lehet gond, 8 évig tanultam idegennyelvet az iskolában" mondattal bezárólag. Ebben a kis sorozatban szeretném felhívni a figyelmet általános tévhitekre, és olyan dolgokra, amelyekre nem szabad hallgatni, számítani, és amiket jobb, ha te magad intézel.


Nyelvtudás

Ahogy édesanyám mindig mondta: „Fiam ha már ott élsz, rád ragad a nyelv, nem lesz probléma”. Bárcsak igaza lett volna, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az emberek abban a tévhitben élnek, hogy ha kimennek külföldre, nyelvtudás nélkül, akkor majd a fejükbe száll a der-die-das (a német névelők – a szerk.) és egy csettintésre megértik a nyelvtant.

Adott egy fiatal srác (a továbbiakban Huba).  Hubát „fiatalos kalandvágya” külföldre hajtja, viszont hiába rendelkezik egy diplomával, sajnos elég gyenge a nyelvtudása. Saját maga megnyugtatására elkezd fórumokat böngészni, hátha talál egy-két kommentet, ami azt igazolja, hogy nyelvtudás nélkül is dől a lé.  Pár nap fórumozgatás után már szinte biztos benne, hogy a nyelvtudás (szinte) teljes hiánya nem fog problémát okozni. Meg van róla győződve, hogy az adott külföldi ország valójában egy hatalmas Activity, ahol elég elmutogatni, és körbeírni a dolgokat, s lám az ember már sínen is van. 

Ezzel csak az a probléma, hogy ezek az „én nyelvtudás nélkül jöttem mégis van munkám”-kaliberű dolgok valójában az esetek többségében csak féligazságok. Szinte biztos, hogy ha beszélgetésbe elegyednél az illetővel, kiderülne, hogy vagy ismerős által szerezte a munkát, vagy szerencséje volt, mert amikor állást keresett, a recepciós pont tudott magyarul. Tehát általában ilyen jellegű dolgok vannak a háttérben.

Persze nem mindig az adott ország nyelvével megyünk a legtöbbre. Hál' isten, a világon szinte mindenhol megértik az angol nyelvet, sőt, néha még jobban is örülnek egy stabil angolnak, mint egy dadogós németnek. Viszont vannak olyan helyek is, ahol hiába értik az angolod, már csak azért sem akarnak hozzád szólni - csak a saját nyelvükön.

Amennyiben nem szeretnéd a véletlenre bízni a dolgokat, valamint egy mosogatói karrier befutásánál több ambíciót érzel magadban, akkor a következő három dolgot kell szem előtt tartanod:

  1. Az emberek minden országban kommunikálnak egymással! Mégis hogy tudnál érdemi munkát végezni anélkül, hogy értenéd a másikat? 
  2. Senki nem fog komolyan venni egy helyesírási hibákkal teli önéletrajzot. Amennyiben mással írattad meg (mert általában ez történik ha nem beszéled a nyelvet), már az első telefonbeszélgetés alkalmával világossá válik számukra, hogy bizony egy szót sem értesz.
  3. A nyelvtudás nem fog a fejedbe szállni.  Szükséged van szilárd alapokra, amikre építkezni lehet. Ha már félig-meddig megérted a munkatársaidat és válaszolni is tudsz nekik, és egyre többször beszélgetésbe elegyedtek munka előtt vagy után, akkor szép lassan elkezdesz magabiztosabb lenni és javul a társalgásod.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Pressebox.de)

Amit tehát tenned kell, az az, hogy mielőtt külföldön próbálnál szerencsét, elsajátítod az adott ország nyelvét, lehetőleg minél jobban. Személy szerint, én jobban preferálom a külföldön történő nyelvtanulást,  de nem, nem az álmodban fog a fejedbe szállni a múltidő és nem is attól, hogy kikérsz egy croissant-t a sarki pékségben.  Ehhez persze több pénzre van szükség, mint ugyanezt Magyarországon megtanulni, de sokkal intenzívebb, hasznosabb és naprakészebb képzést és tudást is kapunk a pénzünkért. Persze vigyázni kell, mert lassan már minden sarkon találunk egy nyelviskolát, melyeknek a nagy része sajnos szinte semmire nem jó. Utána kell járni (nem, nem internetes fórumokon), hogy hol jutunk minőségi nyelvoktatáshoz, és alaposan átnézni mit kapunk a pénzünkért.

Természetesen egy kurzus se jelenti a tökéletes nyelvtudást, viszont miután valaki végez egy nyelvi tanfolyamon, és elkezdi érteni mi zajlik körülötte, képes lesz szóba elegyedni másokkal, valamint nem csapja le rögtön a telefont, amikor felhívja egy külföldi, akkor már könnyebb lesz a fejlődés.

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek