Leptokaria – A görögök kedvelt nyaralóhelye

Leptokaria – A görögök kedvelt nyaralóhelye
Leptokaria – A görögök kedvelt nyaralóhelye

Előre kijelentem, hogy nem egy utazási irodának szánt ismertetőt szerettem volna ezzel a bejegyzésemmel.  Van egy kedvenc nyaralóhelyem csupán, ahová már évek óta visszatérek pihenni a nyári hónapokban. De nemcsak én vagyok így ezzel a kis tengerparti községgel, hanem a szomszédom, az ismerőseim és még sokan mások. Leptokaria ugyanis egy, a görögök által nagyon is közkedvelt üdülőhely. 

A Nomos Pierias régióhoz tartozó Leptokaria a Thesszalonikit Athénnel összekötő A2-es autópálya mellett található, Thesszalonikitől 98, Katerinitől 31,  Larisatól 60,  Athéntól pedig 411 km-re. Autón és buszon kívül HÉV-vel (prosastiako) is elérhető Thesszaloniki (kb. 50 perc) és Larisa (kb. 35 perc) irányából.  A 4 225 lelket számláló községet a vasúti pálya két részre osztja.

Az északi részen található a község állandóan lakott oldala: bankok, iskolák és óvodák, kulturális központok, üzletek és élelmiszerboltok, orvosi rendelők és gyógyszertárak, kávézók és pékségek. 

A sínpár déli részén található a májusban nyitó és egészen októberig virágzó turistaparadicsom. Itt, közvetlenül a homokos tengerpart mentén hotelekkel és apartmanházakkal, éttermekkel és kávézókkal, különféle üzletekkel találkozunk. Ugyancsak ezen az oldalon található a honvédelmi üdülőhely, a KAAY is, ahol rendszerint katonák és azok hozzátartozói pihennek. 

Parália, a magyarok körében ismert üdülőhely

Magyarországról a 90-es évek óta szerveznek kedvező árú buszos tengerparti utakat Paráliára. Tulajdonképpen évtizedek óta az egyik leggazdaságosabb választás, ha valaki kevés pénzből szeretne a görög tengerpartra eljutni. Paráliához hasonlóan talán még Szárti ennyire népszerű a magyar turisták körében.

Parália annyira közkedvelt a magyarok között, hogy már magyar étterem is nyilt a tengerparton. Nyári szezonban valósággal nyüzsög a turistáktól, kik között sok magyarral találkozhatunk.

Miért inkább Leptokaria?

Leptokarián rengeteg görög nyaral a nyári szezonban, sok nagyvárosinak van nyaralója a környéken, itt helyben megtalálható a honvédségi üdülő, ami ilyenkor mindig teljes kapacitással működik, de jelentős az állandó lakosok száma is. Vagyis ötvözi a helyi kisvárosi létet, a görög középosztályt és a turistaparadicsomot. A külföldi turisták száma is jelentős, de mégsem annyira, mint mondjuk Parálián,  ahol leginkább csak velük találkozhatunk.

A felső középosztály által kedvelt  Chalkidiki-félszigettel ellentétben Leptokaria sokkal olcsóbb és családiasabb légkörű. Akik a felhőtlen hajnalig tartó beach partikat kedvelik, azoknak inkább a Chalkidiki-félszigetet ajánlom. Ez nem azt jelenti, hogy itt minden bezár este 10 órakor. A szórakoztató egységek itt is nyitva vannak egészen hajnali 1-2 óráig, de az igazi bulizós, bikinis beach partik nem jellemzőek erre.

Közlekedés és programok

Leptokaria közlekedése kiváló: autóval Közép-Macedónia régióból és Theszaliából gyorsan és jó minőségű úthálozaton (A2-es autópálya) érhető el, a gyors villanyvasútnak és a sűrű menetrendnek köszönhetően pedig a vonatozás is gyors és egyszerű. A több napos nyaralás alatt ellátogathatunk a szomszédos Katerinibe,  Pieria megye székhelyére. Ide óránként közlekedő autóbusszal vagy villanyvasúttal juthatunk el, és egészen este 11 óráig Kateriniből vissza tudunk utazni Leptokariára. De egynapos programként például Láriszát, Theszália központját is meglátogathatjuk vonattal. Lárisza üzletei egész Görögországban híresek, hiszen Athén után a második legismertebb „divatváros” Görögországban. Érdekesség, hogy ugyanitt található a legtöbb kávézó is az országban. Ezeken kívül múzeumok, kiállítások is várnak Lariszában. Thesszaloniki is egy következő kiváló program lehet. Észak-Görögország fővárosa és az ország második legnagyobb városa számtalan érdekességet, kulturális és szórakoztató programot rejt magában.

Leptokaria közvetlen közelében található még Dion, ahol ókori régészeti emlékeket nézhetünk meg, továbbá utazási irodák által szervezett programokkal ellátogathatunk a Meteorákhoz, az Olümposz-hegységbe, sőt még Athénbe is.

Tengerpart

A több kilométer hosszú homokos tengerpart tiszta és rendezett, a tengervíz pedig  kiváló minőségű (a helyi hivatal ezt rendszeresen ellenőrzi). A tengerpart tele van napernyős nyugágyakkal, amelyek a parton található kávézókhoz tartoznak. A nyugágyak használatáért nem kell külön fizetni, de fogyasztani kötelező a kávézó kínálatából. Ennek díja 2,5 és 4 euró között mozog személyenként. 

Homokos tengerpartHomokos tengerpart(Fotó: Sztogi)

Étkezés

A reggelit a helyi pékségek kínálatából választhatjuk ki. Az áraik az átlagos görög árakhoz vannak igazítva, így nem érezhetjük azt, hogy az üdülőövezet miatt mélyebben a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Ezen kívül több nagy élelmiszerbolt (Lidl, Masoutis) is megtalálható a településen. De természetesen éttermek, tavernák, cukrászdák, fagyizók, gyroszozók, kávézók is szép számban képviseltetik magukat. Egy átlagos tavernai vacsora személyenként 10-20 euróba kerül, de akár már 7 euróból is jóllakhatunk suvlakival az étteremben. Vagy választhatjuk a 2-3 eurós gyroszosok kínálatát is. 

Több kávézó is található a tengerparton és Leptokaria felső, állandóan lakott részén is.

A kávék átlag ára 2-3 euró között van. Személyes kedvencem a Mikel kávézó, a község állandóan lakott részén, ahol finom kávénkat egy gyönyörű és nyugalmas környezetben ihatjuk, miközben táblagépünkön olvasgatunk.

Hogyan érjük el Leptokariát Budapestről?

Thesszalonikibe a Wizz Air légitársaság repül. A repülőtérről a Thesszaloniki repülőtéri gyorsjárattal érhetjük el a vasútállomást, ahonnan villanyvasúttal 50 perc alatt elérhetjük Leptokaria települését.

Autóval az A2-es autópályán Katerini város után kell lehajtani Leptokaria irányába, de ezt külön tábla is jelzi.


Hotel ajánlat

Személyes tapasztalataim alapján a Hotel Dionisost ajánlom. Kiválóan felszerelt hotelszobák, gyönyörűen berendezett környezet, kedves személyzet, és mindennapi takarítás a szobákban, melyek napi ára 40-45 euró.   

Miért is Leptokaria?

Azok számára lehet vonzó Leptokaria, akik egy nyugodt és családias légkörű üdülőhelyen szeretnének pihenni a tengerpart közvetlen közelében. Az árakat tekintve jóval a felkapott szigetek és turistaparadicsomok alatt húzódik meg, így nem kell azon aggódni, hogy egy vagyonba fog kerülni a nyaralás. Akik pedig kikapcsolódni szeretnének, azoknak számos lehetőséget kínál a község, de a kiváló földrajzi fekvéséből és gyors közlekedési lehetőségeiből kifolyólag gyorsan elérhetőek nagyobb városok és kulturális turista látványosságok is. Leptokaria egy olyan görög turistaparadicsom, ami sok pozitívumot ötvöz magában, ezért is kedvelt nyaralóhely a görögök körében. 


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!