6 meglepő szokás Ghánából

6 meglepő szokás Ghánából
6 meglepő szokás Ghánából

Afrika történései rendszerint elkerülik az egzotikus menyétkölykök születésére fókuszáló hírműsorokat, így legfeljebb annyi jön át, hogy ezen a héten melyik országban volt puccs, vagy mennyi az egy főre jutó békefenntartók száma. Sajnos emiatt rengeteg érdekességről lemaradunk, ezért most hiánypótló jelleggel bemutatok pár szokást a kontinens békés szegletének számító Ghánából.

Főnökök országa

Ghánában az egymás iránti tiszteletnek kiemelt szerepe van a mindennapi helyzetekben. Amivel már nagyon korán szembesülsz, az egy elsőre ironikusan ható szokás, amikor minden parkolóőrt, szemétszedőt, szállodai boyt vagy pincért chiefnek vagy bossnak szólítanak. Először azt hittem, ez valami ízetlen ültetvényes humor, hogy a kuli munkákat végzőket még tovább alázzák, de nem, épp ellenkezőleg, ezzel adják meg nekik és a munkájuknak a tiszteletet. Ha ők nem lennének, elég nagy felfordulás lenne. Gondolj csak bele, milyen lenne egy világ wc-s nénik nélkül? Na, ugye. Ez az egész mondjuk még viccesebb, amikor az illető halál komolyan veszi a munkáját pl. egy parkolóőr segít neked beparkolni, pedig életében nem vezetett autót és van is vagy tíz üres hely. De a főnök megoldja az életed, és várja a megérdemelt borravalót.

A hatalom hokedlije

Ha valami nagy családi rendezvény van, akkor a családfő vagy a hagyományos törzsfőnök, kiemelt helyet foglal el az asztalnál az ő kis széke társaságában. A magyar ember számára sámlihoz/hokedlihez hasonlító ülőalkalmatosság a hatalom jelképe Ghánában, az első asanti királyok arany trónjára emlékeztet, még az elnöki palota is ezt a formát követi. A legenda úgy tartja, hogy az arany trónus az égből szállt alá Oszei Tutu királynak s lett az asantik szent ereklyéje, amiben benne van minden születendő, halott és élő asanti lelke. Az eredetire nagyon vigyáznak, ráülni szigorúan tilos. A britek egyszer megpróbálták, amire az asantik fegyveres felkeléssel válaszoltak. Minden helyi főnöknek saját mintázatú széke van, ami kifejezi az ő lelkének jellemvonásait. A dolog trükkös, mert szerényebb anyagi helyzetűeknél egy műanyagszék is betöltheti a funkciót, nem mindenkinek futja faragott fára. A főnök székére nem szabad lecsücsülni, mert az az egyik legnagyobb sértésnek számít, kb olyan mintha letaszítanád a trónról. Menj biztosra és vegyél a nagyinak egy szép darabot a reptéri szuvenír boltban, hogy aztán nagy karriert futhasson be a fikusz alátétjeként.

(Fotó: Az Utazó Nagykövet)

Úszás kezdőknek és haladóknak

Lehet, hogy furán hangzik, de ha valami nem megy a ghánaiaknak, az az úszás. De tényleg, egyáltalán nem vízbiztos a társaság, tisztes távolból szeretik nézni, mint az állatkertben a tigrist. A fiatalabb generációk már járogatnak úszásoktatásra, de nem lett belőle népszokás. Ennek az oka, hogy a partmenti áramlás sok strandon veszélyt jelent, mert könnyen visszahúz a mélybe, ezért a félelem egyáltalán nem alaptalan. Nem is olyan véletlen, hogy a ghánaiak tőlünk eltérően nem a pihenés netovábbjaként tekintenek a pálmafás partra, hanem mint valami átkozott helyre. Hagyományos halászfalvakban ezért gyakran wc-ként funkcionált a homokos tengerpart. Megijedni azért nem kell, a szokás a turistahelyek környékén kihalt, de ahol nagy számban vannak csónakok, ott nem ugranék fejest.

Nem segít az sem a dolgon, hogy a nagy ghánai édesvizekben sem javasolt a fürdőzés, mert tele van szaftos baktériumokkal és amőbákkal, amik garantáltan lendületbe hozzák az emésztőszervrendszered. Ez nem azt jelenti, hogy a lábuk ujját sem dugják bele ghánaiak, de a fenti körülmények miatt nem érdemes kísérletezni. A városok menti strandokon jó próbálkozni a fürdőzéssel, főleg azokon a szakaszokon, ahol zászlóval jelezve van a biztonságos terep. Ettől függetlenül csodálkozva fognak rád nézni, ahogy szeled a habokat, de légy óvatos a tengerrel, mert nem biztos, hogy a ghánai Mitch Bukanan hóna alá kapja a piros bóját, hogy szaladjon megmentésedre!

Afrikai idő

Elég hamar megismerkedsz az afrikai idő fogalmával is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha 10-re megbeszélünk egy találkozót, az nagyjából 11-12 órát jelent. Ghánában inkább a 11-hez áll közel, de Afrika más részein ez több is lehet, talán a nap állása adhat rá némi magyarázatot. Ez nem azt jelenti, hogy az afrikaiak nem hordanak karórát, de az sokkal inkább divatcikk, mint időmérő eszköz. A kontinensen nagy viták tárgya, hogy az afrikai idő egy kulturális kincs-e, vagy a gazdasági fejlődés fékezője és kellemes kibúvó kellemetlen helyzetekre – a vélemények megoszlanak. Pontosan ezért sosem érdemes sürgetni az embereket és követelőzni. Az elemes kázión szocializálódott nyugati persze szeret pontos lenni és tervezni az életét, de ebből a betegségből Afrikában hamar ki lehet gyógyulni. Itt a vevőnek nincs mindig igaza, és kizökkenteni valakit egy cselekvésből jelentősen rontja az esélyeidet a kérés teljesítésére. Ezek után nem, hogy nem sietnek, hanem nagyjából biztos, hogy nem kapod meg, amit kértél. Aki rendelt már mogorva pultos nénitől lángost a strandon, az tudja, miről beszélek.

Láttam olyan nyugati turistát, aki eredményeket ért el ökölrázással és fröcsögő nyállal, de nem biztos, hogy ez a követendő példa. Nemzetközi hotelekben igyekeznek a kedvedben járni, de gyakran többször kell kérni ugyanazt, mire megadatik. Ha emlékezteted őket, a legtöbb arc kínosan mosolyog, és szemez a cipője orrával, ezzel is leplezve, hogy valamit elfelejtett veled kapcsolatban. A precízen csípőre baszott kéz Ghánában is alkalmazott jele annak, hogy „neked itten lófaszt se” kislányom/kisfiam. A lényeg, hogy ne húzd fel magad és fogadd el, itt így mennek a dolgok, elvégre a fehér gyerek is tud várni egy kicsit.

(Fotó: Az Utazó Nagykövet)

Péntek vagyok

Ha Ghánában születik egy gyerek, akkor a hagyomány szerint kap egy a születése napját kifejező nevet. Például, ha egy fiú hétfőn születik, akkor Kojo, vasárnap Kwesi, pénteken Kofi. Lányoknál ugyanez Tani, Akosua és Afia. Mivel az ország többségében keresztény, fel szokták dobni néhány izgalmasabb vallásos névvel folytatásként: Amen, Blessing, Samuel, Divine, Gift, Prince vagy éppen Wisdom. Első olvasásra úgy fog tűnni, mintha keresztény rockbandák neveit olvasnád, de a valóság az, hogy a legtöbb ilyen név a szülők jókívánságát fejezi ki gyermekük számára. 

African West Coast Style

Ha Snoop Doggon és 2Pacen nőttél fel, akkor tudod, ha valami vízválasztó lehet két rapper között, akkor az a titkos öribari kézfogás. A ghánai pacsikultúra ennél egy fokkal egyszerűbb szinten működik, és ha valaki nem tudja utánozni a kézmozgást, az nem jelenti, hogy a spanjaiddal ki kell közösíteni. Van egy jó kis helyi kézrázás,  amit már az elején érdemes elsajátítani. Amikor elhúzzátok egymás kezét a végén érjen össze a középső ujjatok úgy, hogy a hüvelykujj segítségével tudjatok egy jó hangosat csettinteni. Ha megtanultad, akkor tudsz villogni vele, és a ghánaiak őszintén díjazzák, ha valaki érdeklődik a szokásaik iránt. Persze arra sem utolsó, hogy a haveroknak mutogasd, mint messziről hozott titkos tudás.


Vendégszerző / Az Utazó Nagykövet


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!