100 egyedülálló fotó – Pillanatképek a nagyvilágból

100 egyedülálló fotó – Pillanatképek a nagyvilágból
100 egyedülálló fotó – Pillanatképek a nagyvilágból

Mindig nagy öröm bekukucskálni egy nemzet mindennapjaiba, megnézni, hogy a lakói hogyan is élnek. Sok ilyen életkép él a fejünkben, amiket képeslapokról vagy útikönyvek hasábjain már láthattunk: Párizsban sétálunk az utcán, elsuhan mellettünk egy bicaj rajta egy nővel, a kosarában egy tacskó meg egy bagett. Velencében siklik a gondola. Münchenben csapolják a sört. Ismert pillanatképek egy-egy városból, de várjunk csak!

Mi van ha mi tudunk még jobbat? Menjünk és lessünk meg pár intimebb, kevésbé képeslapos pillanatot néhány városból....mintha mi is épp ott lennénk, a kamera innenső végén.

(Szerencsés Hella)


Szabó Vivien – Svédország


Szerencsés Hella Franciaország, Párizs

1. Egy árus a bazár soron közvetlenül a Sacre Coeur alatt...a Montmartre-nak van egy keleties, szemetesebb és zsúfoltabb arca is...

Hegyes Dóra  –  USA, Chicago

1. Chicago mindig az aktuális évszaknak megfelelően borul virágba és díszbe. Ez a kép tavaly Halloweenkor készült.
2. Ha Chicago, akkor Bulls. Akár itt élsz, akar látogatóban jársz erre, egy Chicago Bulls meccs kötelező és felejthetetlen élmény.
3. Chicago jobbnál jobb bárokkal, klubbokkal és éttermekkel van tele. Nagy kedvencünk az egyik belvárosban lévő tikibár.

Békési Barbara  –  Hollandia

1. Télen a parton csak a madár jár.

Pataki Niki Hongkong

1. Utca kifőzde, fogalmam sincs miket árulnak.

2. Ételfutár szolgálat. Foodpanda a hálózat neve, úgy népszerűsíti magát, hogy ezek a panda jelmezes emberek meglepetésszerűen felbukkanak a város különböző pontjain.

3. Életkép a konditeremben kínai újév idején. Mindig kedves és barátságos munkatársak.

4. Ez a pénzügyi központ épülete. 108 emelet magas, a 4. emeleten van egy nyitott terasz tele bárokkal, és szuper kilátással a kikötőre. Épp egy magyar találkozó volt, a negyediken ülve fest így az épület, ha felnézek.

5. Apukám és a szarvasmarha. A Nagy Buddha szobornál voltunk kirándulni. A buddhisták vegetáriánusok, akik tisztelik és szeretik (na meg etetik) az állatokat, így oda szoktak a környékre, nagyon barátságosak.

6. Száz évvel ezelőtt az emberek többsége ilyen lakóhajókon élt. Ma már csak egy kisebb csoport van, aki még mindig a halászfaluknál egy kis hajón lakik, de jókedvűen nevetgéltek és olyan volt, mintha megállt volna az idő.

7. Az október 23-i megemlékezés tiszteletére eljött egy néptánccsoport, akik csárdást jártak. A csoportban mindenki kínai, de ismerik az összes hagyományos magyar táncot, fellépésekre járnak vele Ázsia szerte.

8. Egy aranyos kislány a buszon. Egész úton engem nézett és mosolygott.

Orosz Joli Törökország

1. A törökök szinte mindenhez esznek kenyeret. Vidéken még mindig szokás, hogy a család kenyerét a háziasszony süti. Konyharuhába csomagolva, vékonyra nyújtva akár hetekig is eláll.
2. A 2013-as kormány ellenes tüntetésekkor Törökország szerte hatalmas megmozdulások voltak. Isztambulban, az Istiklal Caddesin az áldozatok családjával szolidaritást vállalók csendes, ülő tüntetést tartottak.
3. Törökországban még mindig nagy divat a piacokon való vásárlás. Tematikus napok vannak, hétfőn pl. műszaki cikket, kedden ruhát, hétvégén friss zöldséget árulnak. Nagyon hangulatosak ezek a piacok, nagyon klassz program turistaként is.

The Epic Gust Thaiföld

1. Napkeltével a monkok adománygyűjtő körútra indulnak.

Botos Zsuzsanna  – Belgium, Brugge

1. A belga tengerpart. A víz nem kék, nem átlátszó, és nem is nagyon meleg. De azért tenger és néha nyáron még élvezhető is.

Szabó Roland India, Mangalore

1. A dzsain zászló Moodrabidriben, az Ezer Oszlop Templomának városában. A dzsainizmus az egyik legősibb vallás Indiában. A zászló színei jelképezik a vallás öt alaptételét, melyek az erőszakmentes, tiszta életet testesítik meg. 

2. Karnataka állam legnagyobb kikötőjét egy kerítés választja el Mangalore legnépszerűbb strandjától, a Panambur Beachtől, mely kerítés nem jelent akadályt a tengert, a hullámokat és a mólót korlátok nélkül élvezni kívánó helyiek számára. A kép elkészülte után néhány perccel gépfegyveres rendőrök kísértek vissza a strandra. 

3. Az esküvői ceremóniát követően az ijfú pár (jelen esetben a vőlegény) barátai a színpadon szelfiznek Kochiban. A szelfi a kortárs indiai kultúra elmaradhatatlan kelléke – nincs szelfi, nincs parti.

4. Az egyik legnagyobb hindu fesztivált, a Mahashivaratrit („A nagy Síva Úr Éjszakája”) ünneplő tömeg a Kudrolli templomban, Mangalore-ban. A hinduk előszeretettel ünnepelnek színes kijelzők, LED és iszonyatos, már-már elviselhetetlen mennyiségű/minőségű zaj társaságában, miközben például a szekér-tolás hagyománya is él.

5. A tökéletes naplementéhez vezető út Hampiban. Hampi egy ősi romváros Dél-Indiában, mely egyszerre hindu és hippi zarándokhely, régészeti paradicsom (a Vidzsanajagar Birodalom fővárosa volt közel két évszázadon át).

6. A Mumbai Nemzetközi Repülőtéren utasok várakoznak békésen, álomba szenderülve.

7. Shuratkal egyetemi város tengerpartján halászok a vadászat után szemlélik a zsákmányt.

8.  Autentikusnak tűnő, törzsi ruhába öltözött kuruzslók kéregetnek Hampiban, akik igazából szimpla koldusok, akik a díszes, meglepő ruháikkal próbálják meggyőzni a turistákat az adakozás hasznosságáról, szépségéről és kötelező voltáról (nagyon erőszakosak, érdemes elkerülni őket!). 

9. Életkép Konaje-ban a vallások közti barátság nevében. Egy esős délután kimentünk csoporttársaimmal az egyetemtől párszáz méternyire található vízeséshez, ahol egy már-már biblikus jelenetnek lehettem szemtanúja. 

Könyves Viki – Dánia, Kolding

1. Hétvégi bolhapiac a Nicolai kulturális központ udvarán. Az ilyen adok-veszek cserebere nagyon népszerű Koldingban – ezért nem véletlen, hogy minden héten szerveznek legalább egyet valahol környéken. 

2.  A sétáló utcán gyülekezik a nép a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő félmaratonra. Vannak, akik egyénileg neveznek be a versenyre, és akadnak olyanok is, akik iskolájukat, munkahelyüket vagy más intézményt képviselve vesznek részt az eseményen. 

3. Délutáni kikapcsolódás a Koldinghus nevű vár mellett elhelyezkedő tó partján. Apuka és a gyerekek ismerkednek a kiváncsi kacsákkal. 

4. Péntek késő délután a Syddansk Universitet-en – majdnem kiürült a campus. Igazából függetlenül attól, hogy az ember reggel, délben vagy este, hétköznap vagy hétvégén megy-e az egyetemre, mindig lehet néhány diákot találni az épületben. 

5. Egy átlagos vasárnap délelőtt szinte egy lélek sincs az utcán. Ilyenkor az egész város maga a megtestesült nyugalom és nesztelenség.

6. Délutáni falatozás,kávézgatás, lazulás a folyóparton – a hajón pedig egy helyi zenekar muzsikál. Kolding belvárosa igazán hangulatos is tud lenni, ha a szeszélyes időjárás engedi. 

7. Szombati piac az Akseltorv téren – ilyenkor lehet a legfrissebb gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat beszerezni a városban. Egyébként a tér fontos szerepet tölt be a helyiek életében, mivel különböző rendezvények és fesztiválok sorozatának ad helyet rendszeresen

8. Reggeli meglepetés december elsején. Dániára jellemző a kiszámíthatatlan az időjárás – viszont az is előfordul, hogy egy évszak napra pontosan érkezik. Jó példa erre 2013 legelső téli napja, amikor a jó öreg biciklimet váratlanul bekebelezte a hó, én pedig loholhattam a munkába reményvesztve.

9. A legtöbb dán, akit ismerek, rettentő édesszájú. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi kép, amelyen több tucat ember áll sorban órákon keresztül, azért, hogy különféle édességeket és sütiket kóstolgathassanak a ’Sütemény napja’ alkalmából.

Laslavic Tímea  Ausztria, Bécs


1.  Nyugdíjasok – Mivel jellemzően nem gond a napi betevő falat és általában a megélhetés, Ausztriában a nyugdíjasok nem a házban kuksolnak a televízió előtt, hanem rendszeresen kiülnek a teraszokra, sétálnak a parkokban, eljárnak koncertekre és élvezik a nyugdíjas éveiket. (fagyizó, Schwechat) 

2. Multikulti – Bécs erősen multikulti és európai nagyváros lévén a nemzetiségen túl is tényleg mindenféle ember megtalálható itt. Teljesen más az utcakép, mint otthon. Egymást után mennek el melletted: egy skinhead; egy burkát viselő arab nő; egy szinte a múlt századból idetévedt, kalapos, elegáns férfi; egy ébenfekete bőrű néger; egy ízig-vérig hippie lány stb. stb. Bécs néha olyan, akár egy kirakat. (bevásárlóutca, Bécs) 

3. Filmforgatás – Forgatás Bécs történelmi központjában. Nincs lezárva az utca, lehet bámészkodni, lezserül kezelik a helyzetet. Itt éppen forgatási szünet volt, csak a rendőr állt rendületlenül a tőle elvárt pózban. (történelmi központ, Bécs) 

4. Újság – A parkokban, de főleg a kávézókban sűrűn látni még olyanokat, akik nyomtatott újságot olvasnak. És ha valakinek valamilyen mozgáskorlátozottsága van: Bécs erősen akadálymentesített, a közlekedés tehát nem jelent különösebb gondot. (park, Bécs) 

5. Fiatalok – kutya – Az osztrákok nagy kutyabarátok; annak ellenére, hogy elég drága szórakozás itt háziállatot tartani. És a kutyák lépten-nyomon ott vannak a gazdik mellett: elkísérik őket nemcsak sétálni, hanem az üzletekbe, sőt egyes éttermekbe, kávézókba is, ez itt mindennapos és megszokott látvány. (sétálóutca, Bécs) 

6. Lovon – Minden Bécs környéki erdőben, parkban, de a falvakban is, az utcákon találkozni délutánonként, hétvégénként lovagló osztrákokkal. A sízés, túrázás, biciklizés és kutyasétáltatás mellett az ittenieknek ez az a másik kedvenc (és költséges) hobbijuk.  (Dunapart és erdő, Fischamend) 

7. Sörözés – Ausztriában szabad alkoholt fogyasztani az utcán. Ezért sűrűn látni olyan fiatalokat, akik elfogadható áron veszik meg a sörüket egy közeli szupermarketben, majd elfogyasztják azt a város valamelyik kellemes piacterén, ahol egy padon vagy simán csak a földön foglalnak helyet. (piactér, Bécs) 

8. Vadaspark – Hétvégénként és egyéb szabadnapokon az állatkerteket, vadasparkokat és játszótereket ellepik a gyermekes családok. Nagy kultusza van a szabad levegőn mozgásnak és akinek nincs otthon nagy udvara, kertje, az előszeretettel használja ki a Bécs városa által kínált lehetőségeket.

Kaplár Kata – Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda

2. Madarak nézik a naplementét a Kivu-tó fölött (Goma, Kongói DK) (Kép: Eun Jin Jeon)

Bencsik Rita – Luxemburg

1. A fővárosban található sok zöld terület remek kikapcsolódást nyújt a piknikezők számára.

2. Részlet a luxemburgi fúvószenekar előadásából.

3. A kazamaták tövében mindig van idő egy kis mókázásra, szaladgálásra a gyerekeknek.

4. A városban közlekedő hibrid busz és az elmaradhatatlan építkezés. Olyan szinten pörög az ingatlanpiac, hogy nem tudnak elég lakást és irodát építeni a beköltöző embereknek és cégeknek.

5. Ébred a város egy decemberi hajnalon, karácsony környékén.

6. Röplabdázó magyar csapat egy luxemburgi céges pikniken.

7. A színes bazárban mindenki talál magának egy kis szuvenírt a városról, a nevezetességekről vagy a hercegi családról.

8. A leginkább történelmi okokból felépült kastélyok és erődök jó része ma is áll Luxemburgban, egyedi hangulatot adva a parányi országnak.

9. Henrik luxemburgi nagyherceg és felesége a herceg születésnapján.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!


Tetszett? Oszd meg!