Ehhez gyomor kell

10 bizarr étel a világ minden tájáról

Ehhez gyomor kell - 10 bizarr étel a világ minden tájáról
Ehhez gyomor kell - 10 bizarr étel a világ minden tájáról

Mielőtt bárki elborzadna, hogy mi következik most: ezek az ételek teljesen normálisnak és hétköznapinak számítanak - a világ azon pontjain, ahol fogyasztják őket. És gondoljunk csak bele, hogy adott esetben más országok lakóinak mennyire fura lehet, amint elugrunk a henteshez egy kis marhagyomorért (pacal), vagy megnézzük, hogy megjött-e már a friss bikatöke/kakastöke szállítmány, nosztalgiázva gondolunk egy jó tányér hagymás vérre, esetleg a csemegepultnál nagyokat nyelve nézzünk egy darab, a saját gyomrába visszatöltött, aprított sertésmaradványra (disznósajt). Nyugodjunk meg: amennyire furcsák nekünk ezek a most következő, valóban bizarr ételek, legalább annyira furcsák a mi étkezési szokásaink bizonyos részei más nemzetek számára.

Aki nem bírja az ilyeneket, az inkább még most zárja be ezt a cikket. Utolsó figyelmeztetésként felsorolom az alább következő ételek neveit:

  • Szűz fiúk vizeletében főtt tojás
  • Tojásban főtt kacsaembrió
  • Táncoló tintahal tál
  • Szardíniai lárvás juhsajt
  • Birkasajt
  • Sült pók
  • Kókusztejben főtt denevér
  • Erjesztett cápa
  • Főtt birkafej
  • Eszkimó jégkrém

Itt van felkészülésnek Bambi (nem, nem, őt most nem esszük meg és a nyuszit sem), hogy valami esztétikus is legyen ebben az összeállításban, de a kép alá tényleg mindenki már csak a saját felelősségére görgessen. Én szóltam.

(Fotó: facebook.com/DisneyBambi)

Tong zi dan (Szűz fiúk vizeletében főtt tojás) - Kína

Igen, ez szó szerint az, ami a neve. Minden kora tavasszal egy kínai városban, Dongyangban, a helyi iskolákban szűz fiúk (a 10 év alattiak az igaziak) vizeletét gyűjtik össze, majd ebben főznek ki egy komolyabb mennyiségű tojást. Elég sok dolgot el tudunk képzelni, hogy ez mire lehet alkalmas, de hogy emberi fogyasztásra... A helyiek mindenesetre esküsznek rá. mert a tapasztalatok szerint csökkenti a testhőmérsékletet, jó hatással van a vérkeringésre és általánosságban növeli a test energiaszintjét. Két kérdésünk maradt: 1. Vajon milyen lehet az íze? 2. Hogyan találták ezt ki?

Balut (Tojásában főtt kacsaembrió) - Fülöp-szigetek

A fülöp-szigeteki street food. Olyan ez arrafelé, mint nálunk egy kakaós csigát bekapni az utcán, munkába menet. A kacsatojás tartalmát néhány hétig hagyják fejlődni, majd utána megfőzik. Így már nem a klasszikus fehérje/sárgája van a tojásban, hanem egy embrió, ha úgy tetszik, egy igazán apró kiskacsa. A helyes fogyasztáshoz előbb a tojás szélesebb végét kell három-négy koppintással feltörni, majd elfogyasztani a benne lévő folyadékot és aztán jöhet a többi.

Katsu ika odori-don (Táncoló tintahal tál) - Japán

Bármennyire is hihetetlen, a lenti videóban látható tintahal már nem él. Az étel tálalása néhány perccel az állat fejének eltávolítása után történik. Ha a csápokra szójaszószt öntünk, akkor az abban megtalálható összetevők hatására az izmok megfeszülnek és elernyednek. Mindez akár azt is eredményezheti, hogy a tintahal kitáncol a tányérunkból. Miután a kedves vendég kiszórakozta magát (merthogy ez csak ezért van, más racionális oka nincsen a mutatványnak), táncos lábú vacsorája visszakerül a séfhez, aki azt annak rendje és módja szerint e is készíti, azaz feldarabolja és megsüti.

Casu marzu (Szardíniai lárvás juhsajt) - Olaszország

Ha igazán tökös vagy, akkor ezt a szardíniai juhsajtot úgy kóstolod meg, hogy a benne ficegő pár ezer sajtlégy-lárvát friss húsnak tekintve harapsz bele. Merthogy ennek ez a lényege. Amikor kész a sajt, egyszerűen egy meleg helyre teszik a félig betakart sajtdarabot, amire menetrendszerűen meg is érkeznek a sajtlegyek, hogy ott hagyják a kis utódokat. Ezek a szimpatikus rovarok egy-egy alkalommal akár 500 petét is képesek a sajtba telepíteni, akik aztán tovább bontják az abban található zsírokat. Hogy miért jó ez? Mert az egész hadművelettől sokkal lágyabb lesz a juhsajt. Fogyasztásnál csak óvatosan: akár 10-20 centiméter magasra is képesek felugrani a kis pondrók. Legegyszerűbb előtte a sajtszeletet bezacskózni pár percre, hogy ne legyen friss hús is a menüben. Vagyis attól az még lesz, de legalább nem élő, hiszen levegő nélkül gyorsan megfulladnak.

Haggis (Birkasajt) - Skócia

A haggis Skócia bizarrsága - vagyis büszkesége. Állítólag szeretik megenni is, de talán még jobban riogatni vele az angolokat. Lehet, hogy egyikből következik a másik? Az biztos, hogy azok számára, akik szeretik a disznósajtot, kifejezetten szimpatikus lesz ez a birkagyomorba vagy juhbélbe töltött birkabelsőségektől (máj, szív, tüdő) hemzsegő, hagymával, faggyúval és zabliszttel megbolondított kis gömböc.

Sült pók - Kambodzsa

Aki nem lép egyszerre, nem kap pókot estére - valószínűleg ez lehet a jól ismert mondóka helyi verziója. És feltehetően a kambodzsai gyerekek számára legalább annyira elborzasztó lehet ebben a kontextusban a rétes, mint nekünk a pók. Merthogy arrafelé a sült tarantula olyan, mint nálunk a ropi. Íze állítólag leginkább a csirkére emlékeztet. Ha igazi ínyenc vagy, akkor lime és borsos szósz nélkül rá se nézel.

Paniki (Kókusztejben főtt denevér) - Indonézia

Elég fontos, hogy a gyümölcsevő denevért elkészítése előtt alaposan megperzseljék, mert ki szeretné a kis szőrszálait köpködni fogyasztása közben, nem? Feltehetően senki A perzselés után már csak egy kis darabolás és jöhet is a főzés friss kókusztejben, fűszerekkel és zöldségekkel. Utána pedig már csak a jó étvágyra kell egy kicsit várni.

Hákarl (Erjesztett cápa) - Izland

Még a vikingek idejéből maradt meg a hákarl készítésének mikéntje és fogyasztásának hagyománya az izlandiakra. Az eljárás roppant egyszerű: végy egy grönlandi cápát, vagyis annak tetemét. Temesd el a földbe 6-12 hétre. Hagyd, hogy a természet tegye a dolgát, majd amikor kiástad a cápa maradványait, még egy ideig lógasd fel valahova, hogy megszáradjon. Utána fogyaszd el a végeredményt, ha tudod. Ránézésre a hákarl egy zsírosabb tábla szalonna, ízvilágát és szagát tekintve pedig a svédek legendás büdös halának, a surströmmingnek a.testvére.

Smalahove (Főtt birkafej) - Norvégia

Fél szemmel téged figyel a vacsorád. Mert a másik szeme a vacsorapartnerednél van. A smalahove - azaz füstölt vagy szárított birkafej - elsősorban a norvég szegény emberek egyik kedvenc csemegéje volt a karácsony előtti időszakban. Napjainkban azonban ennek az ínyencségnek fogyasztása már a teljes társadalomban elfogadott és legalább annyira büszkék a nagyjából három óra alatt elkészülő és minden alkatrészt (szem, nyelv, agy stb.) egyben tartalmazó birkafejre, mint mondjuk mi a gulyáslevesre.

Akutaq (Eszkimó jégkrém) - Alaszka, USA

Emlékszel még, amikor megjelentek Magyarországon az Eskimo jégkrémek? Na, esetünkben teljesen másról van szó, a név egyezése pusztán a véletlen műve. A szóban forgó igazi eszkimó jégrém ugyanis köszönőviszonyban sincs a Magnummal, Calippóval és társaikkal. Ez itt a kőkeménnyé fagyott valóság, E-számok nélkül. Az egyik legfontosabb alkotóeleme a frissen esett hó. Eddig még akár jók is lehetünk. Aztán jöhet a többi: fókaolaj, halrészek, rénszarvaszsír, vörös áfonya, szeder és még sokan mások. Igazi nyalánkság.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek