Karácsony Katalóniában, ahol az ajándékokat egy farönk kakilja

Karácsony Katalóniában, ahol az ajándékokat egy farönk kakilja
Karácsony Katalóniában, ahol az ajándékokat egy farönk kakilja

Igen, jól olvastad! Itt Katalóniában sok szokás kel életre karácsony előtt. Ezek legtöbbje több száz éves. Hagyományosan az emberek szenteste nem vacsorával, hanem ebéddel ünnepelnek, hogy időben megérkezzenek az éjféli misére. Ezenkívül ott van még a"Caga Tió" (a címben említett farönk), és vízkereszt, amikor a három király ajándékot hoz a gyerekeknek. Ez a bejegyzés ezt az ünnepi időszakot öleli fel.

Miközben egyre nagyobb számban élnek külföldiek a területen, és az ünnepek is"amerikanizálódnak", egyre több helyen jelenik meg Santa Claus, és egyre többen bontanak ajándékokat december 25-én. Sok család – akik nem rendelkeznek katalán gyökerekkel – dönt úgy, hogy az ünnepekből kihagyják a Caga Tiót. Azonban a kövér, piros ruhás figurával ellentétben, a kedvesen mosolygó farönköt minden üzletben és vásáron megtalálod.

Caga Tió, a szeretnivaló farönk, ami ajándékokat kakil

Caga Tió – ami szó szerinti fordításban annyit jelent,"kakiló farönk" – egy nagyon régi katalán hagyomány. A régi időkben a családok az erdőben keresték meg a legszimpatikusabb farönköt, amelyre arcot festettek, és a"fejébe" nyomták az ún. barretina-t (piros sapka, amit a katalán parasztok viseltek). A rönköt aztán letakarták egy meleg pokróccal (vagy takaróval), hogy ne fázzon meg a hideg téli éjjelek alatt. Manapság szinte minden méretben kapható, de mindegyik készítő követi a hagyományos kinézetet.

Caga tió. Forrás: Ajuntament Barcelona/FlickrCaga tió. Forrás: Ajuntament Barcelona/Flickr

December 8-tól (a szeplőtelen fogantatás napja a Bibliában) aztán a gyerekek minden nap "megetetik" a saját rönküket egészen karácsonyig. A takarmány bármi lehet: keksz, mandarin, tej. A nagy nap aztán énekelnek neki egy dalt, és megverik egy bottal, amíg a takaró fel nem száll, és a gyerekek meglátják az ajándékokat. A régi időkben a Tió mandarint, cukorkát és mogyorót "kakilt", de a manapság a szülők inkább ajándékokat rejtenek a takaró alá. Vannak családok, ahol mindez szenteste történik, másoknál azonban december 25-én. Ez csak attól függ, melyik család melyik dátumot részesíti előnyben.

A dal, amit a gyerekek Tiónak énekelnek következőképpen szól:"Caga Tió avellanes i torró. Si no vols cagar, et donarem un cop de pal". Fordítás:"Caga Tió, mogyorót és nugátot adj! Ha nem akarsz kakilni, megütünk egy bottal."

De ki az az El Caganer?

Mint minden keresztény országban ebben az időszakban, Katalóniában is betlehemeket állítanak a templomokban, az otthonokban és a nyilvános helyeken a városokban. Itt minden jól ismert szereplőt megtalálasz: Máriát, Józsefet, a kisded Jézust a jászolban, a három bölcset és néhány állatot is. Eddig rendben is volnánk ... De mi a helyzet azzal az a guggoló alakkal a sarokban, aki épp a dolgát végzi?

Nem vicc. Ez az ún. "El Caganer", vagyis a"kakiló ember". Ezt a figurát mindig guggoló helyzetben ábrázolják. Szimbolizálja a bőséges termést, és sok jó szerencsét hoz az embereknek, miközben arra emlékeztet minket, hogy mindannyian emberek vagyunk, és hogy mindig van min nevetni az életben. Ez a figura egy sajátos módja annak is, hogy a katalánok kigúnyolják a spanyol inkvizíciót. Az eredete amúgy a XVII. századra nyúlik vissza.

"El Caganer: a jó szerencsét hozó alak, amely értelmezéséhez jó adag humorra van szükség"

Caganer. Forrás: Albert/FlickrCaganer. Forrás: Albert/Flickr

Hagyományosan az El Caganer férfi figura, amely barna nadrágot (bokáig lehúzva, természetesen) és a már említett piros kalapot visel. Manapság azonban kerámia figurák ezreit találhatjuk meg a piacokon Lady Gagától kezdve, Justin Bieberen át, egészen Barack Obamáig. A természet mindenkit hív, legyen az Spongyabob vagy akár Darth Vader!

Caganers. Forrás: Caganers. Forrás: "Caganers" by Caganercom - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Élő betlehem

Egy másik katalán hagyomány az élő betlehemek építése, amelyekben önkéntesek öltöznek be, és hetekig szórakoztatják a városok lakóit. A Corbera de Llobregat-ban található betlehem az egyik legnépszerűbb Katalóniában.

Az élő betlehem egy része. Forrás: calafellvalo/FlickrAz élő betlehem egy része. Forrás: calafellvalo/Flickr

Ezt az élő betlehemet 1962 óta minden évben megszervezik. A város lakói és az ide látogató turisták sétálgatnak az élő „szobrok“ között, miközben a hangosbemondóból az Evangélium egyes részei, prózai kommentárok és népköltészeti alkotások hangzanak el.

December 24: szenteste

Ezen a napon a vacsora hagyományosan könnyű és gyorsan elkészíthető ételt jelent. Semmi ünnepi flanc. Az éjféli mise azonban sok családban szent és sérthetetlen. Karácsonykor még azok is ellátogatnak a templomba, akik év közben messziről kerülik azt.

December 25: Nugát-idő!

Ebédidő környékén a családok összegyűlnek, és felkészülnek a nagy ünnepre. Ponty helyett a tipikus menü részét képezi az Escudella i carn d´olla, ami lassú tűzön főtt leves tele hússal, zöldségekkel és a hagyományos karácsonyi tésztával, aminek a neve Galets de Nadal.

Escudella i carn d´olla. Forrás: Dani Armengol Garreta/FlickrEscudella i carn d´olla. Forrás: Dani Armengol Garreta/Flickr

Előszeretettel fogyasztanak még tengeri herkentyűket; kagylót, garnélarákot és bébiangolnát. Mindezt persze cava-val (katalán pezsgő bor) öblítik le, amiből a karácsonyi időszakban több millió üveget adnak el. Az édesszájúaknak pedig ott a torró, a katalán nugát, ami különböző ízesítéssel kapható.

A hagyományos torró. Forrás: Jonathan Pincas/FlickrA hagyományos torró. Forrás: Jonathan Pincas/Flickr

December 26: Szent István napja

Ez a nap munkaszünet Katalóniában (Spanyolország többi területével ellentétben). Hagyományosan ezen a napon folytatódik a családok és barátok látogatása. Ezen nap ünnepi eledele a canelloni; házi tésztába csomagolt darált hús.

Canelloni. Forrás: Bev Sykes/FlickrCanelloni. Forrás: Bev Sykes/Flickr

December 28: Bolondok napja

Három nappal karácsony után, az Aprószentek napján, Katalónia a Bolondok napját ünnepli. Hasonlóan, mint nálunk április 1-én, ez a nap a tréfákról szól. Olyannyira, hogy ebben még a média is részt vesz, és az igazi hírek közé álhíreket vegyítenek (mint például azt, hogy a spanyol koronaherceg feleségül veszi Madonnát).

December 31: A 12 szőlő

Mint sok más helyen a világon, a katalánok is elbúcsúztatják az óévet. Ezt az estét is családi körben vagy a barátokkal töltik (természetesen vacsorával tisztelegve az óév előtt). A hagyomány szerint az óra harangjátéka tizenkét alkalommal csendül fel éjfél előtt, és az embereknek minden alkalommal egy szőlőt kell elfogyasztaniuk. Aki képes megenni mind a tizenkettőt, annak hatalmas szerencséje lesz az új évben! Ezen a napon találkozhattok az Orrok emberével (L´home dels nassos), akinek a hagyomány szerint annyi orra van, ahány nap van egy évben.

Az orrok embereAz orrok embere

Január 5: A három király megérkezik a városba

A hónap első napjaiban Magyarországon az emberek megpróbálnak kijózanodni az ünnepek posztapokaliptikus hatása alól. Rengeteg étel, rengeteg ital, amit nemcsak a gyomrunk és a májunk, de a pénztárcánk is megérzett. Nem úgy Katalóniában, ahol az emberek a szezon legnagyobb ünnepére készülnek! Január 5-e az ún. Nit del Reis, azaz a „Királyok éjszakája“. A három király vízkereszt előestéjén ajándékot hoz a kis Jézusnak. A gyerekek itt nem a Télapónak, hanem a három királynak írnak levelet, amiben feltüntetik, hogy egész évben jól viselkedtek, és felsorolják, milyen ajándékokat szeretnének kapni. Általában előhagyják a csizmájukat, amibe a királyok ajándékokat tesznek. A gyerekek cserébe egy pohár tejet adnak neki, és vizet készítenek a tevék számára (mert a királyok ugye tevéken utaznak).

Január 6: Az ajándékok és a „Tortell del Reis“

Miután reggel mindenki kibontotta az ajándékát, a napot egy hatalmas ebéddel ünneplik. A desszert az ún. El Tortell del Reisegy gyűrű alakú kalács, amit marcipánnal vagy tejszínhabbal töltenek meg. A legszerencsésebb családtag a nap királyává koronázhatja magát, ha megtalálja a krémben a pici királyfigurátAki viszont a szárított babot találja meg, arra a következő évben nagy szerencse vár. Ennek ellenére az ebédet is neki kell kifizetnie.

A tortell del Reis. Forrás: Rafel Miro/FlickrA tortell del Reis. Forrás: Rafel Miro/Flickr

Ne felejtsd el a lottószelvényt!

A katalán lottó főnyereményét hagyományosan december 31-én sorsolják ki. Az idei évben a főnyeremény €100 000. Ne felejtsünk el szelvényt venni! ;)


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+

Tetszett? Oszd meg!