Finom citromos, alkoholos olasz likőr. Tájegységenként változik a neve lehet: Limoncino vagy Limoncello. Toszkánában a legszembetűnőbb dolog, hogy minden – az út szélén, a házak kertjében – tele van narancs- és citromfával. Csodálatosan néz ki!
Így nem véletlen, hogy a citrom fontos része az életüknek és az ételeiknek. Azt el kell mondjam, hogy itt a citrom nagyobb, vastagabb a héja, sokkal illatosabb és nem annyira fanyar.
Az otthon készített Limoncello egyszerű, nagyon finom és krémes.
Egy titka van: hogy bio citromból kell készíteni, vagy olyan helyről származóból, amiről tudjuk, hogy nincs semmilyen vegyszerrel permetezve. A bolti citromok héját ugyanis vegyszerrel vonják be, hogy szép fényes legyen, így nem ajánlom, hogy ebből készítsünk italt.
Hozzávalók:
- 1kg citrom
- 1 liter alkohol
- fél kg cukor
- 1 liter víz
Ebből a mennyiségből kb. 3 liter limoncello lesz, így egy ekkora jól zárható üveget keressünk. A citromokat megmossuk és körbe levágjuk a héját. A lényeg, hogy próbáljuk meg vékonyan csak a sárga részét levágni, mert a fehér rész keserű. Attól a végén meg kell szabadulni. A legjobb módszer, ha krumplihámozót használunk. A fehér részt teljesen ki kell kaparni, csak a sárga héj maradhat!
Ezt tegyük a lezárható 3 literes befőttes üvegünkbe, öntsük rá az 1 liter alkoholt, és mehet is a szekrénybe (vagy sötét, száraz helyre). Ezt naponta megrázogatva, állni hagyjuk 10 napig.
10 nap után a fél kg cukrot és 1 liter vizet összekeverjük és felmelegítjük annyira, hogy a cukor elolvadjon, majd mehet is az üvegbe. Majd ismét 10 napig hagyjuk érni.
Ha ez is letelt, akkor már csak egy dolgunk van. Leszűrve üvegekbe tenni a sárga likőrünket, és lehűtve fogyasztani!
Lehet kicsit hosszúnak és körülményesnek tűnik, hogy otthon likőrt készítsünk, de igazából a hámozás után csak várakozni kell, meg néha megrázogatni. Nem jár szaggal vagy kosszal és tényleg sokkal finomabb, mint bármelyik boltban kapható! Szerintem megéri!