Olaszország méltán híres az ételeiről. Viszont nem mindenki ismeri az olasz konyha furcsaságait.
Következzenek a legfurcsább olasz ételek!
Rántott virág – Fiori di zucca
Itt a kis zsenge cukkiniket a virágjával együtt árulják a zöldségesnél, sőt lehet külön csak a virágot is kapni. Az olaszoknak ugyanis ez igazi csemege.
Palacsintatésztába beleforgatják a nagy húsos, sárga virágot és olajban kisütik. Kis só, és már lehet is élvezni a kívül ropogós, belül puha finomságot.
Létezik ennek a töltött verziója, amikor is krémsajttal töltik meg a virágokat és úgy rántják ki, ha látjátok valahol otthoni piacon vagy zöldségesnél, mindenképpen próbáljátok ki!
A cukkinivirágos pizza igazi ínyencségnek számít!
Rántott zsályalevél – Salvia fritta
Maradjuk a növényeknél. Amikor egy grillezés közben a házigazda elment levelet gyűjteni, nem értettem, mihez kell.
Majd, amikor láttam, hogy ezt is palacsintatésztába forgatják és kisütik, már meg sem lepődtem. Az illatos-húsos zsályalevelet ropogósra sütik és így fogyasztják.
Olaszországban minden út szélén nő minimum citromfa, zsálya és kakukkfű, melyet nem túl forgalmas helyekről szívesen szed mindenki magának. (Ugyanígy jártam a babérlevéllel; boltban nem is nagyon kapni. Mikor kérdeztem, hogy hol vehetek, nagy szemekkel néztek rám, hogy minek vennék, amikor minden sarkon nő.)
Óriás bab a borhoz – Fave
Az olaszok híresek arról, hogy sokat és jókat esznek. Egy átlagos nap a reggelivel kezdődik, ami kizárólag édes péksütemény és mindenféle édes keksz. Majd jön az ebéd, ami náluk nem kap akkora hangsúlyt mint nálunk (van, hogy hideget esznek ebédre, esetleg valami gyors, könnyű tésztát). Majd a délután folyamán 4-5 óra körül kezdődik a merenda (magyarul kb. az ötórai/uzsonna). Ilyenkor bort isznak és némi prosciutto, illetve a fent említett óriás babot. Este 7-8 körül az apperitivo ideje jön el, aminek legfőbb eleme az Aperol Spritz, sajtok, prosciutto, felvágottak, mini szendvicsek. Majd a vacsora, ami 9-től eltarthat akármeddig.
Mi egy merenda alkalmával elmentünk egy kis borozóba, hogy harapjunk valamit. A tulaj bácsi mondta, hogy hoz sajtot, meg szalámit és mindjárt kimegy a kertbe és hoz onnan valamit. Nem értettem mit fog hozni, majd visszatért egy nagy zsák óriási zöldbabbal. Itt „fave”-nak hívják, és olívaolajjal, sóval-borssal eszik a bor mellé. Igazi vidéki hangulata van az asztal közepére dobott hatalmas, nagy zöld borsóhüvelyeknek, amit mindenki maga bontogat és fűszerez meg. Zsenge, finom, édes. Nagymamámnál a borsófejtésnél ettük mindig a zsenge borsót, de az olaszoknál a"fave"-nak külön kultúrája van.
Fekete kenyér
Legelőször egy keresztelő utáni ebéden találkoztam a fekete kenyérrel, amely a tintahal tintájával van feketére színezve. Nem olyan régen egy sörfesztiválon is ettem.
Első ránézésre nagyon furcsa, hogy az ember fekete ételt egyen, főleg, ha az egy olyan megszokott dolog, mint a kenyér, de megéri megkóstolni. Igazi ínyenc sörkorcsolya!
Fekete tészta
És létezik ennek a tészta verziója is, ami szintén a tintától fekete. Különleges! Általában valamilyen halas, tengergyümölcsös szósszal kínálják, de sima paradicsomszósszal is mennyei.
Az olasz gasztronómiában sokféle színezett tészta van. Minden szuvenír boltban lehet kapni az olasz zászló (piros, fehér, zöld) színeiben pompázó tisztát. A pirosat paradicsommal, a zöldet általában spenóttal színezik.
Kukacos sajt – Casu Marzu
Ez egy szardíniai ínyencség. Hallottam már róla korábban is, de mikor egy igazi szardíniáról származó srác mesélt róla, eléggé elcsodálkoztam. Ezt a fogást kimondottan jeles alkalmakkor, ünnepekkor szokták tálalni. A lényege, hogy a sajt belseje tele van apró élő kukacokkal, amik megeszik, majd visszaköpik a sajtot, így az finom, krémes állagú marad belül.
Azt meg elképzelni se merem, hogy mikor a nagymama hozza az asztalhoz a sajtot, a blúzán ott hemzsegnek a kukacok, amik rátapadtak…
Sültkrumplis pizza
A végére hagytam a számomra legeslegfurcsább olasz ételt: a sültkrumplis pizzát. Ezt általában gyerekek kérik, de sok idősebb is megtartja a kedvencei között. Számukra ez egyáltalán nem szokatlan, de számomra – aki mindig azt hallom, hogy a pizza ketchuppal szentségtörés és a hawaii pizza ananásszal meg végképp elvetemültség – döbbenetes volt hallani, amikor az egyik ismerősöm ezt rendelte (majd látni, amikor megeszi). Bármennyire is hagyományőrzők az olaszok és végletekig büszkék a konyhájukra, ez az amerikai fúzió mégis valahogy átjutott a résen. Mikor kifejeztem rosszallásom és felhánytorgattam nekik a saját ellenérveiket a "mi" furcsa pizzáink ellen, nagy szemekkel néztek rám, hogy nem értik mi bajom...hiába ők így nevelkedtek, hogy a sültkrumplis pizza elfogadható...
Ezeken kívül én ettem már pitypang szószos tésztát, vesés szendvicset, békacombot és sós csokit is. Ezek és a fent említett ételek nem véletlenül nem olyan köztudottak, de bármennyire is rémesen, furcsán vagy ijesztően hangzanak érdemes mindent megkóstolni, mert érdekes pozitív meglepetésekben lehet részünk!
Még több furcsaság: