Savaborsa!

A brazil Mousse de Maracujá

Savaborsa! - A brazil Mousse de Maracujá
Savaborsa! - A brazil Mousse de Maracujá

Tény, hogy Brazília az ötödik legnagyobb ország a világon, és fővárosa, Brasília felülnézetből repülőgép formájú. 


A brazilok nagyon barátságos emberek! Ez olyannyira igaz, hogy nem tudnak és nem is szeretnek nemet mondani… legalábbis próbálják elkerülni. Ám, ha még sincs más útja-módja a tiltakozásnak, azt mély együttérzéssel teszik!

Kevéssé ismert tény, hogy a szolárium szalonokat betiltották mindenhol az országban, az pedig még kevésbé ismert, hogy Rio de Janeiro valamikor Portugália fővárosa volt, ezáltal az egyedüli metropolisz, valaha a világon, amely Európán kívülre esett. 

Ennyi őrült információ után vagy éppen a sok babos étel levezetéseként, tökéletes választás a hűsítő, brazil maracujás mousse. 

Mousse de MaracujáMousse de Maracujá(Fotó: Borsos Betti)

Ez a roppant frissítő, hazájában méltán népszerű desszert pont annyira egyszerűen elkészíthető, mint amilyen hévvel elfogyasztható. Fanyaran citrusos ízét a hungarocell héjú passiógyümölcsnek köszönheti. Kiváló vendégváró fogás, hiszen a kínálást megelőző este is elkészíthető. Vigyázat, a veszélyesen finom, habosan krémes édesség egy kérdést mindig felvet elköltését követően… vajon, maradt még?


HOZZÁVALÓK (4 fő részére):

-          4 darab maracuja (3 és fél a mousse-ba, a megmaradt másik fél díszítésnek)

-          250 ml sűrített tej (nem édesített)

-          250 ml tejszínhab

-          1 ek. porcukor (2 ek., ha tejszínünk natúr)

-          1 púpozott tk. zselatin 50 ml vízben feloldva


1. Vágjuk félbe a maracuja gömböket és kiskanál segítségével kaparjuk annak belsejét egy tálba. Az egyik felét tegyük félre, az a díszítés része lesz. Egy sűrű szövésű, fém szűrőn passzírozzuk át a maracuja húsát, csak a levére lesz szükségünk, a magokra nem. Ha valaki annyira maximalista a konyhában, mint én, akkor bátran használhat fokhagyma nyomót is a lé kinyeréséhez. Ez így talán egy kicsivel tovább tart, de garantáltan megéri a minimális fáradságot.

(Fotó: Borsos Betti)

(Fotó: Borsos Betti)

2. A leszűrt marajuca lébe szórjuk bele az egy vagy két evőkanál porcukrot majd keverjük, míg felolvad. Erre szerencsére nem kell sokat várni, így jöhet is a következő hozzávaló, a sűrített tej. Ezzel is keverjük el a maracuja levét.

3. A tejszínhabot egy nagyobb edényben verjük gépi habkeverővel kemény habbá, majd alacsonyabb fokozaton adagoljuk hozzá a gyümölcsleves sűrített tejet. Közben oldjuk fel a zselatint a vízben és ezt is öntsük a mousse-hoz. Miután ez elkészült, merjük a krémet poharakba, vagy amibe csak kedvünk tartja. Ízlésesen kanalazzuk rá a megmaradt fél passiógyümölcs húsát (annak magjaival együtt), tűzzünk mellé egy-egy menta levelet és tegyük hűtőbe minimum 3 órára vagy egy éjszakára. Ezután nincs más dolgunk, mint felügyelni, hogy el ne tűnjön a mousse-unk a frigóból. Ha ezt is kipipálhatjuk, nyugodtan zsebeljük be vendégeink elismerő bókjait.


Tipp: amennyiben valaki nem szeretne „szenvedni” a maracujalé gyötrelmeivel, használhat készen kapható, 100%-os levet is. Ez alutasakos kiszerelésben, bármely nagyobb hipermarketben beszerezhető, ehhez a mennyiséghez 100 ml elegendő.


De tudjátok mit? Ha mégis egy brazil estet tartanátok, akkor főfogásként  ezt ajánlom.


A sorozat további részei:

Savaborsa! - Összes

Tetszett? Oszd meg!