7 dolog, amin ne lepődj meg, ha Albániába jössz

7 dolog, amin ne lepődj meg, ha Albániába jössz
7 dolog, amin ne lepődj meg, ha Albániába jössz

Albánia Európa egyik legtitokzatosabb helye. A sokáig bezárt országban első látásra semmi sem úgy működik, mint az az európai szemnek, gondolkodásmódnak megszokott. Íme néhány dolog, amin ne lepődj meg, ha Albániában jársz!

Albánia külön régiót képez a Balkánon, sajátos történelme, szokásai nagyon eltérnek a körülötte lévő országokétól, így nem véletlen, hogy ide látogatva, könnyen belefuthatunk az alábbiakba. Akkor viszont ne csodálkozzunk, hiszen addigra már elolvastuk ezt a cikket!

1. Ha a feltett kérdésedre látszólag a várttal teljesen ellentétes választ kapsz.

Albánia Bulgárián kívül az egyetlen európai ország, ahol az igen-nem kifejezése fordítva történik, a bólogatás nemet, az oldalra való fejingatás pedig igent jelent.

Még egy érdekesség: albánul a jo szó azt jelenti, hogy nem, tehát amikor mi magyarok buzgón mondogatjuk, hogy Jó, jó, és még bólogatunk is hozzá, azt ők úgy értelmezik, hogy mi valamire nagyon nemet mondunk. 

2. Ha a piacon a termékeken tízszeres árat látsz kiírva.

Albániában 1965-ben történt egy pénzügyi reform, aminek következtében az addig használatos pénzükből elhagytak egy nullát, így lett az új Lek. Ennek ellenére a lakosság túlnyomó része még mindig régi Lekben számol (még a fiatalok is). Ha valami 100 Lekbe kerül, ők azt 1.000 Leknek mondják, de mindenki tudja a valós értéket. Tehát ha a piacon azt látod, hogy a paradicsom 400 Lek, akkor annak a valós értéke 40 Lek/kg, azaz kb. 100 Ft. Egyébként tényleg ennyibe kerül szezonban.

3. Ha taxit fognál, és az autón a TAKSI feliratot látod.

Az albánok általában minden idegen szót, nevet átírnak fonetikusan, pl. Nju Jork, Bruklin, Xhenifer, olykor még a taxi is taksinak van írva. Sokszor hivatalos iratokon is a külföldiek nevét fonetikusan írják, pl. a Nagy vezetéknevet Nagjnak, a Kisst Kishnek, a Kovácsot pedig Kovaçnak.

4. Ha egy épülő házon az albán zászlót, illetve más nemzetek zászlóját, vagy különféle plüssfigurákat látsz.

Az épülő házak utcafrontjára plüssmackót vagy más figurát akasztanak, a kész házak kéményein pedig fém színű, szél hajtotta forgó diszkógömböket látni. Ezek a rossz szellemek elűzésére szolgálnak. A plüssállat a félkész, ajtó-ablak nélküli háztól távol tartja a rossz szellemeket, a kéményforgó pedig elvágja a rossz szellem nyakát, ha az a kéményen keresztül akarna bejutni a házba. Valójában ezek a kéményforgók nyáron a szellőzést segítik elő, hűvösebb érzetet biztosítanak. Régen szalmabábut raktak plüssállat helyett az épülőfélben lévő házra, a modern kornak köszönhető ez az egyszerűbb plüssállatos megoldás. Még a nagyobb beruházásoknál is tartják ezt a szokást, ott találkozhatunk például építőipari munkás figurájával is.

Az épülő házakra szinte mindig kirakják az albán zászlót, illetve annak az országnak a zászlóját, ahol az albán családtag dolgozik/dolgozott. Ezzel is mintegy köszönetet nyilvánítva a ház felépítésében nagy szerepet vállaló pénzszerzőnek.

5. Ha lépten-nyomon amerikai dolgokba botlasz.

A fővárosban találkozhatsz Thomas Woodrow Wilson, az USA 28. elnökének szobrával a róla elnevezett téren, de Sarandában Hillary Clinton szobrát is megnézheted. 2007-ben George W. Bush volt az első amerikai elnök, aki Albániába látogatott, utcát is neveztek el róla Tiranában. Szobra is áll Fushë-Krujë-ban, annál az étteremnél, ahol egyszer megebédelt, és ennek örömére az étterem tulajdonosa úgy döntött, senki nem ülhet többé arra a helyre, ahol az elnök úr foglalt helyet. 

6. Ha európai szemnek furcsa közlekedési és járműmegoldásokat látsz az utakon.

Az autópályákon (itteni viszonylatban annak nevezett utakon) ne csodálkozz, ha például menet közben találkozol a felezőkorláton ülő, nyulat áruló emberrel. Ő a nyulat eladási szándékkal a belső sáv felé, nyújtogatja, és néhányan meg is állnak ezért. De találkozhatsz a leállósávban a forgalommal szemben bicikliző bácsival is, vagy éppen a felezőkorláton átmászó idős nénivel, aki épp a biciklijét emeli át. Indulj ki abból, hogy Albániában minden lehetséges, de még annak az ellenkezője is! Ha egyedi megoldású járművekkel találkozol, amelyekről azt hitted, ilyet csak Ázsiában látni, azon se lepődj meg. Van, akinek csak ilyenre telik, de itt legalább nem fosztják meg ezeket az embereket az önálló közlekedés lehetőségétől.

+1

Ne lepődj meg, ha bármilyen kedvességben van részed. Ha adnak egy cukorkát, két szem fügét, vagy meghívnak egy kávéra. Őszintén és szeretettel teszik. Csak fogadd el, mosolyogj és köszönd meg, bármilyen nyelven. Érteni fogják. 


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!