Savaborsa!

Libanoni ceruzababos fehérpecsenye

Savaborsa! - Libanoni ceruzababos fehérpecsenye
Savaborsa! - Libanoni ceruzababos fehérpecsenye

Hogy hol választódik el egyik és másik vallás okozta gyötrelem, azt csak a történelem tudja elmesélni. Ami jelenleg az ISIS a világnak, az egykoron a Jeruzsálem felszabadítására indított keresztény hadjárat volt az arab államoknak. Nem mindenki szent meggyőződésétől indíttatva indult a harcba, hanem a meggazdagodás, a hatalom, a pénzszerzés érdekeit szem előtt tartva. Amin Maalouf, a bejrúti születésű, ma már Franciaországban élő író ír erről „A keresztes háborúk arab szemmel” című könyvében, melyet elolvasva mélyebb betekintést nyerhetünk az európai embert ma is „megbélyegző” arab szemléletről.


Libanon maximálisan különc országnak számít – ha lehet így nevezni – a Közel-Keleten. Egy arab ország, melynek nincs sivataga és lakosságának majdnem fele maronita keresztény vallású,. Továbbá, majdnem 20 egyéb vallás képviselteti magát még az országban. Fővárosa, Bejrút, a tíz legkedveltebb shopping desztináció között van a világon, mindeközben alig több, mint 4 millió ember lakja egész területét. Valaha a kelet Párizsa volt, nyüzsgő művészeti és kulturális élete miatt, mely szerencsére a kedvezőtlen politikai csatározások ellenére rendületlenül töri útját magának újra. Mégis, az előbbi felsorolás ellenére álljunk meg egy szóra. Milyen is Libanon valójában? Egy szóval: káprázatos! Túlzásokba esve, a kelet Kaliforniája, hiszen lehetőség van egyszerre a tengerparton lézengeni, majd a hegyekben síelni. 


Mezőgazdasági központjának számít a Bekaa völgy, melybe Szíria egy része is benyúlik és sajnos a Hezbollah terrorszervezet otthona.

Mediterrán éghajlatának köszönhetően a ceruzabab egész évben elérhető az ország piacain, éppen ezért konyhájának egyik kedvelt alapanyaga.

A következő recept se nem látványos, se nem szép, mégis rettentően ízletes és itthon is bármikor elkészíthető. 

(Fotó: Borsos Betti)

Egyetlen különleges összetevője a hétfűszer keverék, ami akár házilag is összedobható. Akkor ezzel kezdeném.

Kell hozzá egy-egy kávéskanál fekete bors, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, görögszéna, gyömbér és fahéj, természetesen őrölve. Ha ez kész, egyszerűen egy kisebb, zárható edénybe teszem, hogy megőrizzem a fantasztikus aromák erejét, hiszen egy főzés alkalmával nem használom el mindet.

TOVÁBBI HOZZÁVALÓK:

-          500 gramm ceruzabab

-          500 gramm marha fehérpecsenye

-          1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma

-          egy kis csokor koriander aprítva

-          1-2 gerezd fokhagyma reszelve

-          2 evőkanál paradicsompüré 1 bögre vízben elkeverve

-          olaj a hús sütéséhez

-          1 teáskanál hétfűszer keverék

-          só ízlés szerint

-          görög joghurt (pici só és bors hozzá ízlés szerint)

-          kígyóuborka felezve és hosszú gerezdekre szelve

1.  Az olajat felhevítem maximális hangerőn, majd hozzáadom a hagymát és üvegesre pirítom. Ha ezzel megvagyok, mellé dobom a felkockázott marha fehérpecsenyét és azt is kérgesre sütöm.

2. Jöhet a lereszelt fokhagyma, koriander, vízzel elkevert paradicsompüré, hétfűszer keverék és só.

3.  Pár perc után, a rendkívül erőteljes, fűszeres illatok elkezdik belengeni a konyha levegőjét, mmm, eszméletlen! Keverjük meg a masszát, majd ekkor érdemes a fedőt az edényre tenni és közepes lángra állítani a tűzhelyet. Így hagyom, míg megpuhul a hús, ezután mellé dobom a ceruzababot. Tovább párolom, majd a fedőt levéve hagyom, hogy a felesleges nedvek elillanjanak. Ha ez is kész, nincs más hátra, mint rizzsel, a sóval és a borssal elkevert joghurttal és az uborkával tálaljam.

Mindenkinek váljék egészségére! Ja, és gyűlölködni nem ér! :)

(Fotó: Borsos Betti)


A sorozat további részei:

Savaborsa! - Összes

Tetszett? Oszd meg!