Szicília ízei

képekkel

Szicília ízei - képekkel
Szicília ízei - képekkel

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb és szerintem legszebb szigete is egyben. Mediterrán éghajlat, varázslatos tengerpart és a legfinomabb ízek hazája.

Szeretem a cannolóját (ami a leghihetetlenebb desszert a világon), a paradicsomát (kizárólag a helyi termelőtől vásároltat) és a fagylatját, hiszen ez is olasz, csak kis szicíliai pikantériával tálalva.

Mit szeretek még ezen a szigeten? A tájait, a pálmafáit, a strandjait és a színesebbnél-színesebb virágait.

Mivel ebben a régióban a szieszta szent és sérthetetlen az itteni népség olykor lassított üzemmódban dolgozik. Értek ezalatt bármilyen ügyintézést és a boltok nyitását a többórás pihenő után. Nem, bizony ezeket nem kapkodják el, csak piano, piano!

Mégis mázlista vagyok, hiszen itt élhetek ezen a szigeten, felfedezhetek érintetlen, turistamentes helyeket, érezhetem a forró napsütést a hét minden napján és megcsodálhatom a legszebb naplementéket a világon! Szicília hat hónap ittlét után kezd otthonommá válni, egyre több az ismerős arc és a valóban kedves és segítőkész ember, jó itt élni!

Az éttermekben kedélyesek és nagyon odafigyelnek rád. A vendéglátás terén még nem okoztak csalódást, nemhiába – ez itt kérem szépen a “dolce vita” élőben!

Aki ide tervezi a nyaralását, biztosan jól dönt: még egy ilyen kultúrában és ízekben gazdag szigetet nehezen találni. Minden ami szicíliai, jót tesz a szemnek, az érzékeknek és nekünk is. Már tudjuk, hogy jól döntöttünk, amikor erre a szigetre esett a választásunk.

Aki a legszebb partokat keresi nem fog csalódni, aki egy jót szeretne enni szintén nem (túlzás nélkül állíthatom, hogy itt finomabbakat eszünk, mint Franciaországban).

Mit kóstoljunk meg Szicíliában?

Az arancinot: rizsgolyó, mely kívül ropogós, belül pedig az izgalmas töltelék adja meg a varázsát  – lehet daralthúsos, sajtos-sonkás vagy akár zöldséges változata is, a te ízlésedre van bízva a választás!

 pizzátez itt Olaszország, úgyhogy minden ami pizza csak főnyeremény lehet, persze ismerni kell a legjobb helyeket – de én Szicíliában még nem tudtam étkezéskor igazán mellényúlni!

Mindig csak a pizza...Mindig csak a pizza...(Fotó: Mihálydeák Rita)

De ezt is kóstoljátok meg: Calzone pizza és szicíliai sörDe ezt is kóstoljátok meg: Calzone pizza és szicíliai sör(Fotó: Mihálydeák Rita)

A halas cous-coust: arab eredetű recept, amit még Kr. u 9 -11. századból vettek át (a sziget arab megszállásának ideje alatt). Ennek az eledelnek a lényege, hogy a cous-coust finom halászlével öntik  nyakon és ettől zamatos és mediterrán ízt kap. Én egyszerűen imádom! 

Cous-cous pesceCous-cous pesce(Fotó: Mihálydeák Rita)

A caponatat: szicíliai padlizsánsaláta, amit hidegen fogyasztanak, sok paradicsommal, egy kis hagymával és természetesen helyi olívaolajjal, mazsolával, zellerrel ízesítve mindenki megnyalja a tíz ujját utána. De minden zöldségből készült ételnek mennyei íze van.

Friss padlizsánokFriss padlizsánok(Fotó: Mihálydeák Rita)

Töltött kaliforniai paprika, Isteni finom!!!!Töltött kaliforniai paprika, Isteni finom!!!!(Fotó: Mihálydeák Rita)

friss ricottát: az olasz és a szicíliai konyha egyik kedvelt alapanyaga. Sós és édes változatban is egyaránt használják és a szicíliai édességek többségének a hozzávalója. Habár sok receptben jelen van, szerintem az örök megunhatatlan!

A  cannolo : a fenti ricottával töltött édesség, egyszerűen mennyei, megkóstolni pedig KÖTELEZŐ!

A cassatat: A Palermo és Messina környékéről származó desszert vetekszik a cannolóval. Szintén ricottával töltött, de az extra ízt a marcipánnal bevont része adja meg. Szintén kihagyhatatlan édesség az ideutazók listáján.

Cassata és marsalai desszertbor mandulás sütivelCassata és marsalai desszertbor mandulás sütivel(Fotó: Mihálydeák Rita)

A granitat: házi jégkása mely leginkább a gyümölcsös változatával tudja levenni az embert a lábáról.

A limoncellot: Dél-Olaszországból származó ital, de a Nápolyi-öböl, Amalfi és Szardínia mellett Szicília is a híres limoncello-készítő vidékek közé tartozik. Hűtve a legjobb fogyasztani, főként nyári estéken!

LimoncelloLimoncello(Fotó: Mihálydeák Rita)

A finom borokat, halakat, a friss gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek tényleg vitamindúsak és táplálóak.

Szicília felér egy hamisítatlan gasztronómiai utazással, Ti se hagyjátok ki! 

FügeFüge(Fotó: Mihálydeák Rita)

Tengeri herkentyűk a piaconTengeri herkentyűk a piacon(Fotó: Mihálydeák Rita)

TonhalTonhal(Fotó: Mihálydeák Rita)

Tetszett? Oszd meg!