Töklámpás újrahasznosítva

Töklámpás újrahasznosítva
Töklámpás újrahasznosítva

Ezt a receptet még Lettországban tanultam, amikor az önkéntes programom keretén belül egy súlyos beteg kislány szüleinek segítettem. Ha a kislány pihent vagy aludt, akkor a konyhában segítettem be. Ott lestem el a sütőtök krémleves fortélyait. 


A receptünk egyszerű és nagyszerű, sőt, még újrahasznosítás is: tökéletes módja ugyanis a már megunt töklámpások felhasználásának, abban az esetben persze, ha vájtunk ki töklámpást otthonra idén. :-) 

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Rosss)

Íme tehát a receptünk:

- fél fej sütőtök (5-6, kb. tenyérnyi szelet elég)

- 2-3 db krumpli

- 1-2 sárgarépa

- 1-2 db édesburgonya

- fűszerek: vegeta, só, bors, chilli

- tej vagy tejföl, hogy krémesebb legyen


Elkészítés: A tököt óvatosan meghámozzuk, (tényleg nagyon vigyázzunk a késsel, különben az ujjunk bánja!), felaprítjuk kis kockákra. Vizet forralunk, ebbe rakjuk. A többi hozzávalót is megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, míg a lábosban fortyog a víz és puhul a tök. Közben hozzáadjuk a vegetát (egy húsleves vagy zöldségleves kocka is elég, fűszerporból én 2-3 kiskanállal szoktam hozzáadni 3-4 literhez).

Hozzáadjuk a többi felkockázott hozzávalót is.

Ezután várunk, míg az egész megpuhul, majd összeturmixoljuk.


(Ha nem feltétlenül szeretjük inni a levest, ne felejtsünk el turmixolás előtt kivenni pár darab krumplit vagy tököt, amit meghagyunk levesbetétnek!) 


2-3 kanál tejfölt vagy egy fél pohár tejet keverjünk el benne, s még egy utolsót hagyjuk az edényben fortyogni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjunk bele chillit.

Ha kivájt tökből készítjük, és esetleg a vájáskor megtartottuk annak magvait, most azokat pirítva- sózva kiválóan felhasználhatjuk levesbetétként. De ugyanilyen finom a pirított zsemlekocka is benne! :-)


Jó étvágyat! :-)


Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek