Ezt a receptet még Lettországban tanultam, amikor az önkéntes programom keretén belül egy súlyos beteg kislány szüleinek segítettem. Ha a kislány pihent vagy aludt, akkor a konyhában segítettem be. Ott lestem el a sütőtök krémleves fortélyait.
A receptünk egyszerű és nagyszerű, sőt, még újrahasznosítás is: tökéletes módja ugyanis a már megunt töklámpások felhasználásának, abban az esetben persze, ha vájtunk ki töklámpást otthonra idén. :-)
Íme tehát a receptünk:
- fél fej sütőtök (5-6, kb. tenyérnyi szelet elég)
- 2-3 db krumpli
- 1-2 sárgarépa
- 1-2 db édesburgonya
- fűszerek: vegeta, só, bors, chilli
- tej vagy tejföl, hogy krémesebb legyen
Elkészítés: A tököt óvatosan meghámozzuk, (tényleg nagyon vigyázzunk a késsel, különben az ujjunk bánja!), felaprítjuk kis kockákra. Vizet forralunk, ebbe rakjuk. A többi hozzávalót is megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, míg a lábosban fortyog a víz és puhul a tök. Közben hozzáadjuk a vegetát (egy húsleves vagy zöldségleves kocka is elég, fűszerporból én 2-3 kiskanállal szoktam hozzáadni 3-4 literhez).
Hozzáadjuk a többi felkockázott hozzávalót is.
Ezután várunk, míg az egész megpuhul, majd összeturmixoljuk.
(Ha nem feltétlenül szeretjük inni a levest, ne felejtsünk el turmixolás előtt kivenni pár darab krumplit vagy tököt, amit meghagyunk levesbetétnek!)
2-3 kanál tejfölt vagy egy fél pohár tejet keverjünk el benne, s még egy utolsót hagyjuk az edényben fortyogni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjunk bele chillit.
Ha kivájt tökből készítjük, és esetleg a vájáskor megtartottuk annak magvait, most azokat pirítva- sózva kiválóan felhasználhatjuk levesbetétként. De ugyanilyen finom a pirított zsemlekocka is benne! :-)
Jó étvágyat! :-)