10 hely Máltán, amit mindenképpen keress fel a gyerekeddel

10 hely Máltán, amit mindenképpen keress fel a gyerekeddel
10 hely Máltán, amit mindenképpen keress fel a gyerekeddel

Málta amolyan álomhely a családdal érkezőknek (is). A napsütés, a strandok, a nyugis tempó mind-mind a tökéletes kikapcsolódást segíti elő. Olyan ez a sziget, mint egy terápiás központ, ami garantáltan megnyugtat. Ezen belül is van azonban legalább 10 olyan hely, aminek érdemes külön figyelmet szentelni, ha gyerekekkel érkezik az ember a szigetre.

Szóval. Első és legfontosabb: a naptej. Mindig, mindenhol. Itt januárban is le lehet égni. Meg ivóvíz. Meg konnektor-konverter (UK-EU). Kocsit bérelni picit rizikós, egyrészt azért mert ők a rossz oldalon közlekednek, másrészt mert teszik ezt rendkívül bénán. Így a legtöbb autókölcsönző 500-1000€ közötti letétet kér, amit egyrészt nem annyira trombitálnak világgá, másrészt ezt általában a kártyádról akarják majd lefoglalni, és azért elég kevés ismerősömnek van háromszázezer forint feletti napi limitje... Nem számolva az autókölcsönzés díját. Persze, ha nem a nagy neveknél kölcsönöz az ember, akkor olcsóbban is megcsíphet egy autót, azonban én mindenképpen ajánlom a teljes körű biztosítás megkötését. 

Szerintem ha a kocsi kilőve, akkor a legjobban ezekkel a buszokkal jártok (ezek a hop on-hop off buszok). Van három cég is, én az első kettőt szoktam látni. A normál buszos közlekedést is ki lehet próbálni, de mivel a hop on-hop off buszok tényleg csak az érdekesebb helyekre mennek el, szerintem időt spóroltok. Meg ugye 35 fokban napon várni a buszt, gyerekkel nem éppen a legszívmelengetőbb elfoglaltság. Garantálom, hogy mindened melegedni fog. Próbálok akkor egy (meglehetősen szubjektív) listát összeállítani neked:

A máltai azúr ablak, Gozo

Szerintem Gozóra eleve érdemes elmenni, nekünk nagyon bejön. Az élet ott még lassabban folyik, mint Máltán, ami - tekintettel a máltai fejvesztett tempóra -, leginkább visszafelé halad... Az Azúr Ablakot azért javaslom megtekintésre, mert ideköltözésem óta rohamosan fogy, nem tudom  van-e összefüggés a két tény között? 

A lassan pusztuló máltai azúr ablakA lassan pusztuló máltai azúr ablak(Fotó: Molnár Péter)

Citadella, Victoria, Gozo

Gyönyörű kilátás és nagyon szépen felújított fellegvár. Mi az (újra)nyitás előtti napon voltunk ott, szerintem nagyon szépen megcsinálták. A kölköket simán el lehet veszteni vagy kétszer a kazamatákban…

Citadella, Victoria, GozoCitadella, Victoria, Gozo(Fotó: Molnár Péter)

Ramla Bay, Gozo

Az egyik kedvenc strandunk: vörös homok, türkiz víz és állítólag Odüsszeuszt is itt köpte partra a tenger. A csemetéink mindig élvezik, amikor odalátogatunk, de az abszolút kedvencünk Ghadira (Mellieha) marad.

Ramla Bay, GozoRamla Bay, Gozo(Fotó: Molnár Péter)

Mdina

Mielőtt megszülettek a gyerekeim, még "A csendes város"-nak hívták, most már csak akkor helytálló a név, ha nem vagyunk ott. Mi nagyon szeretjük, csodálatos a hangulata, igazán a visszarepít az arab fennhatóság idejébe, az ember abban a korban érezheti magát, amikor még ez volt a sziget fővárosa... Feltéve, hogy el tud vonatkoztatni a falkákban támadó turistáktól. Érdemes bemenni a sikátorokba, és egy kicsit eltévedni azokon a részeken, ahol nincsenek olyan sokan. A legtöbb sikátorban nem járnak autók, így a porontyok szabadon engedhetőek.

San Anton Garden and Kitchen Garden, Attard

Azok számára, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy ott élnek, ahol a földrajzkönyvek és a természet szerint is négy évszak van, és nyáron zöldell a táj, talán nem annyira nagy szám, de mi nagyon szeretjük. A kert egyébként a máltai köztársasági elnök rezidenciáját veszi körül, a szerencsésebbek akár össze is futhatnak vele, a mi elsőszülöttünk már begyűjtött egy spontán hajborzolást az elnök asszonytól. Kár, hogy a frizura igazításból nem látszott semmi, a gyereknek olyan a haja, mint a drót. A kert ettől függetlenül szép, igazi oázis. A Kitchen Garden a rezidencia mögött található, egy apró állatkerttel, kávézóval, és remek gyerekjátékokkal.

San Anton Garden and Kitchen Garden, AttardSan Anton Garden and Kitchen Garden, Attard(Fotó: Molnár Péter)

Mediterrano Park, Bahar ic-Caghaq

Nem vagyok nagy híve a fogságban tartott állatok mutogatásának, de egy apa szívét a kölke igen hamar meglágyítja, főleg, ha az említett csemete két napig másról sem beszél, mint az ott látott állatokról. A csak nézhető bemutatók a papagáj, oroszlánfóka és delfin show. Nyilván nem Las Vegas-i magasságokra kell gondolni, de azért így is élvezetes. Az extrák az interakciókkal kezdődnek, ahol a show után az ember gyereke kicsit közelebb kerülhet a fent említett állatokhoz, a korona pedig a delfinekkel való együtt úszás, természetesen megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében. Érdemes odafigyelni: az extrák között van korhatáros és egyéb feltételeknek is meg kellhet felelni.

Mediterrano Park, Bahar ic-CaghaqMediterrano Park, Bahar ic-Caghaq(Fotó: Molnár Péter)

Melliha/Ghadira öböl strandja

Nálunk ez a strand az abszolút első, a sziget leghosszabb homokos strandja. Általában van elég hely, és a víz a legtöbb helyen a Balaton déli partot megszégyenítően mélyül, így ideális a kisgyerekkel fürdőzőknek. A rengeteg homok szuper lehetőséget biztosít mind a játékra, mind az utólag, otthon történő lefolyó eldugításra, a roszogó járólapos padlóról nem is beszélve.

Melliha/Ghadira öböl strandjaMelliha/Ghadira öböl strandja(Fotó: Molnár Péter)

Nagyobb játszóterek

BOV adventure park (Ta' Qali), Marsaskala, Pembroke: a helyi játszóterek EU konformmá alakítása lassan befejeződik, így a legtöbb településen már biztonságos körülmények között kaphatnak a kölkök bőrrá... akarom mondani napszúrást. Sajnos árnyékra a legtöbb ilyen játszótéren nem futotta, és ha az ember északibb napi rutinnal rendelkezik, azaz nem este nyolckor indul a játszótérre, akkor simán odakozmálhat. 

Egy máltai játszótérenEgy máltai játszótéren(Fotó: Molnár Péter)

Popeye Village

A Robin Williams főszereplésével készült film (Popeye) nem csak szerintem volt pocsék, de a kritikusok sem voltak oda érte. A forgatási helyszínből azonban a máltai üzleti érzék a mai napig gyümölcsöző centrumot csinált. Bár én magam még nem látogattam meg, amennyiben idősebbek lesznek a gyerekeink, biztosan beugrunk ide egyszer.

Popeye VillagePopeye Village(Fotó: Molnár Péter)

Golden Bay

Ugyan ez a strand sokkal apróbb, mint Melliha, és a nehézkes parkolás miatt személyesen nem a kedvencem, főszezonon kívül viszont kellemes lehet, akár egy esti barbaque-ra is. Amivel idén belopta magát a hely a szívembe, az a teknősök. 2012-ben láttak itt utoljára teknőst fészket rakni, akkor sajnos sikertelenül. 2016-ban ismét nekirugaszkodott egy nőstény, és az eredmény igazán szívmelengető: 66 apró kis páncélos csattogott hajnali kettőkor a rendőrség által lezárt strandon, az előzőleg kordonnal lekerített, és éjjel-nappal folyamatosan őrzött fészekből. A fészket még kikelés előtt szemrevételeztük a kölkökkel, lehet, hogy ez is hozzájárult a sikerhez...

Golden BayGolden Bay(Fotó: Molnár Péter)

Nyilván a fenti felsorolásból kimaradt Valletta, a Három város, és még megannyi nevezetesség, de tapasztalataim alapján az én porontyaimat (jelenleg még) jobban leköti egy teljes medencében töltött nap, mint egy eredeti Caravaggio...


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!