Máltai Covid-napló: anyóssal, karácsonnyal, online tanévvel és egyéb kihívásokkal

Máltai Covid-napló: anyóssal, karácsonnyal, online tanévvel és egyéb kihívásokkal
Máltai Covid-napló: anyóssal, karácsonnyal, online tanévvel és egyéb kihívásokkal

Bár nem látjuk még a koronavírus okozta felfordulás végét, úgy döntöttem, mégis közre adom a 2020-2021-es Covid-naplóm részleteit. Szó lesz benne családról, anyósról, melóról, pénzbírságokról és életünk első, Máltán töltött karácsonyáról. Egyszóval a koronavírus befolyásolta életünkről. Csak, ha érdekel! 

Kedves naplóm!

2020

Március 12.:  Ma rövid napom volt, reggel a munkahelyen kezdtem. Lassan másfél éve dolgozom itt, a máltai reptér melletti irodaházban, de még mindig lenyűgöz a kilátás. Hatemeletnyi magasságból élvezetes egy légikikötő nyüzsgő életét, a fel- és leszálló gépeket kukkolni. Apropó, repülés: anyósom ma a délutáni géppel érkezett, és meló után hazahoztam. Mivel mindenfelé erről az új vírusról hallani, a lelkére kötöttük, hogy hordjon maszkot, és használjon kézfertőtlenítőt. Egy hónapig marad, vigyázni a kölkökre, amíg mi vizsgázunk. Holnapra home office-ra kértem magam, ahogy hetek óta minden pénteken, remélem ez a péntek 13-a nem lesz olyan vészes. A kölkök már egy hete itthon dekkolnak, mert a vírus miatt nincs suli.


Kilátás az irodából és a Máltai Nemzetközi RepülőtérKilátás az irodából és a Máltai Nemzetközi Repülőtér Molnár Péter

Március 13.: Na, ma már kicsit betojtunk. Mindenkinek, aki a mai naptól érkezik az országba, kötelező a két hét otthoni karantén. Akit rajtakapnak, hogy mászkál, napi 1 000 eurót perkálhat. Még szerencse, hogy anyósom már ezelőtt itt volt, de azért nem nagyon engedjük sehova. Most összesen 12 koronavírusos eset van a szigeten, de ez épp elég volt ahhoz, hogy kapjak egy hívást a melóhelyről: mától akinek nincsen speciálisan az irodához köthető feladata, otthonról dolgozik. Ja, és elfogyott a WC-papír a boltokból. Ezt soha nem fogom megérteni, mert ugye, ha otthon vagy, legfeljebb megmosod, ha nincs eleve bidéd….

Március 16.: Ma bejelentették, hogy szerdától bezárnak a bárok és az éttermek. A karantén elhagyása miatti ajándékcsomagot pedig felnyomták 3 000 euróra. Ugyanakkor ma beadtak az USA-ban 45 embernek valami Moderna által gyártott vakcinát. Hát, majd meglátjuk…

Március 21.: Ez gyorsan eszkalálódott: mától bezár a reptér input oldala. Kifelé lehet menni (ha van gép, és ahova az megy, oda téged beengednek), de befelé csak az jöhet, aki itt lakik. Anyósom picit aggódik, de elhallgatva az otthoni híreket, inkább itt “szigeteljen”, mint otthon. A vélemények mondjuk itt helyben is megoszlanak: mivel egyetlen komoly kórház van a szigeten, sokan attól tartanak, hogy ha az elesik, akkor az ország is. Tapasztalatból állíthatom, hogy nem a magyar egészségügy színvonalával egyenlő a finanszírozás, így én több bizalmat helyezek a helyi erőkbe. Illetve ott van még a helyi kozmikus titkos fegyver: az évi 300 napnyi napsütés.

A tavaszi napsütést ki is használtuk!A tavaszi napsütést ki is használtuk! Forrás: Molnár Péter

Március 30.: Csak kapkodom a fejem. Nem könnyű naprakésznek maradni. Egyrészt a nem alapvető üzleteket bezárták. Például a fodrászatokat. Figyelmeztették a veszélyeztetetteket, öregeket és a várandósokat, hogy maradjanak otthon. Mi is kaptunk papírt, lévén, hogy utód #2 (második gyerekünk) félévente jár kontrollra a kórházba. Publikus helyen maximum 4 ember gyülekezhet, ha többen tolongtok a budipapírért a bolt előtt, akkor 100 euró fejenként. Ja, és vettem egy új nullás gépet, 4 férfi van a családban, a két nő meg majd megoldja valahogy. Vagy marad nekik is a Sinéad  O’Connor stílus. Szerencsére a 4 fős gyülekezés alól van kivétel, így az ötfős családunk még mindig mehet egy kupacban az utcán. Anya mondjuk szívesen lemaradna néha, és érzéseim szerint vannak pillanatok, amikor akár eskü alatt vallaná, hogy a maradék négy problémás pasast a családból soha nem ismerte…

Április 08.: Az első halálos áldozat Máltán, rögtön egy nappal a rekordszámú 52 új eset után. Elfogyott az élesztő a boltokból, és már Gozóra, Málta nyugodt testvér szigetére is csak az mehet, akinek ott fontos és halaszthatatlan dolga van. Úgy tűnik a kölkök maradnak otthoni online oktatáson a tanév végéig. Anyósom járatát törölték. Szomorú egy nap.

Május 03.: Jó hírek, végre, végre. Egyrészt az elmúlt hetekben volt olyan nap, amikor nem találtak új esetet, illetve néhány bolt kinyithat. Mehetnek az asszonyok is fodrászhoz. Az üröm az örömben, hogy mostantól a boltokban és a tömegközlekedésben hivatalosan is kötelező a maszk viselése. A kormány ezzel összhangban maximalizálni akarja a maszkok árát. További rossz hír, hogy május végéig biztosan zárva a reptér. Anyósomnak kellet vennünk egy szett nyári rucit, mert itt már aratnak, ő meg ugye a fagyosszentekre volt optimalizálva gardrób szempontjából. 

Június 08.: Lassan vége a(z online) tanévnek, gyerekkoromban sem vártam még ennyire. Ismét vannak jó hírek: kinyitottak az eddig csak elvitelre dolgozó éttermek, és most már maximum 6-an is ülhetnek egy asztalnál. Bejelentették azt is, hogy 100 euró értékben minden lakos kap beváltható utalványokat. 80 euró kajára és vendéglátásra, a maradék 20 euró pedig bármelyik Covid-válság által érintett üzletben beváltható. 

Volt egy kis hezitálás az elmúlt hetekben, de végül július 1-én nyitják a repteret. Mi eddig háromszor nyertünk a Wizz lottón. Először anyósom retúrjegyét, majd a mi májusra tervezett hazautazásunk árát nyertük vissza, egy 20%-os extra kredittel, végül pedig belecsaptam a lecsóba, hogy az EU már június 15-re nyitást rendelt el, Málta meg ellenállt, így ott is leesett még egy plusz 20%. Bejelentették a zöld országok listáját is, Magyarország rajta van. Vettem még egy adag repülőjegyet. 

Július 03.: Magyarföld. Anyósom öröme leírhatatlan, az enyémről nem is beszélve. Szerintem egyikünk sem gondolta volna, hogy ez ilyen hosszú lesz. 

Augusztus 04.: Vissza a Sziklára. Az emberi hülyeség határtalan: valami idióta szervezett egy “hotel takeover” partit, potom 300 résztvevővel, közös fürdéssel, lazulással. Volt ott 299 nem Covid-fertőzött, meg egy olyan, aki viszont igen. Nem lesz ennek jó vége.

Augusztus 15.: Nemzeti ünnep Máltán, a születésnapom. 72 új esettel sikerült új rekordot elérni. Az előző héten az orvosok is sztrájkoltak, hogy a kormány vessen véget a rendezvényeknek. Pár óra alatt megállapodtak, így jövő héttől bezárnak a bárok és az éjszakai klubok, valamint kötelező a maszkhasználat minden zárt nyilvános térben. A bünti 50 euró. Ez már nem sokat segít az idei turistaszezonon, a legújabb fejlemények miatt a legtöbb ország karanténra kényszeríti a Máltáról érkezőket.

Nem léptünk rá senki törölközőjére!Nem léptünk rá senki törölközőjére! Forrás: Molnár Péter

Hétvégi családi sétaHétvégi családi séta Forrás: Molnár Péter

Szeptember 02.: Elröppent ez a nyár is. Beírattuk a kölköket nyári iskolába, elsősorban a saját ép elménk megtartása, és másodsorban az övék pallérozása érdekében. Rohadtul élvezték, a vírus miatt annyian nem mertek jönni, hogy 2 fős “osztályokban” voltak. Hála az istennek a suli újranyitását is bejelentették, kötelező maszkviseléssel (szülőknek a suli előtt is, amíg várnak a kölökre) reggeli kézfertőtlenítéssel és hőmérőzéssel. A felkészülés miatt egy héttel később, csak október 7-től nyitnak. Egy héttel többet kell kibírnunk ép ésszel.

Szabálykövetés a kórházban.Szabálykövetés a kórházban. Forrás: Molnár Péter

Október 26.: Szomorú nap az összes alkoholista számára Máltán: december végéig bezárnak a kocsmák. Ha ez még nem lenne elég, tíz napja kötelező a maszk viselése publikus kül- és beltéren. Szerencsétlen tini nemzedék… Képzeld csak el: Megismerkedsz egy gyönyörű szemű máltai lánnyal az utcán. Minden jól megy addig, amíg meg nem látogatod az otthonában, ahol kiderül róla, hogy a szeme még mindig gyönyörű, de a bajsza picit hosszabb a tiédnél. Még abba a rohadt kocsmába sem tudsz elmenekülni, hogy jól átmosd a szervezeted! (Megjegyzem, nem minden máltai nő csúnya. Viszont a fiaim osztályában mindig több, náluk szőrösebb leányzó járt, mint fiú).  

Ja, és közben megvolt a munkahelyváltás is. A régi és az új melóhely is szeptember végétől jelentette be, hogy részlegesen (heti 2 napra) visszatérünk az irodába, azzal a felkiáltással, hogy jobb legyen a kommunikáció és a csapatmunka. Az aprócska bibi, hogy az irodában is kötelező a 2 méteres távolságtartás, és a maszkviselés… Képzelheted, milyen szuper a kommunikáció, amikor benn van az egész csapat, maszkban, és mivel nem értjük egymást, inkább leírjuk üzenetben. Ezen felbuzdulva az összes meetinget átraktam olyan napokra, amikor mindenki otthon van, és maszk nélkül ül a gépe előtt. Így legalább értjük egymást.

December 27.: Lassan 9 éve élek a szigeten, de ez volt az első máltai karácsonyunk. Ráadásul valami azt súgja, nem az utolsó. Itt nem viszik túlzásba a dolgot, december 26. már, december 24. pedig még munkanap. A karácsonyfák viszont már november elején megjelennek a lakásokban. Az átmeneti állapot miatt az ingyenes Facebook-csoportban vadásztunk le egy műfenyőt, és díszeket. Őszinte leszek, az otthoni rohanással ellentétben ez egy sokkal nyugodtabb és barátibb karácsony volt. A 12-én, az Európai Unió felügyelete által engedélyezett Pfizer-vakcinákból is ma bontották fel az első csomagot, és indították be a helyi oltási programot. Első körben az egészségügyi dolgozók és az öregek otthonában lakók kapják. Utána jönnek a többi frontvonalban mozgók, mint a rendőrök, katonák, majd a tanárok. A köznép, a plebsz majd május elején várhatja, hogy elérhető lesz a cucc.

Karácsony MáltánKarácsony Máltán Forrás: Molnár Péter

Helló 2020 december!Helló 2020 december! Forrás: Molnár Péter

2021

Február 28.: Az van, hogy beoltottak. Zenészek lettünk, az Astra zenekar oszlopos tagjai. Az ugye megvolt, hogy ketteske (második gyerekünk) veszélyeztetett? Szóval, beesett ide a szigetre egy adag AstraZeneca, amivel viszont az időseket nem nagyon lehet oltani per pillanat. Úgyhogy gyors reakcióval kitalálták, hogy elkezdik oltani az 55 év alatti veszélyeztetett lakosságot vele. Ahol a veszélyeztetett még kiskorú, ott a szülőket. Ez volt szerdán. Pénteken kaptuk a levelet, hogy akkor vasárnap tessék befáradni. Pániktelefon a család egészségügyi szekciójának (én az IT support szekcióban vagyok, egységsugarú rendszergazdákat meghazudtoló gyorsasággal tudom resetelni és újrakonfigurálni az otthoni wifi routereket… Este 10-kor, telefonon keresztül, női felhasználóval a túloldalon.), akik jóváhagyták az oltást. Megkaptuk a 15 perc hírnevet, másnap minden szülő és kolléga minket kérdezett, hogy hogyan sikerült megkapnunk ilyen gyorsan, meg, hogy mizu? Engem az immunrendszerem egy napra  lelkes, ámde szinte teljesen passzív szemlélődővé tett, nem igazán volt ráhatásom vagy éppen rálátásom arra, hogy aznap mi történik, így az ismétlő utáni napra eleve kivettem egy nap szabit.

Március 10.: Az elmúlt hetek 170 és 250 közötti napi esetszámai után (régi szép emlékek, amikor még összetojtuk magunkat a 70+ esetszámtól), hirtelen beesett 510 pozitív eset. A tanárok előrelátóan már a teljes tanulós szettel engedték haza a kölköket délután, arra az esetre, ha megint át kell állni távoktatásra. Két napot kaptak a kormánytól, a boltokkal ellentétben: ismét az összes nem alapvető üzlet bezár, Gozóra megint nem lehet menni. Azért a bezárt kocsmákat leszámítva szerintem mi voltunk Európa legvidámabb szigete. Az éttermek működtek, lehetett plázázni, kirándulni, tengerparton sétálni. Ebből most az étterem meg a plázázás kiesik április 10-ig. A vadászidényt viszont megtartják március 30. és április 20. között. 

Ezek a napok azért nem voltak roszak!Ezek a napok azért nem voltak roszak! Forrás: Molnár Péter

Április 10.: Kölkök vissza a suliba. Kb. 10 napja viszont maximum 2 ember gyülekezhet az utcán. Ééés már 3 napja oltják/regisztrálják az 50 év felettieket.

Április 26.: Mától már akár 4-en is gyülekezhetünk az utcán. Kinyitottak a boltok is, de az éttermek még mindig csak elviteles üzemmódban működnek. Durván gyorsul viszont az oltási folyamat: mi ma kaptuk az ismétlőt, a 40 év felettiek pedig már 3 napja regisztrálhatnak és kaphatják a cuccot.

Május 16.: Lassan egy hete, hogy kinyitott minden, a kocsmák és az edzőtermek kivételével. Két hete oltják már a 30-on felülieket, holnaptól pedig a teljes 16 év feletti lakosság számára is elérhető lesz a regisztráció és a vakcina. Az egyadagos oltás tekintetében világelsők vagyunk, 60% feletti oltottsággal. Egy picit fogok majd röhögni, amikor elérjük a 100% feletti oltottságot, amire azért van meg minden esély, mert a hivatalos adatok szerint a szigeten nagyságrendileg 550 ezer máltai él. Ha csak azt veszem figyelembe, hogy a mi háztömbünkben mekkora a máltaiak (4) és külföldiek (15) aránya, akkor statisztikailag másfél millió oltottnál fog megállni a mutató. Abban szinte biztos vagyok, hogy a második hullámnak Máltán már vége van, hetek óta csökkenek a napi új esetszámok, az elmúlt héten pedig már csak egy számjegyű napi esetek voltak.

Hogy mi vár ránk a nyáron? 

Június 1-től nyílik a turistaszezon, és a maszk már nem lesz kötelező a strandon, de a többi közterületen igen. Aki ide látogat, 5 csillagos szálloda esetén 100, 4 csillagosnál 75, és 3 csillagnál 50 eurós ösztönzést kap az államtól, amit a szálloda ugyanennyivel megfejel. Egyedüli feltétel, hogy minimum 3 napot tölts el itt. Aki nyelvet tanulni jönne, és minimum 15 éjszakát tölt itt, szintén számíthat egy kis apanázsra, napi 10 eurós kupon üti a markát. Mostanra már a július elsejei csatlakozás a közös EU-s digitális vakcina igazolvány rendszerhez is megerősítésre került. A fenitek tekintetében szerintem is megalapozott az óvatosság, de a nyári hőségben a maszk kültéren igazi gyötrelem. 


Tetszett? Oszd meg!