Itt egy ország, a Balkán gyöngye, amely még mindig sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mint amennyit kap. Lélegzetelállító helyei, történelmi múltja, megfizethetősége, rendkívül gazdag konyhaművészete és népének vendégszeretete bárki számára feledhetetlen utazási élményt nyújt. Ha még nem látogattad meg Albániát, szívből ajánlom. Tegyél félre minden sztereotípiát, és meglásd csodás nyaralásod lesz!
Tavaly
kilencedik tavaszunkat töltöttük ebben az országban, és nagyon furcsa volt
látni, átélni, hogy ez a nép, amely annyira szereti a társasági életet, és ez az
ország, amely jórészt szolgáltatásokból él, hogyan tudott egyik pillanatról a
másikra bezárkózni. Albánia helyzete azért is speciális, mert békeidőben szinte
„össze van nőve” Olaszországgal. Mind vízi, mind légi úton rengeteg olasz és
albán ingázik a két ország között. Napjainkban körülbelül 400.000 albán dolgozik
Olaszországban, illetve több tízezer olasznak van tartózkodási engedélye Albániában, és
nagyon sok a vegyes házasság is. Ezen kívül a kompokkal történő áruforgalom is
nagyon jelentős oda-vissza. Ezért is néztük aggódva, hogyan alakul majd az
itteni vírushelyzet.
Amikor
2020. március 8-án éjjel bejelentették, hogy itt is megjelent a koronavírus,
azonnal jöttek az intézkedések. Aznap délután a gyerek úgy jött haza az
iskolából, hogy két hét szünetet rendelt el a suli. Bezártak
a vendéglátóhelyek, leállt a tömegközlekedés, és saját autóval is csak
indokolt esetben lehetett közlekedni. Végül egész Albánia területén
meghatározott rend szerinti kijárási tilalmat rendeltek el. A határokat is
fokozatosan lezárták, csak az áruszállítást engedélyezték.
Bejelentették a katasztrófahelyzetet, és kezdődtek az intézkedések, hogy
a zömmel kis- és középvállalkozások által működtetett albán gazdaság szereplői
hogyan tudják túlélni a bevételkieséseket. Akik olyan ágazatokban dolgoztak,
amelyeket súlyosan érintett a válság, pénzügyi támogatást kaptak (turisztikai
tevékenységünk miatt mi is). A turizmus, ami egyébként az egyik húzóágazat az
országban, teljesen leállt, a hotelek, múzeumok bezártak, senki nem tudta, mikor
lesz újra a régi Albánia.
Majd
2020. június 1-jén megnyíltak a határok. Albánia elhatározta, hogy a nyitott
határok, nyitott gazdaság politikáját fogja követni, így tavaly június óta
bárkit beengednek teszt- és karanténkötelezettség nélkül, a miniszterelnök
pedig nemrég többször külön kihangsúlyozta, hogy oltási igazolásra sincs
szükség az ideérkezőknek. Megnyitottak a vendéglátóhelyek (a kül- és beltéri
részek egyaránt) is, így Albánia nagyjából visszatérhetett a normális
kerékvágásba. Jelenleg kültéren és a vendéglátóhelyek belterében már hivatalosan sem kell maszkot viselni, de bankokban, hivatalokban sem viseli már szinte senki, ám 24.00-06.00 óra között továbbra is kijárási tilalom van.
Természetesen itt is
zajlik az oltási program, melynek mottója: „Albánia mosolyog“.
De, hogy miért érdemes Albániába jönni azon túl, hogy nem szükséges oltottnak
lenni, és nincs sem teszt-, sem karanténkötelezettség az országba belépőknek?
Kézzelfogható több ezer éves történelem
Albániában
lépten-nyomon ókori romokba botlunk. A legeldugottabb helyeken is
találunk ősi falmaradványokat, ókori utak nyomait, és a középkor épített
emlékeivel is jócskán találkozhatunk főleg várak és hidak formájában. A
legismertebb régészeti helyszínek, mint Apollonia és Bylis vonzzák legjobban a
turistákat, és természetesen a világörökségi helyszínek, Butrint, Berat,
Gjirokastra, de várakból is találunk vagy 150-et az országban.
Változatos
és lélegzetelállító tájak
A
sasok földje nagyon sokszínű. A magas hegyektől kezdve, a két tengeren (Adriai- és Jón-tenger) át, számos folyó és tó, lagúnák, kanyonok, vízesések, erdők
tarkítják. Egy részük nehezebben megközelíthető, ezért az off-road turizmus
kedvelőinek ajánlott, de van bőven könnyebben elérhető természeti szépség is.
Bármerre megyünk, minden régió rejt valami csodát, érdekes helyszínt.
Remek
az albán konyha
A
kulináris élvezetek fontos részét képezik egy nyaralásnak. Albániában, mint
mindenben, az ételekben is a régiókra jellemző változatosság uralkodik, vannak
egy bizonyos tájegységre jellemző ételek, de sokszor ugyanazt az ételt, amit
északon és délen is megtalálunk, teljesen máshogy hívják. Az alapanyagok jók, a
húsok, zöldségek, tejtermékek sokszor naturális gazdaságokból származnak.
Sok a
közös a magyar és albán nép történelmében
Gondoljunk
csak Hunyadi Jánosra, aki az albánok
legismertebb történelmi hősének, Szkander bégnek volt szövetségese az ottománok
elleni harcban. Az albánok annyira tisztelik Hunyadit, hogy Krujában, amely
Szkander bég főhadiszállása volt a török elleni harcokban, van Hunyadi Jánosról
elnevezett tér, és a Hunyadi János utcán sétálva juthatunk fel a várba. És
természetesen a múzeumban is találkozunk Hunyadival. De akár Tiranában is
végigmehetünk a Hunyadiról elnevezett utcán.
És itt
van a kalandos életű báró Nopcsa Ferenc dr., világhírű tudós, paleontológus, akadémikus, geológus, albanológus, utazó,
diplomata, kém és a világ első repülőgép-eltérítője, aki a 20. század elején
majdnem Albánia királya lett.
Az
albán nép első és egyetlen albán királynéja viszont magyar volt. Apponyi Geraldine grófkisasszony 1938.
április 27-én ment feleségül az albán királyhoz, aki egy fénykép alapján hívta
meg a szépséges hölgyet Tiranába szilveszterre, és a találkozás szerelem volt
első látásra. Apponyi Geraldine unokája itt él Tiranában. Hitvese tavaly egy kislánynak adott életet, aki a
Geraldine nevet kapta.
Egyedülálló albán vendégszeretet
Albániában
az ősi szokásjogok uralkodnak. Azaz a vendég mindig elsőbbséget élvez, a
váratlanul betérő vendéget pedig mindig megkínálják azzal (étellel-itallal),
ami épp van otthon. A turisták tekintetében ez sokszor abban nyilvánul meg,
hogy ha kisebb családi hotelben szállunk meg (amiből jócskán találunk
Albániában), a háziak általában apró ajándékokkal kedveskednek, de ez akár egy ebédben/vacsorában is kiteljesedhet. Ha pedig visszatérő vendégek vagyunk,
biztosak lehetünk benne, hogy meghálálják a hűséget.
Megfizethető ország
Egy
nyaralásnál számít, mi mennyibe kerül. Ár-érték arányban Albánia jól teljesít,
és mivel rengeteg a kis családi vállalkozás, a nyaralás alatt nem leszünk híján
a pékségeknek, cukrászdáknak, éttermeknek, kifőzdéknek, melyek reggeltől késő
estig nyitva tartanak.
Albánia nagyon más
Albániában
számos olyan dologgal találkozunk, amin meg fogunk lepődni. Az, hogy az
igen-nem kifejezése fordítva történik, hogy sok helyen még régi lekben
számolnak (azaz a tízszeresét mondják egy adott összegnek, bár erre már
turista helyeken vigyáznak, hogy ne legyen ebből félreértés), hogy a
közlekedés kaotikusnak tűnik, hogy az épülő házakon a rossz szellemek és az
irigység ellen plüssfigurák lógnak, hogy lépten-nyomon autómosóba, benzinkútba
ütközünk, furcsa járműveket látunk, egy idő után megszokottá válik.
Albánia a Balkán szíve, keveredik benne a kelet és a nyugat, és pont ez teszi egyedivé, érdekessé, izgalmassá.