Nyolc dolog, amit imádok Montreálban

Nyolc dolog, amit imádok Montreálban
Nyolc dolog, amit imádok Montreálban

Concordia salus, azaz „jólét a harmónia révén” - hirdeti Montreál mottója, én meg csak bólogatni tudok. Kanada a világ egyik legjobb országa. Hibátlan lenne? Korántsem. Kolbászbul van a kerítés? Oh, nem. Hokiütőből. Nyugodtan élhetek? Abszolút. Van jövőképem? Pipa. Tervezhetek, amit csak akarok. Ha motivált és ambiciózus vagy akkor bármit elérhetsz. Tudom, elcsépelt de pont ezért igaz. Elmondhatatlanul jó olyan országban élni, ahol felnőttként kezelnek. 

A teljesség igénye nélkül következzen nyolc dolog, amit szeretek:

1. Szabadság. Nem tudom igazán jól megfogalmazni, de aki tudja miről beszélek, meg fog érteni. Nem cseszegetnek feleslegesen, nincs igazoltatás, az izzókészleted sem fogja a rend őrét érdekelni. Ha mégis megállítana egy, akkor nyugodtan leizzadhatsz, mert bizonyosan valami nagy zsiványságot csináltál. Elhiszik amit mondasz, amit bevallasz. Ha hazudtál vagy csaltál, akkor viszont jobb, ha fogod a gyalogsági ásód és elkaparod magad.

2. Bonjour, Hi! Montreál kétnyelvű város, vegyesen beszélik az angolt és a franciát. A fő csapásirány természetesen a francia, de például amikor bemész a boltba, rögtön két nyelven  köszöntenek, aztán majd te eldöntöd, milyen nyelven szeretnél kommunikálni. Jó munkahely megszerzéséhez kell a francia (is).

3. Egy mosoly nem kerül semmibe, de bearanyozza a napodat. Sok embertől hallottam már, hogy ez csak egy felszínes dolog. Igen, és? Nem akarok örök barátságot kötni a sarki fűszeressel, de igenis számít, hogy nem ökölbe szorult fejű emberek vesznek körül a mindennapokban.

4. Montreálban keveredik az új a régivel: a felhőkarcolók között jól megfér egy pár száz éves templom is. Hála Istennek – de leginkább a francia telepeseknek – a város nem egy betondzsungel; a Régi Kikötőnek például (Old Port) abszolút európai hangulata van.

(Fotó: Kaskötő Andi)

17 nagyobb parkkal büszkélkedhet a város közel 2000 hektáron, köztük az én három kedvencem: a Botanikus Kert (Botanical Garden), a Mount-Royal Kert valamint a Jean Drapeau Park (ezek külön- külön is megérnek egy misét!). A hosszú tél miatt a Kanada népe imád a szabadban lenni, a várost pedig a saját otthonuk meghosszabbításaként használják.

(Fotó: Kaskötő Andi)

5. Multikulti. Egy mondattal szemléltetném: Észak-Amerika, francia város, olasz negyed, magyar lány, sushit eszik.

6. Biciklibarát. 350 kilométeren tekerhetsz fel-, és alá. A korábban említett Old Portból a forgalomtól teljesen elzárt úton egészen a sziget nyugati csücskéig (Sainte-Anne-de-Bellevue) tekerhetsz (kb. 45 km). Nyilvános WC-kel, szerelőpontokkal, ivó-, és pihenési lehetőséggel.

7. Brunch, amikor már késő reggelizni, de még korai ebédelni. A breakfast és lunch szavak összeolvasztásából keletkezett kifejezés, szerintem zseniális"találmány", melynek kezdete 11 és 13 óra közöttre tehető. Kiváló időtöltés lustálkodós vasárnap délelőttön és/vagy családdal, barátokkal közösen enni. Hogy mit? Sült szalonnát, kolbászt, paradicsomos babot, palacsintát juharsziruppal, gofrit, muffint,  gyümölcssalátát, joghurtot, stb. Estig garantáltan ételre sem fogunk tudni nézni.

(Fotó: Kaskötő Andi)

8. Libasorban várakoznak a buszra, nincs tolakodás, egymás letaposása. Nincs bliccelés, igaz, jegyed vagy bérleted érvényesítése nélkül nem is utazhatnál, de nem egyszer tapasztaltam, hogy az utasok ezt akkor is megteszik, ha a sofőr éppen nem tartózkodik a buszon, például a végállomáson.

Tetszett? Oszd meg!