A Toronto Reference Library, amitől újra kedved lesz könyvtárba járni

A Toronto Reference Library, amitől újra kedved lesz könyvtárba járni
A Toronto Reference Library, amitől újra kedved lesz könyvtárba járni

Torontóban a közkönyvtárak használata ingyenes. Amikor ezt először hallottam, nem igazán hatott meg a dolog, pedig valaha igazi könyvtárkukac voltam. Persze, a könyvtár jó dolog, de egyrészt van egy Kindle-m, amire könnyen, gyorsan és olcsón szinte bármit le tudok tölteni, másrészt általában kevés ezeken a helyeken az új könyv és sok a nem igazán az én korosztályomba tartozó ember. Így aztán elég sokáig nem jutottam el egyik könyvtárba sem, pedig van hozzánk egész közel kettő is. 

Lehet, hogy ez így is maradt volna, ha egy nap el nem keveredünk a referencia könyvtár környékére (Toronto Reference Library), ami a legnagyobb, legszebb és leghíresebb, olyannyira, hogy még az útikönyvekben is szerepel különleges építészeti értéke miatt. Időnk is volt; adódott tehát, hogy körülnézzünk.

A könyvtár kívülrőlA könyvtár kívülről(Fotó: Mező Csilla)

Három dolog jutott eszembe az első benyomás alapján:

  • Mennyire zseniális az épület, egyszerűen fantasztikus!
  • Mekkora nagy és MENNYI KÖNYV van. Öt emelet boldogság!
  • Mennyi ember ül a számítógépeknél!

Öt emelet boldogságÖt emelet boldogság(Fotó: Mező Csilla)

Hozzá kell tennem, hogy ezeket ma is pontosan így látom, pedig hetente többször járok oda. Ez a kedvenc helyem, de közel 100 fiókjuk van városszerte. És akkor még nem mondtam a lényeget: ha van tagsági kártyád - amit a lakcímed igazolásával szerezhetsz meg -, ingyenesen kölcsönözhetsz és használhatod az összes szolgáltatást. Nyitástól-zárásig ülhetsz bármelyik fiókban, dolgozhatsz, olvashatsz, használhatod az ingyenes wi-fit. Ha nincs laptopod, akkor ott vannak a könyvtár gépei, bár ezekre néha azért várni kell. Sokan munkanélküliként is itt töltik napjaikat; innen keresnek állást, vagy csak olvasnak, filmet néznek, böngésznek az interneten. A helyben olvasáshoz és a nethasználathoz semmilyen engedély vagy kártya nem kell. Egyszerűen besétálsz és leülsz. Csak és kizárólag azt küldik ki, aki nem tiszteli a rendet. Hatalmas dolog ez, jó volna, ha nálunk is így lenne és nem kellene fizetni a könyvtár használatért. Sokak számára biztosítana lehetőséget a például a munkakereséshez vagy csupán az olvasáshoz azok közül, akik nem engedhetik meg maguknak ezt a kiadást. 

Sokan innen keresnek állástSokan innen keresnek állást(Fotó: Mező Csilla)

Díjmentes tanfolyamokat is tartanak eszméletlen sok témában. A szövegszerkesztéstől a 3D-s nyomtatáson keresztül a bicikli karbantartásig sok témából lehet válogatni. Teljesen meg voltam lepve, hogy milyen sokan vesznek részt a programokon, nem egy olyan akad köztük, amire várólista is van. Tartanak előadásokat, tanácsadást bevándorlóknak, adózással kapcsolatosan, vállalkozói- és könyvklubok is vannak. Szerveznek programokat gyerekeknek és családosoknak, időseknek, rendszeresek a filmvetítések, ahol új filmeket mutatnak be. Bejelentkezés alapján bárki foglalhat magának hangszigetelt tanuló szobát, de a nagyobb könyvtárakban vannak elkülönített részek csendes munkára (biztonsági őr járkál körbe és tartja fenn a rendet) asztalokkal, székekkel, az asztalba épített konnektorokkal és jó világítással. Nyomtatásra is van lehetőség, ha éppen valakinek arra lenne szüksége.

Mondjuk azt, hogy Kanadában valódi kulturális központtá váltak így a könyvtárak, ahol rengeteg ember nyüzsög. Nagyon megfogott az is, hogy sokan itt töltik akár az egész napjukat is. A torontói könyvtárszolgálat a XXI. századhoz igazodva  a közönséget szolgálja és azt hiszem, ez az, ami a budapesti könyvtárakban még nem történt meg.

A referencia könyvtárból nem igazán lehet kölcsönözni, csak helyben olvasni. Van itt egy szép, kiterjedt magyar irodalom szekció is, ahol még Szabó Magda Az ajtó című regényét is megtaláltam, ami nálam a viszonyítási alap: egy valamire való gyűjteményben ennek a műnek muszáj ott lennie.

Én és a könyvtárÉn és a könyvtár(Fotó: Mező Csilla)

És még nincs vége. A köcsönzés meghosszabítása online, illetve telefonon is működik, a kikölcsönzött könyveket, DVD-ket, hanganyagokat egy elektronikus kártyára regisztrálod magadnak és visszavitelkor csupán egy résen kell bedobni őket a gyűjtőládába. Bármelyik fiókba vissza lehet vinni ezeket, sőt, ha kell, akkor bárhonnan bárhova átszállítják a kért anyagot néhány napon belül. Időseknek és betegeknek mozgó könyvtárat is üzemeltetnek, illetve házhoz is lehet kérni a könyveket. Ha pedig éppen úgy jön ki a lépés, akár az online felületről is le lehet tölteni e-könyveket, hangoskönyvet vagy zenét. Habként a tortán szombat reggelenként - ha nem átallsz sorban állni érte - esélyed van családi belépőt szerezni a legnagyobb múzeumokba és az állatkertbe (ahol a pandák is laknak). Szóval a könyvtár itt valóban teljes körű kulturális szolgáltatást kínál, csak használni kell. És rengetegen teszik is ezt, minden nap, minden napszakban.

Mondanom sem kell, hogy amióta ezt mind felfedeztem magamnak újra könyvtárkukac vagyok. Viszem magammal a kávémat és beülök szépen az ablak közelébe, hogy zavartalanul tudjak koncentrálni. 

Ja, és azt említettem már, hogy télen jó meleg és nyáron légkondi is van?


Mező Csilla

Toronto, Kanada


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!