Élet egy hongkongi luxus lakókomplexumban

Élet egy hongkongi luxus lakókomplexumban
Élet egy hongkongi luxus lakókomplexumban

Hongkongban kicsi a hely, itt a legdrágább a lakások négyzetméterenkénti ára a világon. Vannak itt is kertes házak a tengerpart szélén, illetve régi, 4-5 emeletes társasházak is, azonban az újonnan épített lakáskomplexumok szeretnék az ott lakók minden szórakozási és szabadidős elfoglaltságait kielégíteni.

HongkongHongkong(Fotó: Pataki Niki)

A kétezres évek után felhúzott épületek lakóközösségeire jellemző az úgynevezett klubház, ami mindenhol eltérő, de hasonló szolgáltatásokat kínál. Az egy tömbös, maximum 100 lakásos épületekhez „csak” egy konditerem, illetve szabadtéri medence tartozik. A nagyobb, minimum 500 lakásos épületek azonban egy saját kis várost alkotnak. A barátommal 2015 végén költöztünk a Coronation nevű épületbe, ami 2014.-ben épült és gyakorlatilag egy 5 csillagos hotelben érzi magát az ember, amint belép.

HongkongHongkong(Fotó: Pataki Niki)

The Coronation

Az épület méretét tekintve 7 toronyból áll ami természetesen mind összeköttetésben van egymással. A tornyok 40 emelet magasak, szintenként 3-7 lakás van benne. Körülbelül 1300 lakás található a komplexumban összesen, ami itteni viszonylatban nézve nem is olyan sok, közepes méretet jelent. A legkisebb studio lakás 25 nm-es, a legnagyobb  4 szobás pedig 180 nm. Mi egy 45 nm-es, egy szobás lakást bérlünk. A lakások elektronikai berendezése mindenhol azonos. Jellemző, hogy óriásiak ablakok és nagy a belmagasság. Minden lakáshoz tartozik legalább egy, de inkább két erkély, illetve a fürdőben és a konyhában egy pici beépített TV van, nehogy unatkozzon az ember fogmosás, vagy főzés közben. Ezeken a pici tévéken egyébként a kínai állam által támogatott csatornák mennek. Túlnyomó részt olyan tartalmakkal, amit"fontosnak" tartanak megosztani a Hong Kongban lakókkal.  A falakba van építve a párátlanító berendezés, illetve a légkondicionáló is. Ez a megoldás tökéletes fűtésre is, hiszen itt nincs központi fűtés és a hőmérséklet csak két hónapig van átlag 20 fok alatt az év folyamán.  

Az épület földszintjén található a lobby, ahol 0-24-ben portafelügyelet működik. Teljesen olyan, mint egy 5 csillagos hotel. A lakóknak beléptető kártyájuk van, ha pedig látogató érkezik, azt mindig regisztrálják és felhívják a lakást ahova menni szeretnének. Először engedélyt kérnek a lakótól és csak ezután engedik be a vendéget. Nagyon biztonságos itt lakni, büszkén mesélték, hogy lopás a nyitás óta (az utóbbi 2 évben) nem történt. Az első és az ötödik emelet között egy bevásárló központ van. Itt található szupermarket, lakberendezési bolt, masszázs, éttermek, illetve rengeteg különórás tevékenység. Gyerekeknek például balett, angol óra, makett tervezés. Az üzletek hétfőtől vasárnapig reggel 9-től este 21-ig vannak nyitva, így mindenkinek jut ideje bevásárolni, illetve 3 perc alatt vissza is érek a lakásomba.

A klubház

A Coronation klubháza minden korosztály igényeit kielégíti. Reggel 7-től este 22-ig van nyitva. A beltéri uszoda az év minden napján nyitva van, a kültéri pedig fél évig. A medence, jacuzzi, szauna, konditerem, jóga terem, kültéri és beltéri gyerek játszótér, könyvtár és dolgozó szoba mindenkori használata ingyenes. A sport tevékenységekhez igazodva van egy hatalmas női és férfi mindennel felszerelt öltöző. Van itt tároló szekrény, öltöző helyiség, mosdó, zuhanyzók, hajszárítóval, krémmel, samponnal felszerelve. Ezek mellett van sok úgynevezett „funkcionális” szoba, ami óradíj ellenében bérelhető. A teljesség igénye nélkül van itt: moziszoba, ping pong terem, zeneszoba, zongora, konyha, házasságkötő terem, privát konyha, masszázsszoba, golf szimulátor, billiárd, tollasterem és még sok minden. 

A menedzsment

Az épülettől függetlenül egy külön cég üzemelteti a klubházat. Minden lakástulajdonos a lakás méretének függvényében havi 80 – 150 ezer forint közös költséget fizet, ez már benne van a bérlő által fizetett lakbérben és ez fedezi a menedzsment kiadásait. A lakók kényelméről egy 50 fős személyzet gondoskodik. Makulátlan tiszta minden, szó szerint enni lehetne a padlóról. A reggel 7-től este 22-ig nyitva tartó klubház minden alkalmazottja kedves, udvarias, mosolyogva nyitja az ajtót és mindig megkérdezik, hogy teát vagy kávét kérek - természetesen ingyen -  amikor leülök a könyvtárba vagy dolgozószobába. A lobbynál a 0-24 órás portás nem csak a látogatókat ellenőrzi, hanem csomagokat is átvesz a lakóknak, vagy épp beengedi a festőt a lakásba. A menedzsment továbbá felelős a lakások karbantartásáért és mivel mindenhol ugyanazok a beépített konyhai készülékek, fürdőkádak, vízmelegítők, légkondíciónálók vannak, ők lehetőség szerint 24 órán belül megjavítják a meghibásodásokat.

A menedzsement egy ingyenes buszt is üzemeltet, ami 20 percenként jár és elvisz egy közlekedési csomóponthoz ahol metró van, illetve a repülőtérre 25 perc alatt kiérő közvetlen vonat. Ez mindkét irányba közlekedik. Mi nagyon szeretünk itt lakni és barátaink is vannak az épületben. Kényelmes minden szempontból, a hátránya azonban az, hogy nehezen veszem rá magam, hogy kimozduljak. A természetbe ugyanúgy szeretünk kirándulni, de a városba bemenni, elintézni valamit vagy nézelődni kevésbé szoktunk, hiszen most minden itt van, amire szükségünk van.


Tetszett a cikk? Köves minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek