Hogyan viseljük el a hőséget?

Így csinálják a profik

Hogyan viseljük el a hőséget? - Így csinálják a profik
Hogyan viseljük el a hőséget? - Így csinálják a profik

Csorog a verejték a gerinceden. A nadrágod és a szoknyád csurom víz és hát valahogy csak meg kellene vakarnod magadat úgy, hogy a kollégák ne vegyék észre. A dezodor nem segít, pedig egyáltalán nem szoktál izzadságszagú lenni. Gyűlölöd a homlokodon ezt a ragacsos, furcsa verejtéket. Ismerősek a tünetek?  Van megoldás arra az embertelen hőségre, ami idén nyár néven történik! Íme egy csokorra való, a világ legkülönbözőbb pontjairól:

Spanyolország

Gyovai Helén

Úgy esett, hogy a kánikula csúcspontja épp Madridban ért, ami nem a legideálisabb úti cél július végére, de az fix, hogy a spanyolok nem hagyják a véletlenre a hőség elleni védekezést. Mindenhol ezerrel légkondicionálnak, olyannyira, hogy a boltokkal teli sétalóutcákon már az utca is majdhogynem hűvös, annyira ontja magából a hideg levegőt a rengeteg butik. (annál keményebben csap arcul a meleg, amikor az ember kiér a hűtött zónából). A senorák folyamatosan legyezővel hűsítik magukat, és futottam bele olyan sétálóutcába is, amit egy az egyben árnyékolókkal fedtek be. 


Gál Kati

Barcelonában a legyező a kötelező nyári kellék,. Illetve mindig ott van a kis táskában, így egy túlfűtött teremben télen, egy forró tavaszi napon és egy fülledt buszon is elő lehet kapni bármikor. Sőt, mintha kötelező lenne, elő is kapják. Mikor Barcelonában tanítottam, minden nő legyezővel a kezében ücsörgött a teremben. Bár annyira nem ragadt rám, hogy azóta is legyen nálam legyező - és különbén is imádom a nagyon meleget - mégis jó szokásnak tartom.

(Fotó: Flickr/Patrick McDOnald)

Málta

Valter Erik

Máltán a hőség kezelésében (is) szeretik a helyiek az egyszerű megoldásokat.

Kézenfekvő a tengerpartok aktív használata, sokan akár hétköznap ebédidőben kiugranak a víz mellé fél óra pancsolásra, aztán délután folytatják a munkát. Akad olyan ismerős, aki nem hajlandó a 16-17 fokosra lehűtött irodában dolgozni, inkább otthonról jelentkezik be, a saját kanapéjáról dolgozik és menekül be 15 percenként a zuhany alá.

Azok, akik nem annyira szerencsések, hogy légkondicionált helyiségekben dolgozzanak, átállnak a hosszú sziesztákra, illetve a bevállalósabbak egyszerűen el sem mennek dolgozni. Mindennapos esemény, hogy reggel 5-kor már javában folyik egy-egy építkezés, majd 11 körül pillanatok alatt ürül ki a munkaterület, hogy aztán - jó esetben - este 6 körül újra nekilássanak. (Egyéb esetek: 11-kor vége a munkanapnak, utána már csak a vastag falakon belül várják az enyhet adó estét.)

És valóban: eljő az est és vele benépesülnek a járdák! A vidéken, ill. kisvárosokban nemes egyszerűséggel kiülnek a házak elé a küszöbre vagy a járdaszegélyre, a proccabb vagy kényelmesebb csapatok kempingszékeket hoznak és akár éjfél utánig is folyik a kvaterkázás és a különböző (alkoholos) üdítőitalok intenzív fogyasztása. Az éjszakai elfoglaltságot követően a szerencsésebbek kihasználhatják a tipikus máltai építészet biztosította lehetőségeket: nem a házban, hanem teraszokon, ill. a lapos tetőkön térnek nyugovóra, akadnak teljes családok, akik együtt alszanak a csillagos ég alatt.


Jakab Erna

Kezdjük az áltlános(nak hitt) megoldással:

  • Légkondi: ha van.... ugyanis egyáltalán nem szabad készpénznek venni hogy megfelelően működik az A/C a buszon, ahol adott esetben 50 ember izzad bele a pirinyó busz légterébe. Ami, ha belegondolunk abba, hogy a júliusi átlaghőmérséklet 30 fok körül mozog, elég sokkoló.
    Összefoglalva: jó máltai módra, néha van néha nincs, tenni nincs mit, törődj bele...  

...éljenek a házi praktikák:

  • Napi 3-szori fürdés (reggel, délután, este): mivel hideg víz már nem nagyon van, langyossal.
  • Futó edzés a mosógépből kivett vizes edzőcuccban, nedves törölközővel. Edz, frissít és gyorsabban száradnak a ruhák is!
  • CISK (a helyi lager, hűtve) és/vagy Sangria, jó sok fagyasztott gyümivel :) Nyamm!
  • jéghideg citromos víz minden mennyiségben (a munkahelyi túlélés elengedhetetlen kelléke)
  • illetve szinte miden sarkon található smoothie-bolt, ebédre tökéletes

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Guian Bolisay)

Törökország

Hegyes Dóra

Antalyában már a tavasz sem kiméli az embert, hát még a nyár. Május végétől szeptember közepéig berobban a száraz meleg, a magas páratartalom és nincs az a tengerpart ami napközben megment a hőgutától. Nyáron akár 45 Celsius fok is lehet, és az éjszaka is csupán maximum 10 fokkal hűvösebb itt. Napközben az utcák kihalnak, a tengerpartok elnéptelenednek, a törökök pedig visszahúzódnak a légkondis lakásba vagy éppen irodába. Ha valaki mégis arra vetemedne hogy az utcára kiteszi a lábát akkor is csak a legközelebbi étteremig megy, ahol vizet permetező óriás ventilátorok ontják a hűs levegőt vendégeikre és esetenként az utcára is. Én mindig a hideg limonádéval vagy ayrannal (hideg, sós joghurtital) kezdtem, viszont a cay (török fekete tea) itt alapkövetelmény. Lehet pusztító hőség, a helyiek a hűsölést tűzforró teával indítják – még a jéghideg Efes sör is csak második lehet a sorban. Tengerpartra csak délután öt után merészkednek le, nekik a hideg tenger nem opció a hűsölésre – addig ugyanis el kell jutni valahogy. Így maradnak a külföldi csodabogarak akik napközben egyedül uralják a kietlen tengerpartokat, hogy aztán a helyiek jót mosolyogjanak rajtuk a hűvös éttermekből forró cay-t kortyolgatva.

Olaszország

Gyovai Helén

Torinó környéken adott, hogy az emberek felmenekülnek a hegyekbe, és ott keresnek menedéket valamelyik patak partján, ha éppen nem indulnak neki a tengerpartnak a hétvégén. De semmilyen vízparti program nem lehet annyira klassz a kiadós kánikulában, mint crema di caffét kortyolgatni. Azt ugye tudjuk, hogy Olaszországban kávét inni kötelező program, de a hőségben kevésbe esik jól egy forró fekete, ezert nyáron a magam részéről gyakran csúszik le ez a krémes, "megállbenneakanál" állagú, jéghideg kávé. 

Amellett, hogy kimehetünk a tengerpartra, fürödhetünk szentelt vízben a Tirta Gangga vízi palotánál, vagy a Tirta Empul templom szent vízében, ahol ruhástul tudjuk ezt csak megtenni, így ha kijövünk a vízből, a ruha extrán hűsít egy darabig, De akár hegyet is mászhatunk, hiszen 3000 méteren már nincs meleg, vagy kisétálhatunk a dzsungelbe, ahol a fák árnyékában hüsölhetünk.

A bali módszerA bali módszer(Fotó Harmincz Rita)

Luxemburg

Bencsik Rita

Luxemburg nem a kánikuláról híres. Sokat esik az eső, fúj a szél, és az sem ritka, hogy nyáron (is) kabátot kell felvenni. Idén azonban ide is beköszöntött a hőség. A luxemburgiak azt mondták, ennyire meleg még sosem volt itt. Mivel a cégeknél az öltöny és a kosztüm a módi, de biztosan nem a rövidnadrág, így a munkába tartó, illetve onnan hazatérő embereknek is nehéz dolguk van ilyen kánikulában. Amikor pedig az emberek kiszakadnak a dolgos hétköznapokból, idejük nagy részét grillezéssel töltik a tóparton, valamint ilyenkor az sem ritka, hogy megrohamozzák a strandokat, és gyakran két óra sorban állás után lehet csak bejutni a medencékhez, de a gyönyörű strandokat látva ezt az időt is érdemes kivárni a ritkán beköszöntő nagy hőségben.

Luxemburgi nyárLuxemburgi nyár(Fotó: Bencsik Rita)

Finnország

Vilisics Feri

Finnországban plusz huszonöt felett"hőség" van, a lapok ezekben a napokban bikinis szőke hajú nőkkel jelennek meg a címlapon, de olyan nagy kánikula persze itt nincs. A házak elsősorban a telet hivatottak hárítani, ezért az a pár meleg nyári hét fullasztó tud lenni a kiválóan szigetelt és kereszthuzatot nem ismerő házakban. Nem véletlen, hogy egy valamirevaló finn nyáron elvonul a mökkibe (vízparti kis ház) és szaunázással, sörivással, grillezéssel és a jéghideg tenger/tó vizében úszással vészeli át az elviselhetetlen nyári hőséget.

USA

Gál Kati

Az amerikai indiánok tradicionális nyári viselete látható a lenti képen. Bivaly vagy tehén bőréből készült, lófarokkal, állati szőrökkel, szarvasfogakkal, gyöngyökkel és egyéb furcsaságokkal díszítve. Az egész testet betakaró viselet védte őket a naptól és a szúnyogoktól. A sarokban álló két részes szerelés a férfiak viselete volt, míg a jobb oldalon csak félig látszódó állatbőrt a nők tekertek magukra. 

Az indián módszerAz indián módszer(Fotó: Gál Kati)

Mió Judit

A déli államokban iszonyatosan meleg van az év minden napján. Minden egyes helyen teljesen más típusú meleget kell elképzelni. Amíg Floridában szinte trópusi, fullasztóan párás levegő van, addig például Texasban ugyanaz a hőfok már perzselő, száraz meleg. Amerikában MINDENHOL van légkondi, amit télen-nyáron használnak is. Az üzleteket annyira lehűtik, hogy amikor az ember a 40 fokból hirtelen bemegy a 20 fokos helyiségbe, akkor azonnal meg akar fagyni. Természetesen így a nagy megfázások sem kerülik el az embert, hiszen felhevült, leizzadt testtel hirtelen 20 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe bemenni nem a legkellemesebb. A házakban is mindenki rendelkezik légkondicionálóval, ez a déli államokban nagyjából alap felszereltségnek számít. Több helyen tapasztaltam, hogy amikor az ember az utcán van, akkor a hirdetőoszlopokban is vannak kisebb fúvókák, amelyek vizet permeteznek a járókelőkre. Ezen kívül nagyon sok olyan szökőkút is van, amelyben maga a vízfúvót a járdába van építették, így lehet ott is pancsolni, mindenkinek kénye-kedve szerint. A legnagyobb pozitívumnak azt tartom, hogy gyakorlatilag minden játszótéren van szökőkút, amivel a gyerekek játszhatnak a nagy melegben. 

(Fotó: Mió Judit)

(Fotó: Mió Judit)

Németország

Makai Niki

Németországban az első darázscsípésemtől szoktam a nyári időszámítást komolyan venni, mert Frankfurtban az elmúlt években ritkán volt 15 fok felett a hőmérséklet. Nem úgy idén. Mintegy három hete dagadt a combom a kétszeresére a szoknyám alá bebújó szemtelen rovar akciója miatt és azóta is többnyire 30 fok körül mozog a higanyszál, hogy az égető viszketés minden pillanatát kiélvezhessem. Én magam zselés hűtőpárnával vészeltem át az időszakot, ami viszonylag kellemetlen, ha az egyik kezeddel egy síró csecsemőt tartasz a válladon, a másikkal pedig egy jéghideg zacskót szorongatsz a combodhoz. De túléltük.

Útravalónak: a párom mesélt olyan ventilátorral felszerelt napelemes sapkáról, amit még siheder korában Ukrajnában látott egy (minden kétséget kizáróan Nyugatról jött) külföldi fején a fülledt tömegközlekedési eszközön. Az emberek egy darabig tátott szájjal, irigykedve mustrálták a darabot, míg nem egy árnyékos szakasz következett, hogy végre a kelet-európai ember kajánul húzhassa a száját kárörvendő mosolyra. Az amazon szállítja ezt a furfangos fejfedőt.

De ha valaki mégis inkább otthon maradna, akkor egyenesen Budapestről kap két tippet is. Az egyik ismerősöm feltalálta a vízhűtéses ablakpárkányt. Ez nem mást jelent, mint a naptól 100 fokosra felhevült horganyozott lemez-párkány 15 percenkénti jeges vízzel való nyakonöntése. Az eredmény egy 27 fokos konyha a legnagyobb kánikulában is. Ha dühösek vagyunk az alattunk lakókra, a folyamat ráadásul még bosszúállásként is bevethető. A másik tipp szintén otthonmaradóknak és a házimunkától nem megrettenőknek való: jégkockákkal felturbózott felmosóvízből mosd fel félóránként a konyhát. Az eredmény garantált másfél fok csökkenés. Aki a kicsit nem becsüli, azt pedig jól el lehet küldeni hidegebb éghajlatra. 


Kapcsolódó cikk:

Hogyan tölts el egy napot 1000 forintból a világ leghíresebb medencéjénél?Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!

Ajánlott cikkek