Gyorstalpaló Párizsról – I. rész

Gyorstalpaló Párizsról – I. rész
Gyorstalpaló Párizsról – I. rész

Arra gondoltam, hogy írok Párizsról két részben: az első részben egyfajta gyorstalpalót, amit valaki egy hosszú hétvége előtt is gyorsan átfuthat, akár a repülőre várva. Ez egy villanásnyi képet ad a francia fővárosról, remélhetőleg kedvet csinálva hozzá. A második részben pedig majd olyanoknak adok bennfentes tippeket, akik esetleg több napra jönnek, vagy sokadjára, vagy egyszerűen csak kerülni akarják a főbb látványosságokat és valami különlegesre vágynak: párizsi rejtett látnivalókat mutatok majd be.


Érdekes számok Párizsról


 • A város 20 kerületre van osztva, lakossága 2,2 millió felett van (agglomerációval 9 millió felett), népsűrűsége 21.347 fő/km (ez az adat engem anno letaglózott hiszen képzeljük el, hogy a lakossága némileg bár nagyobb Budapestnél – az 1,75 millió – de az ottani lakosság 7-szer nagyobb területen él, népsűrűség csak 3.305 fő/km, míg például New York közel ugyanolyan népsűrűségű csak épp négyszer annyi emberrel és területtel). Ilyen adatok is bőven hozzájárulnak ahhoz, hogy mennyire lehet ott minőségi életet élni.  

 • Aztán van itt 14 metró vonal,  

Párizsi metrótérképPárizsi metrótérkép(Fotó: Flickr/Monhsi)

 • 2 Olimpiai Játékot tartottak itt (legutoljára 1924-ben és most, száz évvel később a 2024-es Olimpia megrendezési jogára pályáznak).

 • Akárcsak Budapesten, a helyi vezetékes hívószám 01-el kezdődik.

 • Párizs utcáin megszámlálhatatlan filmet forgattak/forgatnak ma is, néhány filmnek azonban kifejezetten Párizs volt a témája, mint például: Midnight in Paris (Éjfélkor Párizsban), Ratatouille (Lecsó), Before Sunset (Naplemente előtt), Hugo Cabret.

 • Párizs több mint 70 Michelin csillagos étteremnek ad otthont.

 • Párizsnak van 1 működő szőlészete: a Montmartre-on 'Clos Montmartre' néven működik, és ha a Sacre Coeur felé jársz, akkor onnan pár percnyi sétával el is juthatsz oda.

 • A város legmagasabb épülete a (1973-ban befejezett) Tour Montparnasse, 210 méter és 59 emeletes. A torony tetejéről csodálatos a kilátás is.   

(Fotó: Flickr/steve lorillere)

 • Ide kapcsolódóan a legmagasabb építmény, az Eiffel-torony (1889-1930-ig a világ legmagasabb építménye volt) pedig 300 méteres, és csak három emeletes (haha).

 • Évente 1,7 millió kínai turista érkezik a városba (ez a szám 2006-ban 420.000 volt), mindennapi látvány, ahogyan a jómódú kínai párok 'természetesen' pózolnak teljes esküvői szerelésben a turista látványosságok előtt (kifejezetten ezért utaznak csak ide).   

Kínai párKínai pár(Fotó: Szerecsés Hella)

(Fotó: Szerencsés Hella)

 • Más országokkal ellentétben egészen 2009-ig nem létezett ötcsillagos besorolású hotel Franciaországban, a legmagasabb besorolást a 'négycsillagos luxus hotel' kategória jelentette. 25.000 euróba (tehát közel 7,5 millió forintba!) kerül a legdrágább szoba (királyi lakosztály) a párizsi Plaza Athénée-ben (ha Carrie Bradshaw nem is ebben szállt meg amikor itt volt, de az övé sem lehetett nagyon olcsó).

(Fotó: Flickr/edgeward)

 • A főváros rendjéért közel 19 ezer rendőr felelős.


Örömmel tapasztaltam, hogy a lista írása közben én is jól megokosodtam.


Mini történelemóra

A város alapítását i.e. 250-200-ra teszik a tudósok. Kelta törzsek laktak itt-ott, feltehetőleg a város közepén (Cité szigeten), kis falvakban, de sajnos a leletek többsége megsemmisült a metró építése során. A római birodalom részeként I.e. 52-től Lutetia néven futott, akkoriban a főváros szerepét az akkori Lyon kapta (Lugdunumra). Akkoriban a város nagysága a mai város-mag központra szorítkozott.

Párizs a 4. században vette fel a mai nevét (a korábban ott élt parisius törzsről elnevezve). Igazi látványos bővülés a 12-13. században kezdődött meg, és fokozatosan királyi székhellyé nőtte ki magát. II. Fülöp-Ágost király uralkodása alatt épült meg a Louvre elődje (a múzeum alsó részén található belőle maradvány-fal), ami erődítményként szolgált és akkor kezdték meg a Notre Dame munkálatait is, illetve alapították meg a Sorbonne-t is. Ez utóbbi hivatalosan is a legelső egyetem. A Versailles-i fénykor XIV. Lajossal köszöntött be, ő ugyanis oda helyezte át a székhelyét – a mozgalmas párizsi kereskedelmi és tudományos színtértől távol.

Aztán jött a Bastille lerombolása, francia forradalom: Párizs vérmezővé változott a sok kivégzés alatt.


Napóleon imádta Párizst, és elhatározta, hogy ezt a várost teszi a világ legragyogóbb városává. Rengeteg hidat, utakat és városrészeket építtetett, elkészült a Diadalív (l'Arc de Triomphe). Egy nagy időbeli ugrással elérünk 1889-be, amikor megépül az Eiffel-torony (egy világkiállítás részeként), ami  a város mágikus mágneseként csábítja a turistákat azóta is. 1900-ban megindul a párizsi metró, és ekkorra Párizs a világ divatvilágának diktátori központja lesz és vonzza az értelmiségieket, tudósokat, írókat és művészeket. A szellemi tőke felbecsülhetetlen sűrűsége alakul itt ki, aminek legendás mivoltja azóta is táplálja a francia főváros jó hírnevét (bár a tartalmát illetően szerintem jócskán trónfosztott lett). Ennek a hírnévnek már inkább csak a nosztalgikus emlékek tartják a presztízsét, a város már kevés erőfeszítést tesz, hogy új képekkel töltse fel a történelem megsárgult fényképalbumát.


Párizsról sokszor halljuk, hogy a 'fények városa', amiről az ugrik be nekünk, hogy milyen szép a Champs-Elysées karácsonykor, vagy a vibráló Eiffel torony, de igazából ez a szállóige még a középkorból származik a helyi pezsgő szellemi életre utalva.Néhány nevezetesség


Párizs a világ egyik leglátogatottabb városa, vagyis hivatalosan tudtommal a leglátogatottabb, éppen ezért ha most elkezdek Eiffel-tornyot, Diadalívet sorolgatni, mindenki elkezd ásítozni (ha még nem történt meg a kis törióra hatására). Azonban nem hagyhatom őket ki, ezért megspékelem őket némi praktikus infóval, és a listára felkerül majd egy-két kevésbé köztudott de hasonlóan érdekes látnivaló.


1. Eiffel-torony

(Galéria: Szerencsés Hella)

A főváros, sőt még az ország sztárja is. Eredetileg csak az 1889-es Világkiállítás részeként állították fel, de gyökeret eresztett (bár mint minden újítást, a franciák először gyűlölték). Azóta teleaggatták vibráló fényekkel, és a július 14-ei tűzijátékot is innen lövik fel minden évben. Ha fel akarunk jutni a toronyba, számolnunk kell azzal, hogy jelentős tömeg van mindig (főleg jó időben), ezért nagyon ajánlatos interneten megvásárolni elővételben a jegyet – ebben az esetben jelentősen gyorsabban jutunk fel. Nem mellesleg az internetes jegyvásárlás nem gyakorlott – főleg talán mert a turisták vannak többségben a látványosságoknál, így ők technikailag nehezebben oldják meg.  


2. Avenue Montaigne

(Fotó: Flickr/Rose Trinh)

A főváros szívében fekvő utca Párizs luxus boltjainak és hoteleinek ad otthont. Dior, Gucci, Prada és a felsorolás sokáig tarthatna, minden sztár és híresség megfordul erre, de a leghűségesebb vásárlók mégis azok az arab sheikek és kínai milliárdosok, akik szinte válogatás nélkül vásárolják fel az üzleteket.3. Jardin des Tuileries – A Tülériák kertje

(Galéria: Szerencsés Hella)

A csodaszépen rendezett, skatulyás sorba ültetett fákkal teli és szökőkutakkal tarkított park jellegzetes színhelye egy múzeumi látogatás utáni sétának. Közel van számos fontos látnivalóhoz: a Louvre közvetlen szomszédságában, az Opera és a Champs Elysées, illetve a Rue de Rivoli bevásárló utca keresztmetszetében fekszik. A park szerves része két nagy presztízsű galéria: Jeu de Paume (nevét arról a játékról kapta, amit a királyok játszottak, squash-szerű labdajáték), ahol fotókiállítások vannak, illetve a Musée l'Orangerie (szó szerint narancsház), ahol festmények vannak többnyire.4. Bastille

(Fotó: Flickr/jean-louis Zimmermann)

Nagyon elkeserítek mindenkit. Nekem hatalmas csalódás volt amikor először arra jártam, hogy egy darabka fal kevés, annyi sem maradt a régi Bastille vár falából. A téren az Opéra Garnier operaház testvére áll: az Opera Bastille. Nem mellesleg a diákok és fiatalok kedvelt városrésze, a Bastille környékén rengeteg klub és szórakozóhely van.5. Latin negyed (Quartier Latin)

(Fotó: Flickr/Jonathan Cohen)

A városban az egyik kedvenc kerületem, hivatalosan az 5. kerületet fedi le. A Latin negyed néhány utcát takar, amiket most megszállt néhány kebabos meg görög étterem, bár a kis utcák miatt még így is nagyon hangulatos. Azonban olyan fantasztikus helyszínek vannak kőhajításnyira innen, mint a Panthéon, Sorbonne egyetem, Jardin du Luxembourg park, boulvard Saint Michel vásárló utca, és a Notre Dame. Egyszerűen kihagyhatatlan.6. Île Saint Louis

(Galéria: Szerencsés Hella)

Ez a sziget különleges. Közvetlenül a Notre Dame székesegyháznak otthont adó Cité szigete mellett található, egyetlen utcából áll, és a rajta álló házak a legöregebbek közül valók. Az is köztudott, hogy itt az ingatlanár is az egyik legmagasabb a városban (sok milliárdosnak és francia színésznek van itt lakása).7. Modern negyed (La Défense)

(Galéria: Szerencsés Hella)

Párizst tudatosan konzerválni akarták a klasszikus stílusában, nagyon komolyan szabályozzák az újonnan épülő építmények magasságát, elhelyezkedését, így a felhőkarcolók (egy kivételével ami a Tour Montparnasse) és az üzleti negyed a város határain kívül kapott helyet. Ebben a városrészben (La Défense) található a Diadalív modern formában.  


Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom a városhoz, és nem kell félni, marad még ezeken kívül is bőven látnivaló! 


Néhány hasznos link:

a helyi közlekedésről,

a város hivatalos honlapja, ahol megtalálhatóak az aktuális kiállítások, programok

és a Párizsi Magyar Nagykövetség honlapja.


Folytatás következik...


Tetszett? Oszd meg!