Körbeutazzuk Dél-Afrikát!

- 1. rész: Cape Town, finom borok, alpakák és szurikáták érkezünk!

Körbeutazzuk Dél-Afrikát! - - 1. rész: Cape Town, finom borok, alpakák és szurikáták érkezünk!
Körbeutazzuk Dél-Afrikát! - - 1. rész:  Cape Town, finom borok, alpakák és szurikáták érkezünk!

Milyen érzés az, amikor fogod a térképet, meghúzol egy általad választott útvonalat rajta, majd jó ráérősen végigutazod azt? Ez bizony a szabadság teljes öröme. És ez a szabadság most Dél-afrikai körútra csalt engem, a kalandba pedig időközönként ti is bepillantást nyerhettek. Fedezzük fel együtt Dél-Afrikát!

Lassan két éve, hogy Dél-Afrika az otthonom. Először csak az erőszakot és a rácsokat láttam, minden negatív történést, főként azokat, amelyeket a média közvetített és sugallt. Aztán történt valami, ami megváltoztatta bennem az országhoz fűződő viszonyom.

Olyannyira, hogy decemberben - miután akkor van itt a nyár - egy 4000 km-es körutazásra indulunk. Persze csak itt az országban, amely fél európányi, úgyhogy bőven lesz mit nézni.

ÚtvonalunkÚtvonalunk(Fotó: Szabó Ági)

Dél-afrikai körútunk városait, illetve az útvonalat én választottam és néhány kivétellel nem érinti a megszokott látványosságokat. Hermanus és Cape Town persze mindenképp benne lesz.

Remélem a bálnákat is meg tudjuk nézni, no meg a híres pingvintelepet.

Felváltva fogunk vezetni, de nincs sietség, a szállások le vannak foglalva. Enélkül el sem lehet indulni ebben az időszakban, mert a fél ország vándorol.

Keramikusként talán kicsit jobban érdekel a művészet és itt az afrikai fafaragásokon kívül még sok érdekesség akad, ami Európában talán nem annyira ismert. Például meg fogjuk nézni az Irma Stern galériát, képei gigantikus áron kelnek el, igazán lenyűgözőek.

Ellátogatunk egy kerámia studióba, ahol szemünk előtt elevenedik meg az afrikai szecesszió. Alkotásaik a legnívósabb kiállítások anyagát képezik és a világ mindan táján megmutatkoztak. Sajnos Magyarországon még nem, de talán majd most.

Irma Stern múzeum, Mowbray, Cape TownIrma Stern múzeum, Mowbray, Cape Town(Fotó: Flickr/Adrian Bischoff)

Szeretném megmutatni nektek ennek az országnak a szépségeit, tájait és mindazt, ami miatt a fehér emberek még mindig itt élnek. Különösen a szívemben vannak az afrikaansok, a néhai hollandok leszármazottai. Probálják megőrizni a nyelvüket és kultúrájukat. Ezért is nézzük meg többek között Oraniát, azt az afrikaans várost, ahol saját pénzt nyomtattak az ott lakók és ahol a minimumra csökkent a bűnözés. Ez nagyon nagy eredmény itt.

Végigkóstoljuk a Wine Route fantasztikus borait és alpaka farmra megyünk stucctelep helyett. Ott legalább nem eszik meg a jószágot simogatás után...

Hatalmas hegyeket mászunk meg és megnézzük a Karoo félsivatagot. Remélem nehány tobzoska és szurikáta is hagyja magát majd lefotózni.

Nem lesz semmi oroszlánles, viszont tervezünk étel és epítészet sorozatot meg csupa olyasmit, amit az utazási irodák nem kínálnak.

Egy másik Dél-Afrikát fogtok megismerni, azt amelyiket én megszerettem. Tartsatok velem!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!